Божури

Божурът е невероятно красиво цвете. Неговото място в градината е запазено. Той привлича вниманието ни с пищните си красиви цветове, както и със завладяващия си аромат. Разнообразието от сортове и видове божури, които ви предлагаме ще ви заплени.

Плътните, кичести цветове на божурите са с ярки багри:

лилави

червени

жълти

бели...

Неописуемо красиви са и сортовете, които са двуцветни. Преливането на цветовете в тях е като нарисувано с четка.

Изключителен интерес нашите клиенти проявяват към дървовидните божури, които предлагаме. Те оформят големи храсти и имат едри и невероятно красиви цветове.

Когато решите да засадите божур във Вашата градина, най-важно е да изберете правилното място. Имайте предвид, че божурът цъфти на едно място в продължение на години, затова е важно да му изберете подходящото място. Корените на едно растение на 4-5 години достигат дължина 70-90 см и ще е почти невъзможно да го пресадите.

Как да изберете правилното място?

То определено трябва да е слънчево. Божурите имат нужда поне от 5-6 часа слънце. Освен това е добре да ги защитите от течение. Не засаждайте божурите на ниски места, защото корените им могат да загният от събралата се вода.

Имайте предвид, че не трябва да засаждате божурите дълбоко, защото в този случай ще имате голям храст, но без цветове.

Поливането

Трябва да е рядко, но обилно, за да може водата да достигне до дълбоките корени на цветето. Растенията се нуждаят от повече влага през ранната пролет, по време на растежа, както и през периода на бутонизация и цъфтеж и през август-септември, когато се появяват нови пъпки.

След поливането е задължително да се разрохка почвата около храстите и да се премахнат плевелите, ако има такива. Важно е да се уверите, че при поливане водата попада под храста, а не върху листата.

Резитба

Пълната резитба на стъблата на божур се извършва в края на есента, когато паднат сланите. Но ако се наложи да направите това по-рано, опитайте да не отрежете стъблата твърде ниско, оставяйки издънки с три или четири листа над земята. Факт е, че в края на лятото се появяват заместващи пъпки и успехът на този процес директно зависи от наличието на листа върху храста.

След прецъфтяването

След като прецъфтят божурите, в края на май и началото на юни, премахнете всички увяхнали цветове. След две седмици направете подхранване с фосфорен и калиев тор и продължете редовно да поливате. През август поливките трябва да станат обилни, защото настъпва периодът на залагане на заместващите пъпки и растението ще се нуждае от влага.

Подготовка за зимата

Когато листата и стъблата на божурите започнат да пожълтяват, поливането трябва постепенно да се намалява, а когато дойдат студовете, трябва да отрежете наземната част на храста почти до нивото на почвата.

Ако през есента сте засадили божури, ще трябва да покриете тази зона с мулч със слой от 5-7 см, така че божурите, които са все още слаби през зимата, да се чувстват комфортно. През пролетта, слоят мулч може да бъде премахнат.

През зимата

Божурите зимуват в градината. За старите храсти няма опасност да измръзнат, а ако сте се погрижили за младите, както ви посъветвахме по-горе, и за тях може да бъдете спокойни.

Болести и вредители

Най-често срещаната болест по божурите е сивото гниене (ботритис). Излишъкът от азот, както и дъждовното време може да способстват за появата на тази болест.  

Ако срещнете проблеми с тази или с друга болест или вредители по божурите, можете да разчитате на нашите агрономи. Те ще ви предложат най-доброто решение. В нашия каталог ще намерите изцяло биологични продукти за борба с болести и вредители, както и конвенционални такива.

Освен това ще ви предложим и разнообразие от торове. Имаме изцяло натурални и щадящи природата, както и специални формули за цъфтящи цветя, или подобрители за почва, ако е нужно.

Разгледайте каталога ни с божури, сигурни сме, че тяхната красота ще Ви впечатли! Може да поръчате, избраните от вас сортове и директно в сайта ни. Може да направите и предварителна заявка за желаните от Вас сортове, за да сте сигурни, че няма да се изчерпат. Предварителните заявки се обработват с предимство.