Биофунгициди

Концепцията за разработване на биологичните фунгициди се основава на наблюденията на естествените процеси, при които полезните микроорганизми пречат на развитието и активността на растителните патогени.

Терминът биофунгицид има няколко значения, но обикновено се използва за означаване на фунгициди, които съдържат микроорганизми (бактерии или гъбички) като активна съставка. Казано с други думи, биологичните фунгициди се състоят от полезни гъбички и бактерии, които колонизират и атакуват растителни патогени, убивайки болестите, които причиняват.

Как действат тези продукти за защита на растенията?

Биологичните фунгициди контролират вредните патогени чрез следните начини:

Чрез пряка конкуренция
Биофунгицидите развиват защитна бариера около кореновата система на различните видове култури и растения, предпазвайки корените им от атакуващи вредни гъбички и спори. Обикновено чрез пряка конкуренция биологичните фунгициди могат да предпазят растителната коренова система в продължение на няколко месеца.

Чрез антибиоза
Биологичните фунгициди произвеждат специфичен химикал, подобен на антибиотик, който е токсичен за атакуващия патоген.

Чрез хищничество или канибализъм
Биоконтролираният агент директно атакува патогена и го изяжда. За да има ефект този начин на контрол обаче, биофунгицидът трябва да се въведе в почвата преди или по време на засаждането на растенията.

Чрез засилване на устойчивостта на растението гостоприемник
Биологичното вещество фунгицид задейства защитните реакции на растението и то става по-устойчиво на атаките на вредния патоген.

Къде се използват биологични фунгициди?

За разлика от химическите фунгициди (органични и неорганични), които могат да се ползват ефективно през различни стадии на развитие на растенията, биофунгицидите са ефективни единствено, ако са приложени преди началото на развитието на болестта.

Казано по друг начин, ефект от този вид средство за растителна защита има единствено, ако бъде използвано с цел превенция. Ако растенията вече са заразени, шансът да бъдат излекувани с третиране с биологични фунгициди е малък. Това е и една от основните причини, въпреки огромните ползи на този вид средства за контрол на вредителите, те да не намират все още много голямо приложение.

Към момента биологични фунгициди се използват основно в оранжериите, където може да се следи влажността на въздуха, процеса на поливане може да се контролира, а растенията могат да се третират с биофунгициди преди началото на болестта. С други думи, този вид фунгициди не са лек за растенията, а по-скоро естествен метод за борба с болестта преди появата на инфекция.

Как се третират растенията с биологични фунгициди?

Този вид фунгицидни вещества имат различни методи на приложение в зависимост от растенията и оранжерията. Най-често обаче се приготвя разтвор, с който се пръскат растенията. Това може да стане с ръчна машина за пръскане, чрез система за капково напояване или друго.

Популярни марки биологични фунгициди

Обикновено, всички големи производители на препарати за защита произвеждат и предлагат биофунгиците. Едни от популярни биологични фунгицидни вещества са:
● PlantShield
● Alirin-B
● Fitosporin и други

Защо да закупите биологични фунгициди от Сортови Семена Дар?

Ние можем да ви предложим разнообразие от биофунгициди на много достъпни цени. Разполагаме с висококачествени органични, неорганични и биологични фунгицидни препарати от водещи производители като:

● Bayer
● BASF
● Дюпон
● Синджента и други

Ако изпитвате затруднения при избора на подходящите биологични фунгициди за Вашата градина или оранжерия, от Сортови Семена Дар сме на Ваше разположение, за да Ви окажем нужното съдействие.