Петунии

Петуния

Петунията е много обичано и красиво цвете. Тя най-често се засява в сандъчета и краси балконите и терасите ни. Нейните багри са ярки и привлекателни. Освен много красива петунията е невзискателно цвете и се отглежда лесно. Тя ще зарадва с цветовете си и най-неопитния градинар.

В нашия каталог ще откриете огромно разнообразие от петуниизвездовидни, кичести, висящи и още много други. А цветовото разнообразие е неописуемо. Предлагаме както семена за петунии, така и готови разсади.

Отглеждане на петуния от семена

Ако засеете семената от петуния за разсад през февруари ще трябва да им осигурите допълнително осветление. Затова и по-голяма част от градинарите предпочитат да засяват семената на петунията в средата или края март. Но дори и тогава имайте предвид, че поради недостатъчната светлина не всички семена ще поникнат, затова си предвидете запас.

Субстрата, в който ще засявате семената е много важен. Препоръчваме Ви нашите субстрати на полската фирма Планта, специално за разсади, както и специалния торф за млади растения на литовската фирма Сулинкай. И двата субстрата са с фина структура, която подпомага бързото покълване и лесната адаптация след пресаждане. Освен това е добавен и тор, който осигурява на растението всички първични хранителни вещества, необходими за развитието.

Подобрява вкореняването, цъфтежа, образуването на плодове, внася микробиологична активност в почвата. Естествен варовик. Регулира pH на почвата, доставя основни хранителни вещества Ca + Mg. След като засеете семената покрийте саксията със стъкло или фолио. Поставете ги на топло място (около 20-23 градуса).

След около 7 дена семената ще покълнат. В този период ще е необходимо да ги проветрявате и овлажнявате с пулверизатор. Важно е ежедневно да премахвате конденза от фолиото и стъклото. Когато се оформи първият същински лист покритието от саксията трябва да се махне. А при оформянето на трети и и четвърти същински лист трябва да направите и пикирането на разсада, като преди това добре овлажните почвата.

След пикирането е важно да се погрижите добре за петуниите. В този период субстратът трябва да е винаги умерено влажен.

Преди да пресадите разсада на постоянно място ще трябва да го закалите. За целта е добре да го изнасяте навън за определено време през деня или да го прехвърлите в по-хладно помещение.

Засаждане в градината

Глинестата или песъчливо-глинеста плодородна почва е подходяща за отглеждане на петунии. Изберете добре осветена открита площ. Добре е разсадът да се засажда през пролетта, когато заплахата от застудяване е отминала (от средата до края на май).

Отглеждането на петуния не е трудно, но все пак трябва да имате предвид някои особености. Петунията е устойчива на суша, но трябва да се полива през горещите летни месеци.

Трябва да се има предвид, че дребноцветните сортове са по-малко взискателни за поливане от едроцветните. По време на поливането трябва да се налива вода в корена, тъй като в противен случай могат да бъдат наранени нежните цветове на растението. След като петунията се напои, на следващия ден е необходимо да се разрохка повърхността на почвата и да се премахнат всички плевели.

Ако искате цъфтежът да бъде дълготраен и ефектен, трябва редовно да подхранвате петуниите. Първото подхранване се извършва 7 дни след засаждането в открита почва. След това подхранването се прави приблизително всяка седмица. Като това продължава до август.

След цъфтежа

Ако искате да запазите петунията, извадете я от почвата през октомври и премахнете всички издънки. Храстът се засажда в саксия и се прибира в хладно помещение. След това оставете цветето да почива, но все пак не забравяйте да го поливате и да поддържате субстрата влажен.

През февруари преместете саксията на перваза на добре осветен прозорец и възстановете редовните поливки.

Голямото разнообразие от сортове, което ви предлагаме в нашия каталог ще ви даде възможност да изберете красиви цветя за градината си. При нас ще намерите не само семена на петунии и разсад, но и всичко, което ви е необходимо за отглеждането им:

  • саксии и сандъчета
  • торове за подхранването им
  • препарати против болести и вредители

Нашите агрономи са на Ваше разположение и ще ви дадат полезни съвети и насоки за отглеждането на цветята.

През сайта ни, може да направите поръчка на всичко, от което имате нужда, за да отгледате красиви петунии, а ние ще ви го доставим до посочен от вас адрес. Всичко е бързо и удобно, на един клик разстояние.