Бегонии

В наличност през м.Февруари!

Бегонията е изключително красиво цвете, което има много сортове и багри. При нас ще откриете невероятно разнообразие от видове, които ще ви очароват с красотата си. Кичести, двойни, висящи...., а разнообразието от цветове определено ще ви впечатли. Сигурни сме, че ще откриете вашите любими сортове бегонии при нас.

Бегонията може да се отглежда като стайно и като градинско растение.

Бегонията като стайно растение

Ако сте решили да отглеждате тази красавица у дома трябва да знаете, че тя изисква постоянство в грижите. Освен това изберете мястото й внимателно, защото не обича да бъде местена и ще вирее там дълго време.

Как да изберете правилното място? 

То трябва да е добре осветено, но растението не бива да бъде изложено на пряка слънчева светлина. Декоративните цъфтящи видове са особено фотофилни и затова се препоръчва да изберете перваза на прозореца със западна или източна ориентация за тяхното поставяне.

Растението се чувства най-добре при температура на въздуха от 18 градуса по всяко време на годината. През лятото обаче то е в състояние да издържи леко повишаване на температурата.

Тъй като това растение е тропическо, то се нуждае от висока влажност. Не се препоръчва обаче овлажняването на листата на цветето със спрей, защото след тази процедура на повърхността му се образуват кафеви петна.

Бегонията се нуждае от пространство. Така че имайте това предвид ако на перваза предвиждате да поставите и други цветя. Освен това тя има нужда и от вентилация, но също така и да я предпазвате от течение. Ако мястото не е подбрано правилно или някое от условията липсва, бегонията няма да се развива добре и ще започне да изсъхва.

Поливане

Бегонията обича влагата, но не се нуждае от често поливане. Много по-важно е влажността в стаята да бъде оптимална, защото ако въздухът е сух краищата на листата изсъхват.

Но през лятото бегонията трябва да се полива по-обилно, като е важно да се избягва застоя на вода в корените. Поливайте бегонията само когато почвеният слой е изсъхнал на около сантиметър дълбочина. През зимата растенията се поливат рядко и умерено.

Бегония в градината

Изключително красиво стои бегонията и засадена в двора. В градината обикновено се засаждат грудковите бегонии, другите видове са предпочитани за отглеждане като стайни растения.

Засаждане

Разсадът на бегонията се засажда в градината през юни, като преди това постепенно се закалява. За засаждане на високи бегонии дупките се правят на разстояние 35-40 см една от друга, за нискорастящи сортове е достатъчно 15-20 см. Ако засаждате нискорастящи бегонии в окачени саксии, тогава разстояние от 8-12 см е напълно достатъчно.

Дълбочината на дупката за засаждане варира в зависимост от размера на разсада, но трябва да се има предвид, че стъблото на грудковата бегония е необичайно крехко и лесно се чупи.

Отглеждане

  • През периода на обилен цъфтеж е важно да осигурите на бегонията опора, защото стъблото може да счупи под тежестта на обилните цветове.
  • Възрастното растение е нужно да подхранвате с торове един път месечно. През есента торове не се използват.
  • За да осигурите на бегонията пълноценен растеж и обилен цъфтеж е нужно да поддържате равномерна влажност и добър дренаж на почвата.
  • Поливайте бегонията рано сутрин или късно вечер задължително с топла вода.

Днес съществуват хиляди видове и разновидности на бегониите и голяма част от тях ние предлагаме в нашия каталог. Може да се потопите в това уникално разнообразие и красота.

Нашите агрономи са на Ваше разположение, за да ви ви помогнат с полезни съвети при отглеждането на капризната красавица. В сайта ни ще намерите полезни и интересни статии по темата. Може да направите поръчка на желаната от вас бегония и в сайта ни и чрез куриер ще ви я доставим до посочен от вас адрес.