7 грешки в градината, които не бива да допускаме

01.09.2021
2021-09-01 19:21:00

Снимки: Pixabay.com

Понякога, независимо дали сме дългогодишни или начинаещи градинари, допускаме грешки в градината. Някои от тях не са фатални, но други за съжаление, може да намалят качеството и количеството на реколтата ни.

Ето 7 грешки, които в никакъв случай не бива да допускаме.

Грешка №1 – Прекопаване на почвата. Каква е мярката?

Много чест съвет към градинарите е да се разрохква почвата след поливане или дъжд. Много е важно обаче да имате предвид, че разрохкването се отличава значително от основното прекопаване. Разрохкването е предназначено да се обогати горният слой с кислород и това да позволи да се задържи влагата. От друга страна дълбокото прекопаване може да навреди на растенията и на състоянието на почвата. То нарушава местообитанията на микроорганизмите, които са полезни за растенията.  

Грешка №2 – Обилно поливане

Много пъти сме казвали, че прекомерната влага е вредна за растенията. Не е нужно да „наводнявате“ вадите, за да задържите влагата в растенията. Както посочихме по-горе, влагата най-добре се задържа чрез разрохкване на почвата, а също така и чрез мулчиране. Прекаленото поливане само вреди на растенията.

Грешка №3 – Прекалено много торене

Честото използване на различни торове, фунгициди и инсектициди – не е добро решение. Препаратите са полезни, но само когато се използват навреме и с мярка. Прекалената им употреба вреди най-вече на хората, които ще консумират плодовете. Освен това прекалената употреба на химикали вреди и на развитието на растенията. Например, при торенето с много азот в растенията се развива предимно листната маса, а цъфтежът се забавя, както и формирането и зреенето на плодовете.

7 ГРЕШКИ В ГРАДИНАТА, КОИТО НЕ БИВА ДА ДОПУСКАМЕ

Грешка №4 – Несъобразяване със сеитбооборота

Много често се случва така – стопанинът си купува вила или къща и започва да планира градината си – тук ще засея домати, тук краставици, там пипер или ягоди. И през първите пет-седем години всичко върви добре. Но после реколтата започва да намалява. Причината е, че почвата се изтощава, а това довежда до болести по растенията. Затова е много важно да се спазва сеитбооборота. Едни растения се хранят от повърхностния слой на почвата, а други от по-дълбоките слоеве. Затова ако се сеят все еднотипни растения се изтощават почвените запаси от слоевете, от които се хранят те.  

Грешка №5 – неправилен избор на съседни култури

Има растения, на които им е противопоказно да виреят в съседство и обратно други, които много добре се развиват заедно. Например целината отблъсква бълхите, които често атакуват зелето. Поради тази причина е добре да засадите тези растения едно до друго. И обратно лукът и грахът не бива да се засяват в съседство. Опитните градинари знаят, че грахът расте много слабо до лукът, който потиска неговото развитие.

Грешка №6 – много гъста сеитба

Разбира се, понякога изкушението да засееш колкото се може повече неща на малко място надделява. Но резултатът не е добър. Развитието на растенията при гъсто засаждане се забавя. В малкото пространство те си съперничат за място, слънчева светлина и хранителни вещества, корените им се преплитат и развитието им се забавя. В резултат реколтата е слаба и незадоволителна.

7 ГРЕШКИ В ГРАДИНАТА, КОИТО НЕ БИВА ДА ДОПУСКАМЕ

Грешка №7 – не се сеят местни сортове

Всяка година селекционерите пускат на пазара семена, адаптирани към определени климатични условия. Но в повечето случаи градинарите избират семена, без да вземат предвид този факт, а привлечени от красивата картинка на опаковката. И, разбира се, резултатът е негативен – липса на реколта. Затова е много важно да избирате сортове, които са селекционирани за Вашия район или такива, които вече са местни, познати и виреят добре в него.

Не е случайна поговорката, че опитът е най-добрият учител. Но също така е важно да се учим от грешките на другите и да не ги повтаряме. Точно затова споделяме опита на други градинари, който да ви помогне да се радвате на богата реколта, избягвайки досадните грешки.