7 важни въпроса относно пръскането на градината

22.11.2022
2022-11-22 09:48:00

Снимки: Pixabay.com

Времето застудява, падат последните есенни листа от дърветата. Студът бавно настъпва. Въпреки че през деня все още може да е топло, сутрин градината е покрита със сребриста слана. Времето е подходящо за пръскане и обработка на дърветата. Какво трябва да знаем?

Каква е минималната температура, при която можем да пръскаме?

Препоръчително е обработката да се извърши преди температурата на въздуха да падне под + 14 ° C. Така все още повечето от вредителите няма да са заспали зимен сън и ефектът от лекарствата ще бъде по-добър. Важно е също така и дневните часове да не са намалели, защото това също е фактор при зимния сън на вредителите.

7 ВАЖНИ ВЪПРОСА ОТНОСНО ПРЪСКАНЕТО НА ГРАДИНАТА

В по-следващ етап може да проведете и лечение срещу някои заболявания. Трябва да се запознаете с указанията на опаковките на препаратите, какви са оптималните условия за прилагането им.

Какво да направите, ако сте закъснели и вече е студено и не е възможно да се извърши пръскане?

В този случай препоръчваме пръскането да се направи в началото на пролетта. Може също така да попитате нашите агрономи, да ви препоръчат препарати, които са ефективни и при по-ниски температури.

Какво представлява „ликвидираща обработка“?

Този вид манипулация се извършва през есента, когато опадат листата на дърветата и вече няма плодове. В този случай се приготвят по-силни разтвори в сравнение с тези, използвани през лятото.

Допустимо ли е използването на инсектициди и фунгициди в един и същ съд?

Ако можете да го избегнете – направете го. Не е добре да ги смесвате. Но ако все пак се налага, прочетете внимателно инструкциите за смесване за съответните препарати. Там обикновено се посочват възможни пропорции и форми на съвместимост.

7 ВАЖНИ ВЪПРОСА ОТНОСНО ПРЪСКАНЕТО НА ГРАДИНАТА

Ако по някаква причина нямате инструкции за съвместимост ето един метод, който може да ви насочи дали препаратите са съвместими. В случай, че при смесване на две вещества се появи утайка, кристали или бучки - препаратите не са съвместими. Ако получите хомогенна смес, можете да я използвате. Припомняме също, че сместа не подлежи на съхранение. Тя трябва да се използва в деня, в който е приготвена.

Трябва ли да обработваме и почвата заедно с дърветата?

Мнозина смятат, че това е препоръчително, тъй като патогенните организми могат да бъдат не само върху листата или в кората на дърветата, но и в близката почва. Преди да пристъпите към обработка на почвата обаче трябва да разчистите всички паднали листа и плодове. Също толкова важно е да изберете правилното лекарство, защото препаратите проникват в почвата и може да са опасни за зеленчуците, които ще отглеждате след това.

7 ВАЖНИ ВЪПРОСА ОТНОСНО ПРЪСКАНЕТО НА ГРАДИНАТА

Препоръчваме ви да наторите почвата с Универсалния есенен тор, който е богат на калций и сяра.

Да пръскаме ли дърветата, ако листата още не са опадали?

Да, напръскайте добре. Така, когато листата опадат, те ще са напълно безопасни за дървото. В случай, че по короната все още има много листа може да направите две пръскания. Първото, когато листата все още са на дървото и второто, контролно, когато опадат.

С какво да пръскате?

Препоръчваме ви биологичните препарати на испанската фирма „Биона“. Подходящи за периода:

Кобре – комплексен меден разтвор. Стимулира метаболизма на азот, глюкоза, протеини и влияе на процеса на транспирацията в растенията. Медта влиза в състава на редица ензимни системи, особено в синтеза на фитоалексини и лигнин. Приложението на Кобре подобрява имунната система на растенията, вследствие на което инфекциите при тях намаляват.

7 ВАЖНИ ВЪПРОСА ОТНОСНО ПРЪСКАНЕТО НА ГРАДИНАТА

Сулфо куик - микс от микронутриенти, Манган, Цинк и 31% Бионалична сяра. Продуктът осигурява по-голяма физическа устойчивост на болести, причинени от патогените на брашнестата мана. Разработен е на базата на органична сяра със системно възходящо и низходящо действие. Индуцира защитните сили на растенията, подобрява калусообразуването, повишава нивата на образуването на хлорофил.