Ириси-пролетни

Ирисите са елегантни и красиви цветя, които ще украсят градината ви. Те имат невероятно разнообразие от сортове и багри, неслучайно са наречени на богинята на дъгата – Ирида.

В нашия каталог ще намерите обичани сортове ириси, както и най-новите, които селекционерите предлагат на пазара. Потопете се в разнообразието, което сме ви осигурили и се насладете на красотата на тези изящни цветя.

Някои от сортовете са есенноцъфтящи – точно тях ще намерите в тази категория. Те цъфтят изключително пищно и красиво. Ризомите на ирисите са непретенциозни и издържат през зимата. Тук е мястото да споменем, че под общото наименование „ирис“ всъщност има много сходни външно, но различни растения: коренищен и луковичен ирис.

Засаждане

  • Коренищните ириси са светлолюбиви. Но те могат да цъфтят и под дървета, особено в южните райони. Бъдете внимателни, защото ирисите не обичат нито прекаляването с вода, нито с торове.
  • Въпреки че са непретенциозни все пак ирисите имат известно предпочитание към почвата. Не е добре да ги засаждате в тежка почва. В този случай добавете пясък и торф. Изморената почва може да подхраните с малко азот. На кисела почва ирисите растат енергично на листа, но не цъфтят или цъфтят слабо. В този случай почвата се неутрализира с пепел или креда.
  • Вече споменахме, че ирисите не обичат влагата. Затова ако в градината ви нивото на подземните води е високо, погрижете се да осигурите добър дренаж. Така ще избегнете най-често срещаното заболяване при ирисите – загниването на корените.
  • Луковичните ириси обича слънцето, влагата и добре нагрятата плодородна рохкава почва.

Грижа за ирисите

Коренищните ириси изискват минимална грижа.

Луковичните видове изискват повече грижи. През есента трябва да се премахнат жълтите листа с кафяви петна. При екзотичните видове листата се изрязват на половината от дължината. В края на есента трябва да се погрижите за топлолюбивите сортове.

Изсъхналите цветове винаги се отстраняват чрез отрязване на дръжката възможно най-близо до коренището.

През сухо лято цъфналите ириси се поливат вечер, като се внимава водата да не попадне върху цветовете.

Ако времето е ветровито, погрижете се да осигурите опора на ирисите, защото стеблата им може да се счупят.

При нас ще намерите изключително разнообразие от ириси. Предлагаме богатство от цветове и сортове:

  • Ирис Germanica
  • Ирис Hollandica
  • Ирис Ensata
  • Ирис Siberica и много други.

Много красиви са ирисите с кичести, двойни цветове. В комбинация с ярките багри те са наистина неустоими.

При нас може да поръчате онлайн всеки сорт и той ще ви бъде доставен до посочен от Вас адрес. Удобно и лесно! Освен това може да направите и предварителна заявка на харесаните от Вас цветя и да ги получите с предимство. Нашите агрономи ще отговорят на въпросите ви относно отглеждането на ирисите и при евентуални проблеми с болести и вредители. В блога на сайта ни ще намерите много интересни статии и полезни съвети.

Ирисите и тяхната красота са достъпни само на клик разстояние! Опитайте!