Пъпеши

Пъпеши

Ароматни, сочни и вкусни – пъпешите са прекрасен начин да се разхладим в летните дни и при това са невероятно полезни.

Ако включвате често пъпешите в менюто си ще подпомогнете сърдечно-съдовата си система, защото те са богати на ликопен. Ликопенът е каротеноид, известен със своя антиоксидантен ефект. Учените са изследвали и доказали, че той предотвратява и развитието на онкологични заболявания.

Съставът на пъпеша включва още калий, магнезий, желязо, калций, селен и други съставки, които са важни за дейността на имунната и сърдечносъдовата система и жлезите с вътрешна секреция. Съдържа и германий - рядък микроелемент, който е полезен за поддържане на младостта на клетката. Пъпешът е с високо съдържание на вода и има малко калории, което го прави подходящ при разтоварващ режим на хранене.

Какво трябва да знаем, за да отгледаме пъпеши в градината?

Има най-различни сортове пъпеши – по-сочни, по-хлебни, зелени, жълти, оранжеви... Вегетационният период на пъпешите е около 3-6 месеца.

Ако отглеждате пъпешите на открито в градината трябва да ги поливате регулярно, да разрохквате почвата, да ги прищипвате, да плевите, да ги подхранвате, а също така и да ги връзвате. Ако е необходимо, се извършва изкуствено опрашване.

След като разсадът, засаден в почвата, пусне корени и започне да расте активно, се извършва вторично прищипване на основното стъбло на всяко растение. В резултат на това пъпешите няма да започнат да увеличават листната си маса, а ще изразходват всичките си сили за образуването и растежа на плодовете.

С течение на времето всяко растение трябва да отгледа 2 странични издънки и 1 основна, а всички излишни издънки трябва да бъдат отрязани. Хибридните сортове имат женски цветове, растящи на основната издънка, и не трябва да се прищипват. При хибридните пъпеши страничните издънки се прищипват след втората или третата листна плоча.

След като се образуват завръзи, премахнете всички излишни. Оставете на всяко растение по 2-3 завръза. Когато пъпешите достигнат размер колкото тенис топка, всеки от тях се поставя в отделна мрежа и са привързва към опора, за да се намали тежестта на стъблото.

За да узреят равномерно пъпешите, трява да ги завъртате. Ако пъпешите лежат на земята, погрижете се под тях да поставите парче негниещ материал.

Внимание, ако на растението расте само един плод, а другите пожълтяват и не се развиват, това може да се поправи, като подхраните растението.

Поливане

Пъпешите се нуждаят от регулярно поливане. Средно това е около 1 път на 7 дена. Поливайте сутрин. Температурата на водата трябва да е около 22-25 градуса. Бъдете внимателни водата да не попада на цветовете, листата или плодовете.

Някои градинари препоръчват да направите около растението кръг и  там да поливате. Според други най-добро за пъпешите е капковото напояване. Не бива да допускате в почвата да се задържа вода. В противен случай корените може да загният. За да са по-сладки пъпешите, поливките трябва да се намалят, когато се появят плодовете.

Събиране и съхранение на реколтата

Преди да започнете да берете пъпешите, трябва да сте сигурни, че те са узрели. Огедайте цвета им, а също така и узрелите пъпеши трябва лесно да се откъсват от стърка. Пъпешите може да съхранявате около 8 седмици.

Късните сортове, както и средносезонните дават плодове, които могат да се съхраняват около 6 месеца, ако им се осигурят оптимални условия. А средно ранните, ранните и някои междинни сортове не могат да се съхраняват дълго време, в тази връзка се препоръчва да се консумират веднага.

Брането на пъпешите трябва да става рано сутрин или вечер, но не и през деня. След това може да ги съхранявате в хладно, но не студено помещение. 

В нашия каталог ще намерите изключително разнообразие от сортове пъпеши – зелен, жълт, ананас, италиански и още много други. Вкусът им е невероятен. Може да направите поръчка и през нашия сайт – бързо и удобно. Нашите агрономи са на Ваше разположение за съвет и консултация при отглеждането на този сладък плод.