Имате 0 продукт/и


семена за зеленчуци
виж тук

Харесайте ни

Контакти

АГРАРА ООД
гр.Варна 9000, България
ул."Ивайло" 2,
Агроцентър "Агроном"
тел/факс:+359 52/ 747 141
тел. : 0988 931 011 ; 0890 18 19 18
office@sortovisemena.bg

АГРАРА ООД/ AGRARA LTD.
9000 Варна, България / 9000 Varna, Bulgaria
Ул.Ивайло 2/ 2 str. Ivajlo
ДДС Но/VAT: BG201361596Недостиг на желязо при растенията – как да действаме?


Желязото е важен и основен елемент не само за хората, но и за растенията. Когато човек страда от т. нар. желязодефицитна анемия, той няма сили, чувства се отпаднал и жизненият му тонус е намален.

Същото е и при растенията. Желязото е основен елемент за образуване на хлорофил и осъществяване на фотосинтезата. Насажденията реагират на недостига на желязо с междужилкова хлороза. Заболяването съкращава жизнения цикъл, води до понижаване на добива и влошаване на качеството на плодовете.
 
Какви са симптомите и как да разберете дали вашите растения страдат от недостиг на желязо?

При недостиг на желязо се прекъсва образуването на хлорофил и се наблюдава атрофиране на тъканите в краищата на листата. Стъблата стават по-къси и по-тънки, корените забавят растежа си и стават по-къси.
 
Характерното за железния дефицит е силното пожълтяване (хлороза) в основата на листата. Заболяването започва като междужилкова хлороза (пожълтяване) на най-младите листа, развива се в обща хлороза и завършва като напълно избелен лист. Често по избледнелите части се получават изгорели (некротични) петна. 

Какво трябва да предприемем?
 
Както и при хората решението е - допълнителен прием на желязо. Освен ако не са напълно избелени, листата имат шанс да се възстановят. При оздравителния процес жилките са тези, които първи си възвръщат яркозеления цвят. 
 
Тъй като желязото е с ниска подвижност по растението, симптомите на недостиг се появяват първо върху най-младите листа.

Съвет от агрономите на Аграра ООД: в нашите магазини ще намерите няколко подходящи препарата, с които можете да подхранвате растенията при железен дефицит:
 
Kestrene 6- Това е специален желязообогатен препарат, създаден от италианската фирма за торове Hydro Fert. Приложен върху болните растения, той действа незабавно и има много добър и бърз ефект. Подходящ е за всички видове почви, особено варовитите, където ефектът е видим след няколко дни. Листата възвръщат свежия си зелен цвят, цъфтежът се усилва, а продукцията се увеличава.  
 
Текнокел Амино Fe  - Течен тор, който съдържа аминокиселини, улесняващи усвояването на желязото. Стимулира растежа и подпомага възстановяването на растенията.
 
Nutrix Fe 4.8 - Разтворима микрогранулирана формула с много висока чистота, която може да се използва за предотвратяване и третиране на желязната хлороза във всички полски култури. Много подходяща е за използване при варовити почви.
 
Биологична тор Micrap Fe 7L - Съдържа хелатно желязо и може да се използва при недостиг на този микроелемент при ябълки, круши, праскови, сливи, кайсии, череши, цитруси, лозя и декоративни цветя и храсти.
 
Железен сулфат- Предотвратява пожълтяването на листата и коригира стойността на pH в почвата.
 
Хумик Ferro 6 - Формула, базирана на екологично и най-вече 100% водоразтворимо желязо (6%). Може да се използва за профилактика и лечение на железен дефицит при всички култури.
 
 
 
Меню
Начало
За нас
Актуално и полезно
Поръчки и доставка
За търговци
Контакти
Категории
Продукти
Промоции
Нови продукти
Топ оферти
Продукти на седмицата
2019, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни