Амарилиси -есенни.

Амарилиси

Невероятно красивите амарилиси са любими цветя на много наши клиенти. Ние се стараем да поддържаме в каталога си изключително разнообразие от тях.

При нас ще откриете най-новите сортове, които се предлагат на пазара. Изкушаващите предложения ще ви оставят без думи. Сигурни сме в това!

Може да направите поръчка през сайта ни и ние ще ви доставим избраното от вас цвете до адрес. Бързо и удобно!

Амарилисът цъфти с едри и красиви цветовете, които могат да бъдат от 6 до 12 броя. Това многогодишно растение може да расте в една саксия от три до пет години. Листата му достигат дължина до 60 см.

Амарилисът се нуждае от специални условия за отглеждане и от подходящи грижи:

 • Температура: По време на интензивния растеж стаята не трябва да е по-гореща от 23 градуса. Оптималната температура през периода на покой е около 8-10 градуса. Амарилисът не понася рязката смяна на температурата.
 • Влажност на въздуха: Не повече от 50 процента. Ако в помещението влажността е нормална, не е нужно да овлажнявате допълнително цветето с пулверизатор. Но тази процедура е необходима, когато влажността е ниска и почвата съхне бързо.

  В периода на покой амарилисът има нужда от сух период. За да не пресъхне пръстта е добре 1 път в месеца леко да я навлажнявате чрез напръскване.
 • Светлина: на амарилисът са му необходими не по-малко от 16 часа светлина. Светлината трябва да е ярка и разсеяна. Най-подходящ е перваз с южна ориентация. Липсата на достатъчно светлина може да е причина цветето да не цъфти.
 • Поливане: Трябва да се полива веднъж или два пъти седмично. През периода на почивка броят на поливките се намалява. След периода на покой, когато се покаже новия цветонос и достигне височина 5-10 см, трябва да увеличите поливките.

  За да не допуснете задържането на вода и загниване, най-добре да наливате вода в чинийката на амарилиса. Ако поливате по традиционния начин премахвайте излишното количество вода, за да не създадете условия за загниване на корените.
 • Субстрат: Нуждае се от подхранена и добре дренирана почва. На дъното на саксията се прави дренажен слой с дебелина от 30 до 40 мм.
 • Тор: амарилисите се подхранват с течен минерален тор около 1 път на 30 дни. Това се прави само през вегетационния период.
 • Внимание: Луковиците съдържат отрова и затова е необходимо да се работи с тях с ръкавици.

Засаждане

Преди да засадите луковицата на амарилиса я огледайте добре. Изгнилите части трябва да се премахнат. След това вече може да я засаждате. Имайте предвид, че е добре половината от нея да се подава над пръсттта.

Цветето може да засадите и в градината, но в този случай изберете почва богата на хумус. Добре е засаждането навън да стане малко преди да настъпи лятото. Амарилисът се чувства добре в градината и ще цъфти много повече в сравнение с този, засаден в саксия.

Амарилисът по принцип цъфти в края на август и началото на септември. Той формира големи, ефектни цветове, които са обагрени в бяло, розово или червено, а също така има и двуцветни сортове амарилиси.

Цветовете достигат от 6 до 12 броя. Амарилисът цъфти без листа и цъфтежът може да продължи около 2 месеца. Луковици по-стари от 15 години не цъфтят.

Избор на саксия

Саксията трябва да бъде стабилна и тежка, не трябва да е широка и да достига най-малко 20 сантиметра височина. Като правило, храстът образува обемна коренова система, в това отношение широката и ниска саксия няма да позволи на листата да се развиват нормално, а по-късно и на стъблото. Затова е нужно саксията да е тясна и висока.

Резитба

Когато листата на амарилиса започнат да увяхват те не се режат. Това е така, защото хранителните им вещества преминават в луковицата.

Период на покой

Когато цветът увяхне, амарилисът преминава в период на покой. Ако правилно подготвите растението за този период ще удължите живота на луковицата. Отрежете цветоноса до основата на луковицата.

Намалете поливките, защото прецъфтялото цвете има нужда от по-малко вода. Пренесете саксията на защитено и хладно място. В продължение на 2-3 месеца не го подхранвайте и поливайте, само леко овлажнявайте субстрата с пулверизатор.

Когато се появи новият цветонос, това е ясен знак, че периодът на покой е отминал. Тогава цветето се пренася на добре осветено място и по-висока температура и при необходимост се пресажда в по-голяма саксия.

Защо амарилисът не цъфти?

Често нашите клиенти се оплакват, че амарилисът им не цъфти. На какво може да се дължи това:

 • саксията е твърде широка: това води до активен растеж на дъщерни луковици, в резултат на което храстът няма силата да образува съцветия;
 • липса на хранителни вещества;
 • твърде лошо осветление през периода на активен растеж;
 • липса на период на почивка;
 • храстът е засегнат от гъбично заболяване или е нападнат от вредители.

Каквито и проблеми да срещнете с отглеждането на амарилисите може да разчитате за съвет и помощ от нашите агрономи. Те ще ви консултират и препоръчат какво мерки да предприемете. В нашите агроаптеки ще откриете голямо разнообразие от специални торове за подхранване на амарилисите и препарати при болести и вредители.