Лалета

 

 

Предлагаме ви невероятно разнообразие от луковици на лалета. При нас ще намерите най-богатия асортимент от различни сортове на ниски цени. Пиршество от багри и форми, което ще ви завладее!

Лалетата са едни от първите пролетни цветя, които ни радват с красотата си след дългата зима. Цветовете им ни носят много пролетно настроение, когато се появят в градините ни. Лалетата цъфтят от март до май.

Те са многогодишни растения, които се отглеждат лесно. С лалетата може да оформите прекрасни цветни композиции в градините си. Те се съчетават добре с много пролетни цветя. Но багрите на различните сортове са толкова богати, че можете да оформяте и фигури само от лалета. Те ще стоят изключително красиво.

Различните видове достигат различна височина от 20-70 см. Формата на цветовете им най-често е подобна на камбанка, но им и видове с по-остри листа или по-разрошени.

При нас ще намерите изключително разнообразие от различни сортове лалета. Най-впечатляващи сред тях са:

  • черното лале Black Parrot
  • бяло-червеното Carnaval de Nice
  • наситено лилавото Fringed Cummins
  • нежно бялото Parrot White и още много други

Предлагаме и интересни луковици за лалета микс, които ще осигурят в градината ви разнообразие от багри. Сортовете, които ви предлагаме, са сред актуалните в момента на пазара и са резултат от дългогодишни селекции на най-добрите световни производители.

Кога се садят луковиците на лалетата?

Нека започнем малко по-отдалеч. За да си осигурите най-новите сортове и най-интересните видове е добре да направите предварителна заявка. При нас това може да стане още през лятото. Така през септември-октомври вече ще Ви доставим желаните луковици. Защото обикновеното най-желаните сортове свършват бързо.

Когато сме ви доставили луковиците, най-добре е да ги засадите в периода септември-ноември. 

Лалетата виреят добре на топли и слънчеви места, но могат да се отглеждат и на полусянка. Подходящи за тях са песъчливо-глинестите почви. Те трябва да се добре дренирани, за да не задържат влага и да не изгниват луковиците на лалетата.

Опитните градинари препоръчват лалетата да се засяват в група, поне от 10 броя, за да разгърнат изцяло потенциала си. Може да ги комбинирате и с други цветя, дървета или храсти.

Дълбочината на засаждане на луковиците на лалетата по правило трябва да е три пъти дължината на луковицата. Лалетата не трябва да се садят на много близко разстояние.

Съветваме ви при засаждането на луковиците на лалетата да ги подхраните с тор. Ние ви препоръчваме кристалният тор на полската фирма Планта - Флорео за луковични растения. Той е специално разработен за нуждите на този вид растения и им осигурява всичко необходимо за развитието им. Освен това цветовете стават по-едри, а багрите по-наситени. Цъфтежът е обилен и продължителен.

Лалетата не са трудни за отглеждане. Нужно е да ги поливате умерено и да ги подхранвате. Те ще ви радват с красивите си цветове.

Кога се вадят луковиците на лалетата?

Още щом лалето завехне – отрежете цвета с цялата дръжка. След около две седмици след отрязването на цвета отрежете наполовина листата. След около още две седмици извадете луковиците, почистете ги и ги оставете на слънце за няколко часа да позасъхнат. След като са изсъхнали добре, ги почистете хубаво от пръстта.

Прибират се на хладно, проветриво и сухо място за съхранение.

Как да съхраняваме луковиците на лалетата?

Специалистите препоръчват да съхранявате луковиците на лалетата в хартиени пликове, но ако сте избрали найлонови, задължително трябва да ги надупчите, защото иначе има опасност да мухлясат от конденза, който се образува.

Не забравяйте да надпишете пликовете!

Друг предпочитан вариант е да съхранявате луковиците в кутии с пясък.

Луковиците  се съхраняват на хладно и сухо място, например в гаража или мазата. Проверявайте ги периодично и ако забележите загниване, отстранете веднага развалените.