Фунгициди

Препарати за растителна защита с ДО 30% отстъпка. Посочените в сайта цени на продукти се отнасят само за онлайн магазина и НЕ касаят агроаптеките ни!!!

Фунгицидите са специфичен вид пестициди, активните вещества на които контролират гъбичните заболявания по растенията, като инхибират или убиват гъбичките и техните спори. Фунгицидните средства за растителна защита се използват както за справяне с гъбичките, които увреждат растенията (включително ръжда, сива, черна плесен и други), така и за контрол на мухъл.

Този вид препарати за контрол на вредните растителни патогени действат по различни начини, но като цяло повечето от видовете увреждат мембраните на гъбичните клетки или пречат на производството на енергия в гъбичките и те умират.

Видове фунгициди
Препаратите за защита с фунгицидно действие се делят на следните основни групи.

Според химичните си свойства се разделят на:

Органични
Активните вещества на органичните препарати за растителна защита се произвеждат от растителни ензими и мастни животински киселини. Предимството им пред неорганичните средства за защита е, че не съдържат вредни метали и са екологични. Освен това, приготвянето на един такъв препарат за употреба е много по-лесно - просто продуктът се разрежда с необходимото количество вода и се пръска.

В допълнение, органичните препарати са с широк спектър на действие, имат кратък карантинен срок и могат да се комбинират с различни пестициди или други видове фунгицидни препарати без проблем (просто трябва да се следва таблицата за смесване).

Неорганични
Неорганичните вещества се произвеждат от тежки метали и съединения като сяра, мед, живак, манган, калий, никел, желязо и други. Без съмнение и този вид препарати са ефективни. За разлика от органичните обаче, те не са екологични и списъкът с други препарати за растителна защита, с които могат да се комбинират и съчетават е много по-кратък.

Според разпределението си в растителните тъкани се делят на:

Контактни или локални
Този вид остават по повърхността на третираното растение и причиняват смъртта на патогена при контакт. Ефективността на контактните фунгициди зависи от много фактори като: продължителност на действие, количество, активни вещества, атмосферни условия и други.

Системни
Разпространяват се в цялата система на растенията и инхибират развитието на патогена. Полезността на този вид фунгициди зависи основно от скоростта, с която проникват в системата на растенията.

Според начина си на действие върху патогена биват:

Превантивни или защитни - Предотвратяват заразяването и заболяването на растенията
Лекуващи или изкореняващи - Причиняват смъртта на патогена след заразяване на растенията

Начини на употреба на фунгицидни препарати

Третиране на семена
При обработка на растения преди сеитба се прави разтвор от вода и фунгициден препарат, с който се третират семената, грудките или луковиците на растенията.
По време на растеж
По време на растежа на растенията се използва разтвор от вода и препарат, с който се пръскат стъблата, листата, цветовете или плода на растенията.
По време на оран
Препаратите се поставят в сух вид в почвата преди оран, а след като те попадат в нея унищожават микроорганизмите, гъбичките и спорите, които виреят в земята.

Правила за работа с фунгицидни препарати

Правилна диагностика на проблема

Преди да бъдат приложени тези препарати за растителна защита трябва да бъде извършена точна диагностика, за да се установи какъв е причинителят на заболяването. Дали става дума за гъбички и техните спори или причинителят е друг и трябва да се използва друг вид препарат.

Трябва да се прочете внимателно етикета на продукта

Изключително важно е да се прочетат инструкциите на производителите преди употреба на препарата. На етикета на всеки един препарат са описани както активните вещества, така и за какви видове растения е предназначен. Пак там са описани начините на употреба, точните количества за разреждане, периодът, в който може да се третират растенията и т. н., и т.н.

Третирането се извършва с предпазни средства

По време на обработката на почвата, семената или растенията с фунгициди е задължително носенето на предпазни средства като ръкавици, подходящо облекло, маска и очила.

Защо да закупите фунгициди от Сортови Семена Дар?

Ние знаем колко важно е за вас да откриете най-ефективните фунгициди за домати и пипер, за овошки, лозя или пшеница. Знаем също така, че искате да закупите качествени фунгицидни препарати за растителна защита от водещи производители и на приемливи цени.

За да задоволим всеки един от вас, от Сортови Семена Дар сме се постарали да предложим възможно най-големия асортимент от ефективни и популярни препарати с фунгицидно действие, цените, които ще ви допаднат.

При нас ще откриете пълната гама както на системни фунгициди за лозя, така и препарати за домати и фунгициди с тройно действие. Ние можем да ви предложим още системни фунгициди за овошки, фунгициди за пипер, пшеница и още много други. Сред популярните препарати, които предлагаме са и фунгициди за сиво гниене, за кафява ръжда, мана по лозя, черно гниене, брашнеста мана, фунгициди Шампион и други.

Разполагаме и с разнообразна гама от препарати с широк спектър на действие и фунгициди с предпазно и превантивно действие от водещи производители.
Фунгицидните вещества, които предлагаме са от популярни марки като:
● Bayer
● Dupont
● Cheminova
● BASF
● Синджента
● Адама
● Agro Green
● Belchim
● Summit Agro