Торове

Растенията се нуждаят от достатъчно хранителни вещества, за да могат да се развиват, растат, да цъфтят и да дават плодове. Обикновено си набавят всичко необходимо от почвата, но когато тя не е много богата на лесно усвоими хранителни вещества, растенията трябва да си ги набавят допълнително.
И тук започва участието на подхранващите вещества, които наричаме торове. Те имат за основна задача да подпомагат развитието на растителните култури, осигурявайки им важни хранителни елементи, които в почвата липсват или са недостатъчни.

Видове торове

Органични (биотор)
Естествените биоторове се произвеждат от естествени и напълно органични материали. Сред най-използваните и популярни биоторове са:

● Оборска тор
● Компост
● Листна тор
● Торфени мъхове
● Птича тор
● Тор от водорасли
● Тор от калифорнийски червеи

Този вид органични продукти са чудесен източник на полезни (и важни) за растенията хранителни вещества и са на 100% екологични. Основното им предимство е, че са лесно усвоими и започват да упражняват своето полезно действие върху почвата и растенията веднага след наторяването. Освен това подобряват здравето и увеличават производителността на почвата в дългосрочен план.

Неорганични

Неорганичните видове наторяващи почвата вещества са изградени от химически компоненти, които съдържат определени вещества, важни за подхранването на почвите и правилното развитие на растящите на тях култури и растения. Според хранителните елементи, които съдържат неорганичните видове минерален тор се делят на няколко основни вида:

Азотни торове
Този вид вещества, осгуряващи нужните за растенията хранителни елементи съдържат основно азот, който е много важен за развитието на културите. По време на растежа си, цветята и земеделските култури имат нужда от азот, тъй като той е основната съставка на хлорофила. Освен това е част е от аминокиселините в растенията и компонент, съставляващ протеина.
Азотните торове се произвеждат основно при синтеза на амоняк от молекулен азот и водород. Според консистенцията си, те се разделят на:
● Амониев нитрат (селитра)
● Карбамит
● Амониев сулфат
● Вароамониева селитра
● Течни азотни торове

Този вид подхранващи компоненти са лесно разтворими във вода и проникват в почвата бързо и навлизат в корените и цялата система на растенията бързо и равномерно. Азотните торове са с почвено приложение за всички видове почви. Могат да бъдат „чисти” (съставени само от азотни хранителни елементи) или азотни торове комбинирано.

Най-често използваните продукти с високо съдържание на азот са разработени на базата на нитрати като амониев нитрат (AN), калциев амониев нитрат (CAN), воден разтворим карбамид и карбамид амониев нитрат (UAN), амониев сулфат, амониев нитратен сулфат и други.

Фосфатни
Фосфатните наторяващи вещества са вид минерални торове, които се получават от апатити, фосфорити, вивианит и отпадъци от металургичната промишленост - томосклак, фосфатна шлака и други.

Разделят се на:
● Водоразтворими фосфорни торове (прости, двойни и тройни суперфосфати)
● Добре разтворими в слабо киселинна среда, но неразтворими във вода (утайка)
● Слабо разтворими във вода и киселина (фосфоритно брашно и други)

Въвеждането на фосфатни подхранващи вещества в почвата ускорява развитието на културите и подобрява производителността им.

Най-често използваните в ЕС подхранващи продукти с високо съдържание на фосфор са с единичен суперфосфат (SSP), троен суперфосфат (TSP), моноамониев фосфат (MAP), диамониев фосфат (DSP) и други.

Калиеви
Калиевите торове освен, че увеличават добивите, подобряват и качествените характеристики на културите повишавайки устойчивостта им към болести и подобрявайки вкусовите качества на плодовете и зеленчуците.
Калиевите подхранващи почвата вещества допринасят за фотосинтезата на растенията, повишават издръжливостта им през зимата и устойчивостта им през лятото. За производство им най-често се използват обогатени руди, съдържащи разтворим калий, сурови калиеви соли, калиев сулфат, калиев нитрат и други.

Калиевите торове се делят на:
● Сурови калиеви соли (получават се след смилане на естествени материали като силвинит, каинит и други)
● Концентрирани (произвеждат се промишлено и обикновено съдържат калиев хлорид, калиев сулфат, калиеви соли и други)
Най-често използваните видове хранителни вещества с високо съдържание на калий са калиев сулфат (K2S04), калиев хлорид (KCI), калиев нитрат (KN) и други.

Комбинирани
Комбинираните хранителни елементи се наричат още npk торове. Наричат се така, тъй като съдържат балансирани и ефективни хранителни вещества, химически свързани във всяка гранула. Балансът на елементите е създаден така, че да предоставя на растенията всички видове основни хранителни вещества и микроелементи, необходими за правилното им развитие.

Защо npk торове?
Наименованието на този вид хранителни елементи идва от основните вещества, които се съдържат в тях - N (азот), P (фосфор) и K (калий).
Комбинацията на тези три елемента осигурява всичко необходимо за храненето на растенията във всички фази на тяхното развитие. Обикновено комбинираните вещества за подхранване на растенията се предлагат в опаковки, на които е посочено съдържанието в проценти на трите вида вещества - азот, фосфор и калий. От числото, което е посочено след буквата се разбира в какво съотношение са N, P и K и дали точно това съотношение е подходящо за съответния вид растение.
Важно е да се знае, че първото число винаги показва съдържанието на азот, второто на фосфор, а последното - на калия. Например, ако първото число е по-високо, това означава, че продуктът е с високо съдържание на азот и в този случай е подходящ за торене на растения, които имат нужда от подхранване за по-бърз растеж. Ако последната цифра е по-голяма, това означава, че продуктът е с високо съдържание на калий и е подходящ за насърчаване цъфтежа на растенията. Ако и трите цифри са с еднакви стойности, това означава, че продуктът е с балансирано действие.

Как се използват торовете?
Подхранващите почвата и растенията вещества се предлагат в течно, прахообразно или гранулирано състояние. Обикновено течния вид подхранващи субстанции преди употреба се разреждат с течност (вода) в пропорции, посочени от производителя. С готовия течен разтвор се пръскат градините или земеделските площи.
Веществата под формата на прах също се разтварят, преди да се натори с тях градината или лехата.

Гранулираните подхранващи вещества стандартно се използват в сухо състояние. Гранулите се разпръсват по почвата, а полезните за храненето на растенията вещества, които се съдържат в тях попиват в почвата с течение на времето (при поливане на растенията).

Защо да пазарувате от Сортови Семена?
При нас ще откриете много голямо разнообразие както от препарати за растителна защита и семена, така и широка гама от биотор и минерални торове на много достъпни цени. Ние работим с едни от най-големите производители на подхранващи почвата и растенията вещества и елементи като:
● Planta
● HYNDROFERT
● Verde
● Фертил Дрип
● Adama
● Biopon и много други

В нашия магазин можете да откриете разнообразие от торове, лесни за усвояване от растенията като:

● висококачествена листна тор
● тор за домати
● препарати за балконски цветя
● тор за цветя (градински)
● специална тор за орхидеи
● продукти за овошки, лозя и много други

Цените, на които предлагаме всички видове продукти за растителна защита и за храненето на растенията и културите са изключително достъпни. А специалните предложения и намаления, които регулярно правим правят покупката на био и минерални торове от Сортови Семена още по-вълнуваща и изгодна.

Ние можем да ви предложим една наистина широка гама от висококачествени, лесно усвоими хранителни елементи подходящи за всякакви видове растения и земеделски култури. Разполагаме както с продукти с високо съдържание на азот, форфор и калий, така и с широк спектър от npk торове, които не само ще помогнат да балансираното на хранене на растенията, но и ще спомогнат за по-бързото усвояване на хранителните вещества.

Търсите висококачествени продукти за наторяване на вашата градина, саксийни цветя или земеделска продукция? Разгледайте хранителните вещества за растенията, които ние ви предлагаме и ще откриете това, което ви е необходимо.