Фрезии - есенни.

Фрезии

Нежна, красива, ароматна, с шарени цветове – фрезията е любимка на много градинари. С нея може да оформяте прекрасни букети и флорални композиции. Тя може да се отглежда както в градината, така и като стайно растение.

Където и да я засеете, едно е сигурно – ще внесе много цвят и настроение. Цветовете й могат да бъдат изключително разнообрази – червени, сини, жълти, розови, бели, оранжеви, виолетови, кремави и т.н.

Фрезията има няколко безспорни предимства:

 • Дълго време след откъсване запазва свежестта и аромата си и не увяхва.
 • Използва се в парфюмерията.
 • Подходяща е за оформяне на ландшафта.
 • Може да се отглежда и в градината и като стайно растение.

За да се създадат максимално добри условия за отглеждане на фрезии, трябва да спазвате следните изисквания:

 1. Фрезията много обича светлината, затова е необходимо да й осигурите поне 12-14 часа светлина. Внимавайте, преките слънчеви лъчи не са подходящи за нея, затова е добре да я отглеждате на лека сянка.
 2. Цветето трябва да e защитено от течение.
 3. Почвата трябва да е рохкава и добре дренирана.
 4. За да се радвате на много цветове, трябва да наблюдавате температурата. Докато не разцъфти фрезията, температурата не трябва да надвишава 22 градуса.
 5. Премахвайте увяхналите цветове.
 6. Стъблата на някои сортове са слаби и затова те ще се нуждаят от опора.
 7. Цветето се нуждае от висока влажност. При пръскането му обаче трябва да се има предвид, че влагата не бива да попада върху цветята или пъпките. Най-добре е да се пръска в часовете 17-18 часа.
 8. Фрезията не обича нито ниски, нито много високи температури.

Отглеждане на фрезията на открито

Когато засаждаме луковиците на фрезията трябва между тях да има разстояние между 30-50 см. При отглеждане на фрезията в градината трябва да обърнете специално внимание на поливането. В периода на активен растеж и когато цъфти фрезията има нужда от регулярно и обилно поливане, а почвата да е постоянно влажна. Но в същото време не бива да допускате и застой на водата.

Цъфтежът продължава от 3 до 6 седмици, след което цветовете започват да се поливат по-малко и да се намаляват поливките, докато не спрат съвсем. В градината фрезията се отглежда до началото на първите слани.

Отглеждане на фрезията като стайно растение

Ако решите да отглеждате фрезията у дома тя ще ви радва с красивите си цветове през цялата година. А зимата ще внася много настроение в студените и мрачни дни. За да цъфти фрезията през зимата обаче трябва да я засадите преди началото на есента.

Саксията, в която ще засеете фрезията трябва да бъде с диаметър 15 см. Много важно е да осигурите добър дренаж. Саксията приберете в добре осветено  помещение, където темепературата да бъде около 10-15 градуса.

Не поливайте фрезията. Когато се подадат първите зелени листа, преместете саксията с фрезията на топло (20-22 градуса) и започнете да я поливате.

Как да се грижим за фрезията у дома?

Да се отглежда фрезията у дома е много по-лесно отколкото в градината или в оранжерия.

Просто трябва да следвате няколко основни правила:

 • Както казахме фрезията се нуждае от много светлина. Затова я сложете на източен или западен прозорец. Може да добавите и допълнително изкуствено осветление.
 • Стеблата са нежни и понякога могат да не издържат многото цветове. Затова е добре да ги привържете към опора.
 • Поливайте фрезията, когато субстратът е леко изсъхнал. Когато започне да цъфти я поливайте регулярно и обилно.
 • Когато в студените месеци включим отоплението, въздухът в помещенията изсъхва. Тогава не забравяйте да пръскате фрезията с вода, за да й осигурите нужната влажност. Може да я преместите на по-хладно, например на остъклена тераса или балкон.

В нашия каталог ще намерите разнообразие от фрезии – в най-различни багри и сортове. Може да направите поръчка в нашия сайт и да получите Вашите фрезии на посочен адрес – бързо и удобно. Предлагаме и разнообразие от торове и препарати за подхранването им. Нашите агрономи ще Ви дадат съвет, ако срещнете трудности при отглеждането им.