Зеле и карфиол

Зелето (Brassica oleracea var. capitata) е многолистно растение от семейство Brassicaceae (или Cruciferae). То е тревисто, двугодишно. Има къси стебла, обикновено е със зелени листа, но в някои сортове са червени или виолетови. Те формират кръгла глава (зелка).

Ако сте решили да отглеждате зеле, при нас ще намерите изключително разнообразие от семена за различни сортове, както и много други видове от голямото семейство на Зелевите. Предлагаме семена за бяло, червено и виолетово зеле, карфиол, брюкселско зеле, броколи, китайско и савойско зеле.

Може да избирате между ранни или късни сортове, такива с кръгла или сърцевидна форма на зелките. Богатият ни каталог ще Ви помогне да изберете сортовете и видовете, който да засеете в градината си, за да се насладите на прекрасния вкус на зелевите култури и на техните полезни качества.

Зелето е обичан зеленчук и задължително присъства в българските градини. 

Разнообразие от сортове зеле 

Предлагаме ви традиционни български сортове, доказали своите качества през годините: Балкан, Кьосе, Дитмарско и др. Те са обичани и търсени от нашите клиенти и ние ги поддържаме задължително в каталога си.

Нови сортове – стараем се да предложим богат избор от сортове и затова работим с италиански, полски, литовски, японски и други производители на семена, които предлагат изключително интересни видове зеле. Някои от тях понасят добре лоши метереологични условия, други са с повишена толерантност към болести. Вкусовите качества на новите сортове ще ви впечатлят.

Отглеждане на зеле

Зелето не е трудно за отглеждане, но трябва да имате предвид някои особености. Когато избирате мястото в градината, където да засеете зелето, обърнете внимание каква е била предишната култура, отглеждана там. Добре е, това да са били тикви, краставици, тиквички, картофи, домати, патладжан, марули, боб, грах. Неподходящ предшественик е лукът. Зелето не бива да се сее две поредни години на едно и също място.

Най-предпочитаният вариант за засаждане на зелето е чрез отглеждане на разсад. Нашите консултанти ще ви посъветват как да произведете качествен разсад за зеле, какви подхранващи торове и препарати да използвате и как да се грижите за него.

Добре е да поддържате умерена влажност през вегетацията на зелето, но щом зелките нарастнат, спрете поливането. В противен случай те ще се напукат.

Окопаването и загърлянето са важни дейности, които не бива да пропускате.

Болести и вредители

Зелето често е нападано от болести и вредители. Затова неговото предпазване е добре да започне още с отглеждането на разсада. Нашите агрономи ще ви помогнат да изберете органични биопродукти, които са безвредни и много ефективни, за да предпазите зелето. Предлагаме и богат асортимент от конвенционални препарати за растителна защита на различни производители. В нашия сайт сме ви подготвили много статии с полезна информация за отглеждането на зелеви култури.

В каталога ни ще намерите още:

Китайско зеле - То е изключително полезен зеленчук. Богато е на витамин A, B, C, магнезий, бета каротин, желязо и калций. Зелките са с конусовидна форма. Те са крехки, сочни и с изключителни вкусови качества. Китайското зеле се отглежда чрез директна сеитба. Трябва да имате предвид, че то има нужда от поддържане на постоянна влажност

Савойско зеле - По вкусови качества то превъзхожда главестото. Листата са широки, силно набръчкани, тъмносинкаво-зелени. Те са богати на витамини А и С. Консумира се прясно във вид на салати и не е подходящо за консервиране
Брюкселско зеле – Студоустойчиво растение. Малките кръгли зелчици са изключително полезни. При отглеждането му трябва да имате предвид, че то изисква редовно плевене и осигуряване на достатъчна влажност. При нас ще намерите както зелено, така и оригиналното червено брюкселско зеле
Карфиол – Карфиолът е светлолюбиво растение. Вирее добре в неутрални почви. При отглеждането му трябва да му осигурите. Окопаването също е важна дейност и не бива да се пропуска, защото така почвата става рохкава, а в нея карфиолът се развива по-добре
Броколи – вирее добре на леки и неутрални почви, които са добре аерирани. Въпреки че е сравнително сухоустойчиво растение, добре е да поливате редовно броколито, за да получите по-добра реколта

Разгледайте богатия ни каталог, включващ разнообразни сортове зеле и други видове от семейство Кръстоцветни. Семената, които предлагаме, са с високо качество, доказан произход и на приемливи цени. Може да поръчате Вашите семена за зеле и от нашия онлайн магазин. Те ще ви бъдат доставени с куриерска фирма.