Зюмбюли

 

Луковици/ Есенни луковици/ Зюмбюли

Предлагаме Ви изключително разнообразие от луковици на различни сортове зюмбюли – кичести, двуцветни, едри... Морето от багри ще Ви впечатли! Наситените цветове – бял, син, лилав, розов, виолетов, жълт, оранжев, черен – ще внесат цвят и настроение в градината Ви.

А ароматът на зюмбюла е наистина завладяващ! При нас ще намерите разнообразие от сортове зюмбюли на конкуретни цени! Луковиците на зюмбюлите, които предлагаме, са с високо качество и с проверен произход. Работим само с доставчици, доказали своята коректност!

Нови сортове

Всеки сезон включваме в каталога си най-новите селекции зюмбюли. Стараем се да осигурим на клиентите ни богат избор от най-търсените и модерни за сезона видове.

При нас ще откриете невероятния черен зюмбюл (Dark Dimension), който е хит на пазара! Неговият впечатляващ черен цвят, го прави изключително оригинален и привличащ погледа. Той веднага се превръща в акцент на градината. Ще ви предложим и още нови и интересни сортове, които ще ви впечатлят с красотата си.

Много оригинални са и кичестите зюмбюли. Те са с гъсто разположени плътни цветчета. Невероятно красиви!

Търсени от нашите клиенти са и двуцветните зюмбюли. Цветчетата им са обкантени с бяло и са в комбинация със синьо или розово. Изглеждат изумително!

Зюмбюлът е едно от най-обичаните пролетни цветя и традиционно присъства в българските градини. С него можете да оформите красиви фигури и цветни композиции.

Цъфти с гроздовидни съцветия и има упойващ аромат. Цветчетата му са с камбановидна форма в различни цветове. В едно съцветие може да има от 12 до 50 цветчета. Листата са сочни, лъскави, на върха слабо заострени. Цъфти от края на март до май. Достига височина 20-30 см.

Произхожда от средиземноморските части на Европа и Мала Азия, където расте в диво състояние. Като градинско цвете се отглежда от 15 век. Включва около 30 вида и над 300 сорта.

Зюмбюлът е луковично, многогодишно растение. Той не е капризен и се отглежда лесно. Вирее на слънчеви места. Расте добре и на полусянка.  Почвата трябва да е добре дренирана, защото задържането на вода може да увреди луковицата.

Кога се засаждат луковиците на зюмбюлите?

Най-добре е да засадите луковиците на зюмбюлите през септември-октомври, за да имат време да се вкоренят добре до първите зимни студове. Дълбочината на засаждане е около 3 пъти височината на луковицата.

Предварителна заявка - При нас можете да направите предварителна заявка на желаните от Вас сортове зюмбюли и ние ще Ви доставим луковиците през септември-октомври. Така ще сте сигурни, че ще имате търсените от Вас зюмбюли без опасност те да бъдат изчерпани.

Торове и препарати

ние предлагаме всичко необходимо за подхранването на зюмбюлите, както и препарати, които ще ви помогнат ако се появат вредители или болести по цветята. Препоръчваме Ви при засаждането на луковиците на зюмбюлите да използвате нашия специален кристален тор за луковични растения на полската фирма Планта. Оптималното количество макроелементи и високото съдържание на микроелементи, включени в неговия състав, осигурява дълъг и обилен цъфтеж.

При вредители или болести ще Ви предложим нужните Ви препарати за борба с тях. Можете да избирате от изцяло безвредни биологични продукти или конвенционални препарати.

Кога да извадим луковиците на зюмбюлите?

Добре е всяка година да изваждате луковиците на зюмбюлите и да ги съхранявате до следващата есен. Когато прецъфти цвета, отрежете цветоносното стъбло. Щом листата пожълтеят - това е подходящото време да изкопаете луковиците на зюмбюла.

Как се съхраняват луковиците на зюмбюлите?

След като ги извадите от почвата, е добре да оставите луковиците за  около 7 дни да изсъхнат на сенчесто и добре проветриво място. След това ги почистете и приберете в хартиени пликове. Първите два месеца луковиците на зюмбюлите се съхраняват при температура 25-26 градуса, а след това се преместват на по-прохладно място – около 17 градуса. Помещението, в което ще съхранявате луковиците, трябва да е добре вентилирано.

Полезна информация

В нашия сайт ще намерите много полезна информация за отглеждането на зюмбюлите, подхранването им, съхранението на луковиците.

Съвет и консултация

Агрономите ни ще Ви помогнат със съвет и консултация как да се грижите за Вашите зюмбюли. Можете да разчитате на тяхното съдействие и при проблем с болести или вредители.

Ние знаем, че всяко цвете в градината на клиентите ни им е скъпо и обичано. Те го избират и отглеждат с много любов и затова сме осигурили изключително богат избор от сортове зюмбюли в нашия каталог. Сигурни сме, че в него ще намерите желаните от Вас зюмбюли, които да красят градината Ви.