Погрижете се за луковиците на цветята през зимата

24.10.2018
2018-10-24 00:00:00

През есента работата в градината не спира. Трябва да помислим за всички растения в нея и да ги подготвим за зимата. Ноември е идеалният месец да се погрижите за луковиците на цветята.

Луковиците на някои сортове трябва да бъдат извадени и съхранени до пролетта.

Преди да пристъпите към ваденето, първо изрежете стъблата на цветята на няколко сантиметра от почвата. След това с помощта на права лопата разровете внимателно около всяко растение и извадете луковиците, като внимавате да не ги нараните. Ако все пак това се случи, оставете ги настрани на сухо място, за да могат да „зараснат“ и чак тогава ги приберете.

След като извадите всички луковици, ги оставете няколко дни да изсъхнат. После внимателно почистете останалата по тях пръст. Това се прави, за да премахнете евентуални носители на зарази от почвата.

Отново няколко дни трябва да престоят луковиците на топло и сухо, разпръснати върху вестник, с достатъчно място между тях. Едва след това може да ги приберете.

Специалистите препоръчват да ги съхранявате в хартиени пликове, но ако сте избрали найлонови, задължително трябва да ги надупчите, защото иначе има опасност да мухлясат от конденза, който се образува.

Не забравяйте да надпишете пликовете, за да знаете напролет къде и какви цветя да засеете.

Луковиците се съхраняват на хладно и сухо място, например в гаража или мазата. Проверявайте ги периодично и ако забележите загниване, отстранете веднага развалените.

Ако не сте успели да съхраните правилно луковиците или искате да разнообразите градината си с нови видове цветя, можете да разгледате нашите предложения за пролетни луковици.

Предлагаме ви да се запознаете и с невероятните предложения за луковици за цветя, коренища, плодни и декоративни растения на фирмата Lommerse and Schrama Holland, на която „Аграра“ ООД е изключителен представител за България.

Ще трябва да се погрижите и за луковиците на някои видове цветя, които ще презимуват в почвата. Сега е времето да ги защитите с подходящо покритие.

Специалистите на „Аграра“ ООД ви препоръчват за целта да използвате торф или почвен субстрат. Това „одеало“ ще предпази луковиците и ще им осигури хранителни вещества за зимата.

В нашите магазини и в сайта ни ще намерите голямо разнообразие от торф и почвен субстрат:

„Аграра“ ООД е единствен вносител на висококачествени биологични торф и торфени субстрати на латвийската фирма Sulinkiai. Субстратът е органичен, без добавени химични елементи и подобрители в него. Можете да избирате между: Торфен субстрат БИО Универсал 20 л Sulinkiai Литва и Торфен субстрат Универсал 10 л Sulinkiai Литва

Друг вариант са торфените субстрати на полската фирма Planta, които са обогатени с ценни микроелементи, готови са употреба, богати на хумус и много плодородни.

Стъблата на многогодишните цветя трябва да се подрежат и също да се покрият за зимата. За целта може да използвате сухи листа или слама.

Напомняме ви, че през есента е времето да засеете и луковиците на пролетните цветя.

Възползвайте се от нашата специална промоция:

10% отстъпка на всички заявки за пролетни луковици,

направени до 15.01.2019 г. на сайта www.sortovisemena.bg.