Имате 0 продукт/и


семена за зеленчуци
виж тук

Харесайте ни

Контакти

АГРАРА ООД
гр.Варна 9000, България
ул."Ивайло" 2,
Агроцентър "Агроном"
тел/факс:+359 52/ 747 141
тел. : 0988 931 011 ; 0890 18 19 18
office@sortovisemena.bg

АГРАРА ООД/ AGRARA LTD.
9000 Варна, България / 9000 Varna, Bulgaria
Ул.Ивайло 2/ 2 str. Ivajlo
ДДС Но/VAT: BG201361596Как да предпазим доматите от мана?Маната се развива след продължително мъгливо време, дъждове и изобщо при висока влажност на въздуха, особено силно – при понижаване на нощните температури. Често се предава от картофите, затова е известна и като картофена мана. Ако растенията се отглеждат в парник или оранжерия, много е важно да се проветрява добре и въздухът да е сух, тъй като при едновременна висока влажност и висока температура прашецът в цветовете на доматите се стерилизира и те опадват. При такива условия маната се появява много бързо.
 
Заболяването поразява всички наземни органи на доматите. Върху стъблата и дръжките на листата се появяват петна, обикновено удължени, които често се сливат. По самите листа избиват сиво-кафеникави петна с неправилна форма, които при влажно време се покриват с бял, пухкав, мазен налеп. Съцветията почерняват и чашелистчетата изсъхват. Върху самите зеленчуци се появяват размити кафяви петна, които постепенно се разширяват и обхващат цялата повърхност.
 
За предотвратяване на появата на заболяването е необходимо да се приложат най-напред превантивни мерки. Започва се още преди пресаждането в почвата – разсадът се пръска 2 пъти през 10-15 дни с различни препарати, например с меден хлорид и бордолезов разтвор. Две седмици след пресаждането му в почвата се пръска за трети път, а ако лятото се случи дъждовно, се налага пръскане с фунгициди поне още 2 пъти. В комбинация с фунгициди и инсектициди, можете да включвате и Био Хийлкойто спомага за стреса и устойчивостта на растенията към температурни промени.

Меню
Начало
За нас
Актуално и полезно
Поръчки и доставка
За търговци
Контакти
Категории
Продукти
Промоции
Нови продукти
Топ оферти
Продукти на седмицата
2019, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни