Формите за разсад – защо да ги използваме и какви да изберем?

11.01.2019
2019-01-11 00:00:00

Снимка: Pixabay

Вероятно вече сте започнали подготовката си за производството на разсад. Оглеждате и проучвате нови сортове, преценявате какво и колко да засеете и т.н. Ще ви напомним да помислите и за формите за разсад.

Защо да ги използваме?

Те са удобни, компактни, не заемат място и се пренасят лесно.

Освен това решават един много често срещан проблем, а именно гъстото засяване на семената. Понякога, увлечени в желанието си да отгледаме разнообразни сортове, допускаме грешката да засеем твърде много семена. В резултат растенията се развиват неравномерно, стават прекалено тънки и високи в търсенето на светлина, а и често боледуват. Използвайки формите за разсад ще осигурите нужното пространство на всяко растение и равни условия, за да се развива разсадът ви равномерно.

Формите, комбинирани с подложна тава, ще ви помогнат да решите и въпроса с поливането. Поддържането на оптимална влажност на почвата е много важно за развитието на разсада.

Какви форми да изберем?

На първо място ще обърнем внимание на материала, от който са изработени. Може да изберете пластмасови, хартиени или от торф. Пластмасата се поддържа по-лесно и се използва многократно. Хартиените или торфените форми са екологични, могат да се засяват растенията директно с тях в почвата, като постепенно се разграждат. Те са за еднократна употреба.

Друг момент е форма с колко гнезда да изберем. Това зависи от количеството и вида разсад, който ще произвеждане. При нас ще намерите разнообразие от форми с различен брой гнезда, за да изберете спрямо вашите нужди.

Дълбочината на гнездата също е от значение. Малките гнезда стимулират корените бързо да се завият и е добре да се използват, например, за разсад за домати. При производството на разсад за краставици, тиквички ще имате нужда от по-дълбоките форми. Ако се колебаете какви точно форми да си купите, поискайте съвет от нашите агрономи, те ще ви помогнат.