5 грешки при засяването на зеленчуци

04.05.2021
2021-05-04 08:57:00

Снимки: Pixabay.com

Засяването на зеленчуци е отговорна задача. Трябва да се съобразят някои много важни неща. Понякога градинарите допускат грешки, които могат да са фатални и да компроментират реколтата. Кои са те:

1.   Много ранно засяване

Много е важно да се определи състоянието и готовността на почвата. Ако тя е хладна и прекалено влажна – семената бързо ще изгният и няма да поникнат. Те се нуждаят от топлина и кислород. Ако тези условия не са налични – няма да поникнат. Ако искате по-бързо да поникнат, покрийте лехата с найлон. След това изчакайте излишната влага да изчезне.

2.   Късно засяване

Почвата изсъхва бързо, но всяко семенце, за да поникне се нуждае от влага. Ако сте закъснели със засяването, то може да не дочакате поникване на семената. Още един минус на късното засяване, е че ако лятото е хладно, доматите например няма да успеят да узреят.

Как да проверите дали почвата е суха? Вземете в ръка малко пръст и стиснете силно. Сухата почва веднага се разпада, а влажната става на топка. В този случай можете да решите проблема с регулярно поливане. Но имайте предвид, че еднократно обилно поливане не е достатъчно, трябва да следите ситуацията и да осигурите регулярна влажност.

5 ГРЕШКИ ПРИ ЗАСЯВАНЕТО НА ЗЕЛЕНЧУЦИ

3.   Несъобразяване със сеитбооборота

Много градинари пренебрегват тази част. Не следят какво е било сято преди това на този участък от градината, забравяйки за редуването на културите. Това може да е фатално и да ви донесе много проблеми, както и да влоши качеството и количеството на реколтата. Благодарение на сеитбооборота се поддържа плодородността на почвата, намалява се вероятността от развитието на болести и появата на патогенни организми. За пълноценното си развитие растенията се нуждаят от определени хранителни вещества, а те бързо се изчерпват от почвата ако сеете една и съща култура на едно и също място дълго време.

Схемата на сеитбоборота може да си изберете сами. Някои обхващат период за 10 години напред, други за 3-5. При правенето на схемата за засаждане трябва да имате предвид, че някои растения не бива да се засаждат едно до друго. Например, ако засеете нелют до лют пипер при опрашването цялата реколта ще е люта.

4.   Несъобразяване с изискванията на културите

Различните зеленчуци имат нужда от различни грижи. На едни им трябва повишена влажност, на други - усилено подхранване. Ако планирате засаждането на зеленчуците предварително ще можете да подготвите почвата за конкретното растение и да му създадете максимален комфорт.

Светлината и продължителността на деня са много важни. Трябва да съобразите, кои зеленчуци се нуждаят от повече светлина и кои могат да понесат засенчване и така да изберете мястото, където да ги засеете.

5.   Пренебрегване на смесеното засяване

Много добър вариант е да засеете няколко култури на един участък. Важно е, разбира се, да ги подберете правилно. Ако всичко е както трябва може да предпазите растенията от болести и вредители. Някои растения гонят определен вид вредители.

Друг плюс е, че ще използвате рационално мястото. Трябва само правилно да изчислите броя и видовете растения, които ще засеете, за да сте сигурни, че всички ще получат достатъчно количество светлина, влага и хранителни вещества.

Надяваме се, че избягвайки тези 5 основни грешки, ви ще се радвате на богата и вкусна реколта от зеленчуци. При проблеми, винаги можете да потърсите съдействие от нашите агрономи, които ще ви помогнат със съвет и препоръка как да постъпите в дадена ситуация.