Минзухари-пролетни

Тези малки, нежни цветя ще откраднат сърцето ви. Свикнали сме да свързваме минзухара с пролетта и да го виждаме подал яркожълтите си цветове дори и в снега. Но малцина знаят, че той може да ви зарадва с цветовете си и през есента.

Този вид минзухари са близки роднини на пролетните. Те се отглеждат по същите правила като обикновените минзухари, но цъфтежът им не настъпва след дългата зима, а преди тя да започне.

Минзухарите се отглеждат лесно и не са претенциозни. Есенноцъфтящите минзухари се появяват след като започне листопада. И тази картина на опадали есенни листа и цъфнали предвестници на пролетта е изключително ефектна. Като че ли сезоните са се разбъркали... Сортовете есенни минзухари цъфтят толкова кратко, колкото и пролетните, но много по-ефектно.

В нашия каталог ще откриете изключително разнообразие от есенноцъфтящи минзухари – жълти, лилави, бели, както и оригиналните двуцветни видове.

Подобно на пролетните видове и есенноцъфтящите минзухари са подходящи за отглеждане като градинско растение, но също така и в саксия на балкона, а дори и като стайно растение.

Есенните минзухари са подходящи за:

  • засаждане под храсти и дървета
  • като акценти в малки групи, разпръснати из градината
  • за оформяне на граници и на преден план
  • в близост до езеро и други водни обекти
  • за украса на моравата
  • в алпинеуми.

Какви са подходящите условия за отглеждане на есенноцъфтящите минзухари?

Те са много по-гъвкави по отношение на изискванията за светлина. Някои видове обичат сянката или полусянката, но за останалите е по-добре да се осигури разсеяна светлина, слънчеви и светли места или поне частична сянка. За есенните минзухари е подходящо място със слънчево местоположение през пролетта и есента и засенчено през лятото.

Друга важна особеност, която трябва да знаете за есенноцъфтящите минзухари, е фактът, че те не обичат вятъра и течението, затова за тях се избират защитени зони. Много е важно да ги защитите от студените есенни ветрове.

Мястото на засаждане на есенните минзухари трябва да бъде избрано така, че през периода на покой да не се навлажняват, а да растат сухи и топли. Ето защо трябва да изберете добре дренирани места или да осигурите изкуствен дренаж.

Обърнете внимание и на почвата. За минзухарите изберете леки, глинести почви, които позволяват на водата да преминава добре. Уверете се, че почвата не е кисела или алкална: минзухарите обичат неутрални почви.

Засаждане на есенноцъфтящите минзухари

Преди да засадите минзухари, трябва да подготвите почвата. Смесете пясък или фин чакъл в почвата, за да подобрите дренажа, и добавете тор.

Есенните минзухари се засаждат на групи от 5 или повече, като растенията се поставят на разстояние 5-6 см между растенията. Луковиците на минзухара се засаждат на традиционна дълбочина, равна на двойната височина на самите луковици (5 до 15 см).

Тези малки растения, които ви предлагат да се насладите на техните цветове в един нетипичен за тях сезон са лесни за отглеждане. През цялата фаза на активно развитие минзухарите се нуждаят от калий и фосфор. Те могат да се хранят веднъж в началото на пролетта. Бъдете внимателни, когато добавяте азот за есенноцъфтящите минзухари: енергичният растеж на листата може да навреди на цъфтежа в края на сезона.

Подготовка за зимата

Минзухарите са студоустойчиви луковици и не се нуждаят от подготовка за зимуване.

Болести и вредители

Есенните минзухари се считат за по-„надеждни“ растения от пролетно цъфтящите видове. Най-често страдат от гниене, причинено от прекомерна влага в почвата, но е по-малко вероятно да бъдат засегнати от други заболявания. Гризачите обичат да се хранят с тях, затова е по-добре да засадите луковиците в специални мрежи.

При нас ще намерите всичко необходимо за отглеждане на есенноцъфтящите минзухари – торове, продукти за подхранване и други. Може да направите предварителна заявка за видовете минзухари, които искате да отгледате в градината си. Предварителните заявки обработваме с предимство и така ще сте сигурни, че желаните от Вас луковици няма да се изчерпат.

Разгледайте разнообразието от есенноцъфтящи минзухари, което ви предлагаме и направете поръчка през нашия сайт – бързо и лесно или ни посетете на място в нашите магазини. Нашите агрономи, ще Ви помогнат с полезни съвети относно избора и отглеждането на есенноцъфтящите минзухари.