Ранункулус

Ранункулус (Азиатско лютиче)

Ранункулусът, познат също и като Азиатско лютиче, е изключително красиво цвете. В нашия каталог ще откриете изключително разнообразие от цветове и сортове. Неописуемо море от багри и изобилие от красота – лилав, оранжев, бял, розов, червен, жълт... Един от най-оригиналните ни видове е Picotee caffe – комбинация от жълто и кафяво. Сигурни сме, че ще ви е трудно да изберете кой точно ви харесва най-много.

Ранункулусът може да се отглежда в градината, на терасата или балкона, а също и като стайно растение. Откъснат и поставен във ваза ранункулусът запазва дълго време свежестта си.

Достига височина от 20 до 80 см. Диаметърът на цветовете варира от 5 до 10 см. Цъфти от май до август.

Правила за отглеждането на ранункулус (Азиатско лютиче)

  • За подхранване предпочитайте торове с биохумус.
  • Ранункулусът не обича да бъде пресаждан.
  • Когато цветето цъфти му са нужни допълнително варовик и калий.
  • За да се увеличи продължителността на цъфтежа, опитните градинари съветват да се намали поливането и да се премести саксията на по-тъмно място.
  • Когато листата увяхнат напълно, луковиците трябва да бъдат изкопани и съхранявани за зимата, тъй като ранункулът не е устойчив на замръзване.
  • Ако искате да имате грандиозен букет у дома, тогава в една саксия можете да засадите няколко различни цветове ранункулус наведнъж.
  • Цветовете, които са започнали да увяхват, трябва да бъдат премахнати, в този случай новите цветове ще се отворят по-бързо.

Как да отгледаме ранункулус в градината?

Азиатското лютиче вирее добре на слънчеви места, но най-добре се чувства на сянка. Там багрите му са по-ярки и цъфти по-дълго. Много е важно да защитите цветето от течение.

  • Ранункулусът не понася минусовите температури, затова трябва да го засаждате в градината, когато затоплянето е трайно. Най-подходящото време е края на април, началото на май.
  • Почвата, в която ще засеете ранункулуса, трябва да е лека, неутрална и богата на хранителни вещества и с добър дренаж.
  • Луковиците се засаждат на дълбочина 5-8 см и на разстояние 10-15 см.

Ранункулусът се отглежда лесно, тъй като не е претенциозно растение. Важно е поливките да са умерени, но същевременно трябва да внимавате да не се задържа вода, защото корените ще започнат да гният. Премахвайте вече прецъфтелите цветове, за да се появяват нови. Освен това трябва да разрохквате почвата около лютичето. Не забравяйте и да го подхранвате. 

Как да отгледаме ранункулус у дома?

На терасата или в стаята ранункулусът също се отглежда лесно. Трябва само да имате предвид, че когато го засаждате в саксия не трябва в нея да има само едно растение. Винаги засаждайте няколко. Важно е също така добрия дренаж – затова на дъното на съда, в който ще отглеждате цветето, задължително трябва да има отвори.

След засаждането полейте и пренесете саксията на прохладно място – около 12 градуса. Когато порастне няколко сантиметра, преместете цветето на по-топло място – 20-22 градуса. А ако искате да се наслаждавате по-дълго на цветовете на ранункулуса е добре да му осигурите температура около 18 градуса (нито по-ниска, нито по-висока). Отглеждано вкъщи лютичето има нужда от пряка слънчева светлина, затова го сложете на западен или източен прозорец, но безспорно най-добре ще се чувства на южен.

След прецъфтяване

Когато отглеждате лютичето в градината след прецъфтяване изчакайте листата да увяхнат напълно. След това ги отрежете до дъно и внимателно извадете луковиците. Съхранявайте ги при температура 4-6 градуса до пролетта.

Когато ранункулусът се отглежда като стайно растение, след прецъфтяване трябва да приберете саксията на тъмно и хладно място. За ранункулусът ще настъпи период на покой. Пресадете цветето в свеж субстрат и го преместете на място с температура от 15 до 18 градуса. Продължителността на периода на покой е около 4 седмици. Младите кълнове ще се появят още през април.

Можете да изберете своя сорт ранункулус от нашия каталог и да го поръчате през сайта ни. Ние ще ви го доставим до посочен от Вас адрес. Нашите агрономи ще отговорят на въпросите ви, свързани с неговото отглеждане и ще ви дадат съвет при възникнал проблем. В нашите агроаптеки ще намерите и подходящи торове за подхранване, както и препарати при болести или вредители.