7 съвета при отглеждане на разсад за домати и пипер

24.02.2023
2023-02-24 09:56:00

Снимки: Pixabay.com

Доматът и пиперът са царете на зеленчуците. Без преувеличение можем да кажем, че те се отглеждат във всяка градина. Консумират се свежи, но влизат и в състава на голяма част от зимнината, която подготвяме. Безспорно вкусът е най-важното, затова ви препоръчваме да ги отгледате сами. Първата стъпка е да изберете сортовете, които искате да отгледате. В нашия каталог ще откриете невероятно разнообразие от сортове, цветове и вкусове.

След като сте избрали своя сорт, нека пристъпим към подготовката за разсада.

Какви съдове да изберем?

Ще са ви необходими широки, но не дълбоки контейнери. Когато разсадът порасне, той ще бъде прекалено на гъсто и растенията ще трябва да се пикират. За тази цел можете да използвате обикновени пластмасови чашки. Обикновено са достатъчни чаши от 200 ml, но в някои случаи кореновата система се развива силно, може да се наложи пресаждане в по-дълбок съд.

7 СЪВЕТА ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА РАЗСАД ЗА ДОМАТИ И ПИПЕР

Можете веднага да засадите семената отделно в чашки, но трябва да наблюдавате състоянието на растението, дали не му е тясно. Това е възможно да се определи по косвени признаци: корените излизат от дренажните отвори и почвата изсъхва бързо. За да не прераснат растенията, трябва да напълните чашата с пръст с 1/2 и ако разсадът започне да се издължава, тогава я поръсете с пръст отгоре.

Трябва ли предварително да покълват семената?

Това е личен избор на всеки градинар. При покълването се проверява кълняемостта на семената и така може да изберете най-добрите. Семената, които покълват първи, са тези, които ще осигурят най-добра и богата реколта. Семена, които трудно покълват, едва ли ще могат да се развият в мощно растение и да плододават обилно.

Семената на домата поникват много бързо и са издръжливи на пикиране, затова при тях не е задължително покълването на семената.

7 СЪВЕТА ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА РАЗСАД ЗА ДОМАТИ И ПИПЕР

При пипера обаче ситуацията е съвсем различна. На първо място, това растение много трудно понася пикирането. След тази процедура растежът му може да се забави с до 2 седмици. Затова ви препоръчваме семената на пипера да засеете директно в отделни съдове. Но ако не накиснете предварително семената, някои може и да не поникнат. Някои градинари засаждат в един съд по две семена и после премахват по-слабото растение. Но какво се случва ако и двете семена не поникнат. Затова предварителното покълване на семената за пипера е задължително.

Покълването става лесно върху мокра марля. Важно е да наблюдавате състоянието на кълновете и да ги засадите в земята своевременно, тъй като семената на пипера имат една особеност. Веднага след като растението има малък корен, той отива дълбоко в земята. Ако пропуснете този момент, тогава ще започне "растеж към тъканта".

7 СЪВЕТА ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА РАЗСАД ЗА ДОМАТИ И ПИПЕР

Може ли да засеем разсада за домати и пипер през февруари?

Ако ще отглеждате зеленчуците на открито в градината е прекалено рано. Препоръчваме това да стане през март. За да се развие нормално разсадът са му необходими около 2-3 месеца. Затова най-добрият вариант е да засадите разсад в средата или дори към края на март. Ако ще отглежадате доматите и пипера в оранжерия, тогава няма проблем да засеете разсада по-рано.

За колко време покълват семената?

Това зависи от много фактори:

  • Срокът на годност на семената
  • Сорта
  • Начинът на покълване
  • Условията, при които са съхранявани семената.

Опитните градинари имат свои собствени трикове и методи за бързото покълване на семената. За начинаещи градинари следният метод е оптимален: първо, семената трябва да бъдат третирани против вредители. След това да се поставят на един слой върху парче плат и да се поставят на топло място. Обикновено първите кълнове се появяват след 5-6 дни.

7 СЪВЕТА ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА РАЗСАД ЗА ДОМАТИ И ПИПЕР

Колко дълбоко се засяват семената на пипера?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Всеки градинар има свое мнение по въпроса. Но агрономите считат за оптимална дълбочина от 1,5 до 2 см.

Кога трябва да се премахне покритието?

Веднага щом се появят първите силни растения. Винаги трябва да се фокусирате върху тях. Дори ако са поникнали няколко, останалите могат да поникнат след няколко часа или дни и няма да бъдат с по-ниско качество от останалите. Премахването на покритието от контейнерите по никакъв начин не може да навреди на разсада. В разсада механизмът на растеж вече е стартиран, но не е нужно да се притеснявате за останалото.

7 СЪВЕТА ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА РАЗСАД ЗА ДОМАТИ И ПИПЕР

Полезни съвети:

  • Избирайте хибридни сортове, които са много устойчиви на болести и лоши климатични условия и ще ви зарадват с богата реколта дори и при лоши условия.
  • Сортовете се избират в зависимост от целта на отглеждане. Предлагаме невероятно вкусни и месести домати за салата, както и специални сортове за консервиране.

Консултирайте се с нашите агрономи и те ще ви препоръчат подходящия за Вас сорт. Можете да разчитате на тях и при проблем с отглеждането на разсада и на доматите и пипера след това.