Краставици

Краставиците са добре познат и обичан зеленчук и присъстват почти във всяка българска градина. Отглеждането им не е трудно, но все пак е необходимо да знаете добре какви са изискванията им, за да се радвате на богата реколта. 

Какво представляват?

Краставицата е родом от Индия. Интересен факт е, че отглеждането й в оранжерии е било направено за първи път по времето на Луи XIV. 

Друг любопитен факт е, че краставиците всъщност са плодове. Да, точно така, по своята характеристика те са плод. 

95% от съдържанието на краставицата е вода и това е всеизвестен факт. Точно това е и причината този обичан зеленчук да хидратира тялото ни и да му помага да се изчисти от токсините. Краставицата е полезна за кожата, косата и костите. 

Малко известен факт е, че тя е богата и на фибри. Затова пък вероятно всички знаем, че помага при слънчево изгаряне и при подути очи. Две резенчета краставица върху очите, наистина вършат чудеса!

Това са само малка част от полезните свойства на краставиците и вероятно едни от основните причини да ги отглеждаме в градината. 

Но освен полезна, краставицата е и изключително вкусна. Можем да я консумираме в салата, в смутита и сокове. 

Видове семена за краставици и избор

Ако решите, че и Вие искате да засадите във Вашата градина от свежия зеленчук, разгледайте нашия каталог. В него ще намерите невероятно разнообразие от семена за краставици. Предлагаме освен стандартните дълги краставици, така и средни. Те са изключително популярни сред нашите клиенти. 

Сортовете ни са изключително разнообразни и с гарантирано качество, тъй като доставчиците ни са дългогодишни и с доказан професионализъм. 

Преди да изберете определен сорт краставици трябва да сте наясно къде ще ги отглеждате. Това е първото и най-важно изискване при избора Ви. Предлагаме специални сортове за отглеждане в оранжерия, както и такива за отглеждане на открито. 

Хибридните сортове за оранжерия са изключително високодобивни, но и по-капризни и податливи на заболявания. Подходящите за отглеждане навън са по-устойчиви, но реколтата зависи в голяма степен от правилните грижи и от метеорологичните условия. 

Предлагаме и сортове, които виреят при по-високи и при по-ниски температури, както и за сенчести места. Затова започнете от мястото на отглеждане и по него изберете сорта краставици.

Друго, което трябва да имате предвид при избора на краставици е периода на зреенето  - предлагаме ранни, средни и късни видове. Ако правилно изберете и планирате сеитбата ще имате краставици на трапезата през цялото лято.

Освен традиционните сортове ние предлагаме и някои екзотични и оригинални видове. Интересни са пъпешовата краставица, мексиканската краставица мелотрия, както и краставицата Гизда. 

Какво трябва да знаем за засаждането и отглеждането им?

Много е важно да изберете правилно мястото, където ще отглеждате краставиците. 

То трябва да отговаря на няколко изисквания:

  • Да е добре осветено през деня от слънчевите лъчи
  • Да е защитено от ветрове и течения от по-високи растения като царевица, картофи и др.
  • Да не е използвано повече от 2 години за отглеждане на краставици
  • Преди това мястото да е било използвано за отглеждане на домати, бобови растения, пипер, зеле. Те оставят почвата богата на вещества, необходими специално за краставиците.

Краставиците може да се отглеждат от разсад или чрез директна сеитба на семена. 

Какви грижи трябва да полагаме за тях?

Поливане

За да не горчат краставиците и да се радвате на свежия им и сладък вкус много е важно да ги поливате правилно. Както при липса, така и при излишък на вода, завръзите опадват. Ако растенията са прекалено сухи, те изсъхват, ако има застой на влага, те се разболяват. 

Ето защо е важно внимателно да се следи количеството течност, което сте излели под всяко растение. Средно 2 литра са достатъчни.

Преди да започне плододаването, поливането се извършва на всеки 6-7 дни, след това - на всеки 3-4 дни. Ако времето е облачно, времевият интервал може леко да се увеличи.

Не забравяйте да обърнете внимание и на температурата на водата: 

  • Идеалната температура за напояване е 23-25 ​​​​градуса
  • Минималната допустима стойност е 18 градуса

Не трябва да  използвате студена вода! Освен това не насочвайте струя от маркуч под налягане към краставиците.

Торене

Друг изключително важен момент в отглеждането на краставиците е торенето. По време на периода на растеж краставицата трябва да се подхранва няколко пъти

Ако няма достатъчно хранителни вещества в почвата, тогава краставиците започват да пожълтяват и се разболяват, върху тях се появяват малко завръзи и още по-малко плодове. Затова правилното и навременно торене е гаранция за богата реколта. 

В нашия сайт ще намерите органични торове специално за краставици, съдържащи всички необходими макро- и микроелементи за пълноценното развитие на Вашите краставици. 

Защо да закупим семена за краставици от Sortovisemena.bg?

В нашия каталог ще намерите изключително разнообразие от семена за зеленчуци, включително сортове краставици, които ще задоволят и най-капризния вкус. Ние работим само с проверени доставчици, доказали своя професионализъм през годините. 

Нашите агрономи ще Ви помогнат със съвет както при избора на семената, така и при отглеждането им до прибирането на реколтата. 

Освен семената ние ще Ви предложим и всичко необходимо за отглеждането на краставиците – форми за разсад, торове, биостимулатори и др. 

Изберете всичко необходимо за отглеждането на богата реколта от краставици в сайта ни, направете Вашата поръчка, а ние ще се погрижим да получите всичко на посочен от Вас адрес. Бързо и лесно – само на един клик разстояние.