6 съвета за ОТЛИЧНИ домати

05.04.2021
2021-04-05 09:29:00

Снимки: pixabay.com

Доматът – толкова вкусен и обичан. Той може да се нарече „царят на градината“. Негово величество е любим на много градинари и те му посвещават цялото си внимание и грижа. Подбират сортове, торят го, поливат го с надежда за вкусна, прясна и богата реколта.

Ще ви дадем няколко полезни съвета, как да имате вкусна и богата реколта от градински домати.

1.   Пръскане с Микрап боро 11

Препоръчваме ви да използвате този продукт, който ще Ви помогне да отгледате богата реколта. Микрап Боро 11 има висока концентрация на борен етаноламин. Борът е основен микронутриент и играе важна роля при оплождането на растенията. Доказано е, че той стимулира удължаването на поленовата тръба, като по този начин улеснява оплождането; регулира клетъчното размножение и благоприятства за по-високи добиви. В Микрап Боро 11 борът образува комплекс с етаноламин, който се оказа най-подходящият вариант за осигуряване на елемента в растението. Продуктът е натурален.

2.   Прекопаването – залог за силни корени. Поливки с Root Guard.

Не забравяйте, че за корените също е нужна грижа. Добре развитата коренова система, ще осигури бурно развитие на храста и съответно повече плодове.

  • Защо да окопаваме доматите: така в корените постъпва повече кислород, за достигане до корените на влага и за развитието им.
  • Ефективност – увеличава реколтата с 15%

Препоръчваме Ви за доброто развитие на корена да направите и две поливки с Root Guard. Това е продукт, съчетаващ хранителни и стимулиращи растежа елементи. В него има добавена полезната почвена гъба Trichoderma harzianum. Различни експериментални приложения доказват, че този микроорганизъм е в състояние да установи взаимна връзка с корените на растенията и да ограничи растежа на патогени чрез хиперпаразитизъм. Хранителният компонент на този продукт (аминокиселини, хуминови киселини и морски водорасли Ascophyllum nodosum) осигурява биостимулиращ ефект, който води до развитие на корените и по-добро усвояване на всички хранителни елементи. Това от своя страна води до балансирано вегетативно развитие. Основните  ефекти от приложението на този биологичен стимулант на растежа е образуването на по-голям брой корени, които растат по-здрави и енергични. Root Guard може да се прилага през всеки период от годината, при условие че температурата на почвата не е твърде ниска. Пролетните и есенните приложения са предпочитани, тъй като развитието на корените е в най-добрата си фаза.

Ние препоръчваме приложение на Root Guard да става от момента на пикирането, засаждането на разсадите в лехата, до начало на плододаване за формиране на мощна коренова система и пълноценно усвояване на хранителните вещества.

6 СЪВЕТА ЗА ОТЛИЧНИ ДОМАТИ

3.   Разтръскване – за по-добро опрашване и Биона Сет за опрашване и залагане на завръз

Това се отнася за доматите, отглеждани в оранжерия. Тъй като там почти няма вятър, ние трябва да свършим неговата работа по опрашването. Хващате растението и леко го разклащате. Може и само завръзите.

  • Колко често: един път дневно
  • Препоръка: след разклащане на храстите напръскайте цветовете с обикновена вода.
  • Ефективност: увеличаване на броя на завръзите с 30%.

Агрономите на Аграра препоръчват едновременно с това да приложите и продукта Биона Сет. Поради специфичното си съдържание Биона Сет индуцира залагането на качествени цветни бутони, подобрява цъфтежа като стимулира образуването на полена, стимулира цъфтежния  процес, предотвратява оронването на завръза. По този начин продуктът обуславя  развитието на повече плодове. Биона Сет се прилага два пъти: веднъж предцъфтежно и втори път след опадване до около 80% от цветовете. Приложението е листно, по този начин продуктът се възприема по-бързо и много по-ефективно от растенията, върху които е приложен.

4.   Удължаване на светлите часове

Важно е да засеете доматите в посока от изток-запад, така слънцето ще огрява равномерно растенията. Освен това ще увеличите времето, в което доматите са огрявани.

  • Ефективност: повишава реколтата с 10%

5.   Премахване на колтуците и листата и пръскане с Хидро Cal/Mg

Премахнете колтуците и тези листа, които са близо до земята.

  • Ефективност: увеличава реколтата с 15%.

Препоръчваме ви да приложите и Хидро Cal/Mg. Той е течен продукт с висока концентрация на свободни аминокиселини и олигопептиди. Калцият и магнезият се свързват в органичната фракция. Това позволява минералната фракция да бъде под формата на разтвор, т.е. метаболитната форма, която обикновено се използва от растенията. Аминокиселините, олигопептидите и полипептидите са от съществено значение за процеса на предаване на минералите в клетките. Хидро Cal/Mg е създаден, за да противодейства на растителните заболявания, причинени от недостиг на калций или от недостиг на магнезий.

6. При узряване, препоръчваме продукта Матурандо за по-голяма сладост на доматите.

Матурандо е течен тор, богат на фосфор (15%) и калий ( 20%), получени от най-висококачествени суровини. Благодарение на негова формула, съдържаща висок процент хелатирани с EDTA микронутриенти, абсорбцията на продукта е по-бърза. Продуктът не съдържа сулфати, карбонати и хлориди и може да се използва както за третиране на листа, така и на корени. Матурандо може да се прилага по време на фазите на растеж и узряване на плодовете и има незабавен положителен ефект върху качеството и количеството на продукцията. Калият и фосфорът, съдържащи се в Матурандо, спомагат за синтеза на захари и за увеличаването на плодовия и зеленчукови аромати.

Торовете, които Ви предлагаме да използвате в тази статия са на италианската фирма Хидроферт и са натурални. Те ще ви помогнат да отгледате здрава и богата реколта. Попитайте нашите агрономи и за другите препарати от каталога на Хидроферт, които са подходящи за прилагане при отглеждане на домати.