8 цветя, които да засеете за разсад през март

24.03.2021
2021-03-24 19:03:00

Снимка: pixabay.com

Обикновено разсадът за цветя се подготвя по-рано – през февруари, но има видове, които могат да се засеят през март и дори началото на април. Така че, ако сте пропуснали да засеете разсад за цветя, все още имате тази възможност със следните видове:

1.  Алисум

Алисумът е едногодишно растение. Заедно с подобната му лобулария могат да се засяват през март. Причината е, че периодът от засяването до първите цветове е около 6 седмици. Имайте предвид, че семената са малки и не бива да ги затрупвате с пръст. Ако искате да се наслаждавате на красив килим от алисум, засейте го в началото на пролетта.

2.   Кампанула (Камбанка)

Принадлежи към семейството на Камбанките. Тя е многогодишно растение. Съществуват много сортове от това цвете, различни размери и цветове. Засява се повърхностно в универсална почва. Може леко да посипете семената с пясък.

3.   Колеус (Копривка)

Предлагаме изключително разнообразие от семена на колеус, както и готови миксове. Точно заради многообразието им с тях може да се оформи цяла поляна или отделен кът. Те също се засяват в този период. При засяването семената се разпръскват и само леко се притискат с ръка, без да се вкопават в почвата. В началото на май може да започнете да пикирате разсада, а в средата на май той ще е готов за засаждане в градината. 

4.   Ехинацея

Това ефектно цвете също е добре да засеете за разсад през март, за да ви радва с цветовете си през лятото. Периодът на покълване на семената може да отнеме месец и половина. Виреее добре на всякакъв вид почва. Семената трябва да се засяват на не повече от 1 см. За поливане е добре да използвате пулверизатор.

5.   Кученца

И те се числят към цветята, които е добре да засеете за разсад през пролетта. Но тук е много важно да подготвите почвата предварително. Какво е нужно? Първо на дъното на саксията трябва да има отвори. След това слагате слой пясък, след това слой компост с пясък. Напръскайте сместта с пулверизатор. Преди засяването смесете самите семена с малко пясък. И след това ги изсипете в саксията, като ги разпределите равномерно.

6.   Декоративен тютюн

Той има чудесен аромат. Декоративният тютюн е красиво и обичано цвете. Предлагаме Ви невероятно разнообразие от цветове и сортове. Декоративният тютюн може да засеете дори и през април. Семената трябва само леко да се притиснат към почвата, тъй като са много малки. Върху саксията със засетите семена се поставя фолио или стъкло.

7.   Флокс

Флоксът е едногодишно растение. Предлагаме ви различни видове. Той е непретенциозен и лесен за отглеждане, но е важно да се засади правилно. Най-важното е да го подхранвате правилно до засаждането му в градината. Флоксът цъфти през юни. Разсадът трябва да се отглежда при температура 20 градуса и редовно да се поддържа влажна почвата.

8.   Кобея

Кобеята е катерливо растение, което ще промени вида на Вашата тераса, балкон или беседка. Листата й имат сърцевидна форма, което я прави невероятно красива дори и без цветове. Кобеята също може да засеете за разсад през март, за да може до лятото тя да се разрастне. Засейте семената в отделни саксийки, на дълбочина не повече от 1 см.

Всички изброени цветя са в наличност в нашия каталог. Може да ги поръчате и онлайн през сайта ни. Нашите агрономи ще ви дадат полезни съвети за отглеждането им.