5 изпитани метода за борба с поповото прасе

16.08.2022
2022-08-16 19:07:00

От всички вредни насекоми поповото прасе нанася най-големи щети. То има сравнително големи размери и мощни челюсти, с които може да прегризе корените на растенията и да увреди надземната им част. Няма такива части на растенията, които поповото прасе да не може да прегризе.

Какво да правите ако внезапно го откриете в градината си? Има няколко работещи метода как да прогоните този вредител до края на сезона.

Защо е опасно поповото прасе?

Поповото прасе е сравнително голямо насекомо с дължина няколко сантиметра. Някои екземпляри могат да достигнат до 8 см дължина. Можете лесно да разпознаете поповото прасе по характерния кафяв цвят, мощни предни лапи, цефалоторакс в черупката. То предпочита да се храни с млади филизи. Ще разберете, че в градината ви има попово прасе по вида на растенията. Първоначално те са свежи и зелени, а след това започват да увяхват и съхнат.

Как да се борим?

За да се справите с тези вредители има пет проверени метода. Всички те са много прости и лесни, някои от тях са свързани с профилактика, а други с унищожаването на вредителя ако вече се е заселил в градината ви. Можете да прекопавате почвата и да поставите примамки, които са приготвени от вас самите или закупени в агроаптеките, отровни за насекомите, но безопасни за хората, почвата и растенията.

5 ИЗПИТАНИ МЕТОДА ЗА БОРБА С ПОПОВОТО ПРАСЕ

Разрохкване на почвата

Поповото прасе е насекомо, което обича спокойствието. Затова е много важно да прекопавате градината, започвайки още през пролетта. Поповото прасе не остава на място, където неговите жилища могат да бъдат разкопани всеки момент.

Препоръчваме прекопаването да е с дълбочина 15 см. Това се прави цяла пролет, а след това се повтаря и през есента - по това време на годината поповото прасе също може да дойде.

Сапунена поливка

Това се налага ако вече сте установили наличието на попово прасе в градината. Пригответе сапунен разтвор - за 10 литра вода вземете 50 грама обикновен твърд сапун за пране и три супени лъжици прах за пране. Разтворете сапуна и праха във вода и поливайте местата, където се виждат дупки или нещо подобно на тях. След известно време насекомите, ако има такива, ще излязат от дупките си. Вие трябва само да ги съберете.

Пригответе сами примамки

Примамката трябва да е направена от това, което насекомото намира за вкусно и отрова. На разстояние около метър направете дупки и поставете в тях примамки. Това може да направите както през пролетта, така и през други сезони - например през лятото.

Добър вариант е да направите топки от варени зърна царевица, ечемик и пшеница и да сложите инсектицид в тях.

Готови примамки

В нашите агроаптеки ще намерите и готови примамки. Те са под формата на гранули и имат привлекателна миризма за насекомото. Тези добавки не вредят на растенията и почвата, токсични вещества от тях не се натрупват в нея, в нея остават и полезни за вашите растения микроорганизми. Добавките вредят само на поповите прасета, които са се заселили във вашата градина.

За да поставите готовите примамки, също трябва да направите дупки на еднакво разстояние една от друга.

5 ИЗПИТАНИ МЕТОДА ЗА БОРБА С ПОПОВОТО ПРАСЕ

Биопродукти срещу попови прасета

Изключително ефективен и търсен от нашите клиенти е биопродукта на испанската фирма Биона - Синкар. Той е произведен от естествени екстракти, действа срещу плужеци (голи охлюви), попови прасета и охлюви, телени червеи, както при контакт, така и при поглъщане. Напълно натурален продукт и не предизвиква фитотоксичност.  Той е безостатъчен продукт и не изисква карантинен период.

Препоръчваме ви и специалния репелент срещу попово прасе. Той е със съставки от растителен произход от пресовани белтъчини на рицинови семена. Освен че прогонва насекомите, продуктът е и органичен азотен тор. Съдържа органичен азот 5,5% и някои алкалоидни вещества (включително рицин). Продължителността на действие 80-90 дни. Подходящ за земеделски култури, тревни площи, овощни градини, декоративни храсти и цветя. За по-голяма ефективност, върху нанесения препарат се нанася тънък слой пръст. Добре е почвата да се поддържа влажна, за това след третиране полейте третирания участък с вода.

Може да приложите и друг натурален продуктТералим. Това е тор на медна основа за предотвратяване на щетите, причинени от охлюви и плужеци. Този разтвор потиска тяхната активност и ги отблъсква, като ги дехидратира, изсушава лигавиците, което предотвратява поглъщането на нападната реколта и растения. Потиска отделянето на слюнка, като не остават следи по растенията. Екологичен продукт.