Биоинсектициди

Биоинсектицидите са специфичен вид пестициди за растителна защита, които се произвеждат от органични материали (животни, растения, бактерии, минерали и други).

Видове биоинсектициди
Органичните инсектициди се делят на три основни класа:

Биохимични инсектициди
Активното вещество на този клас средства за защита съдържа съставки, които естествено се намират в природата. Това могат да бъдат растителни масла като царевичен глутен, черен пипер, чесново масло и други. Могат да включват също така и хормони от насекоми, които да регулират чифтосването на вредителите, да влияят върху хранителните им навици и т. н.
За разлика от конвенционалните продукти за растителна защита, които извършват контрол на насекомите чрез директна елиминация, биохимичните инсектициди контролират вредителите по нетоксичен начин и без да ги убиват.

Микробни инсектициди
Микробните биологични инсектициди използват микроорганизми като активно вещество. Обикновено това са гъбички или бактерии, но могат да бъдат и вируси, протозои, оомицети и други. Този вид средства за растителна защита могат да контролират и да влияят на много видове вредни насекоми, въпреки, че всяка отделна активната съставка е сравнително специфична за целевия си вредител.

Например, един вид микробен инсектицид може да влияе върху определен вид гъбичка или спори, а друг вид биоинсектицид може да контролира определен вид насекоми като листни въшки, бръмбари и т. н., и т. н.

Към момента един от най-широко използваните микробни биологични инсектициди е Bacillus thuringiensis. Всеки щам от тази бактерия произвежда различна смес от протеини и контролира популацията на един или няколко вида сродни вида ларви на насекоми. Активното вещество на някой от щамовете на Bacillus thuringiensis например може да извършва контрол на ларвите на листните въшки, молците и други, докато активните съставки на други щамове на Bth могат да контролират ларвите на комари, мухи и т. н.

Растително - включени протектанти (PIPs)
Този клас биологични инсектициди използва активни вещества, които се произвеждат от растенията, след като върху тях е било упражнено генно инженерство. Генната модификация на растенията им позволява да станат много по-устойчиви на вредители. (Някой от модифицираните растения например могат да произвеждат протеини, които да убиват насекомите).

Предимства на биологичните инсектициди
● Биоинсектицидите са много по-малко токсични в сравнение с конвенционалните. Тъй като активното вещество, което се съдържа в биологичните средства за контрол на вредителите е изцяло органично, третирането на растенията и почвата е напълно безопасно за околната среда на човека
Унищожават единствено целевите вредители (например като листните въшки), без да засягат други видове растения, птици или животни
● Биологичните инсектициди са ефективни в много малки количества и разлагат се бързо. Това означава, че времето на тяхното действие е по-бързо, а замърсяването - по-малко
● Контролът върху насекомите и техните ларви обикновено се осъществява чрез косвени механизми, вместо чрез директното им унищожение.
● Използвани като компонент за интегрирано управление за борба с вредителите, този вид средства за растителна защита намаляват значително употребата на конвенционални инсектициди и едновременно с това запазват добивите от реколтата високи.

Защо биоинсектициди от Сортови Семена Дар?
Основата цел, с която създадохме нашия магазин е да можем да предлагаме на своите клиенти възможно най-широкия спектър от семена, торове и препарати за защита на растенията. Затова се стараем да предлагаме както конвенционални препарати, така и биологични инсектициди от водещи марки. Биологичните инсектициди, които можете да откриете при нас са от популярни производители като:

● Адама
● BASF
● Синджента
● Bayer и много други

В Сортови Семена Дар ще откриете всички видове конвенционални инсектициди, пестициди, хербициди, фунгициди и торове на добри цени. А ако обичате да експериментирате, сигурни сме, че биологичните инсектициди и био фунгициди, които предлагаме ще ви допадат изключително много.

Ако срещате затруднения при избора на подходящите биологични препарати за растителна защита за вашето стопанство, нашите консултанти с голямо удоволствие ще ви изслушат и ще ви помогнат да направите възможно най-правилния избор.