9 тайни при отглеждането на разсад за домати и пипер

03.01.2023
2023-01-03 12:46:00

Снимки: Pixabay.com

Доматът и пиперът са едни от най-често отглежданите зеленчуци. Те присъстват в почти всяка градина. Освен че се консумират пресни те са и основен компонент на зимнината, затова се отглеждат в големи количества.

1.   Какви форми за разсад са подходящи?

За да произведете качествен разсад за домати, най-важен е изборът на подходящи форми. Изберете широки, но не дълбоки съдове. След време, когато разсадът порасне ще му бъде тясно в първоначалния съд и затова ще е нужно да го пикирате в други форми. Те трябва да са единични и обикновено е достатъчно да са с вместимост от 200 мл, но понякога кореновата система се развива много бурно и е необходимо пресаждането в по-големи съдове. Ние ви препоръчваме да използвате за пикирането биоразградимите саксийки за разсад на Плантина. Ако изберете тях, при разсаждането на разсада в градината или оранжерията няма да е нужно да го изваждате, а ще може да го засеете директно със саксийката. Така щадите кореновата система на младите растения и не я наранявате. Саксиите са 100% естествени, изработени от торф и дървесни влакна. С течение на времето те се разграждат и се превръщат в обогатител на почвата.

9 ТАЙНИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА РАЗСАД ЗА ДОМАТИ И ПИПЕР

Друга възможност е да засеете семената още в самото начало в отделни форми, но трябва да следите за състоянието на растенията. Признаци, които ще ви покажат, че съдът вече е малък за разсада са:

  • Корените излизат от дренажните отвори на саксията
  • Почвата изсъхва бързо

Първоначално напълнете формата за разсад наполовина с пръст. Това се прави с цел, ако с течение на времето разсадът се издължи и прерасне да можете да добавите още пръст и да напълните съда изцяло.

2.   Нужно ли е да се накисват семената?

Това е личен избор на всеки градинар. Предварителното накисване ви дава възможност да изберете най-качествения материал. Семената, които са покълнали първи, след време ще дадат и богата реколта. От тези, които от самото начало поникват трудно, не може да се очаква да развият мощно и здраво растение.

Семената на доматите поникват лесно и без особени затруднения. Устойчиви са и почти не реагират на пикирането. Затова и накисването им не е задължително.

При пипера обаче ситуацията е различна. На първо място той трудно понася пикирането. Много често след процедурата растежът на разсада спира за две седмици. Затова е важно семената на пипера още от самото начало да се засяват в отделни съдове. Тук също горещо ви препоръчваме да се доверите на биоразградимите саксийки. Но много често се случва, ако не накиснете предварително семената, в някои саксийки те да не поникнат. Затова опитните градинари често прилагат друг способ. Засяват няколко семена, а след покълването им оставят най-добре развилото се растение. Но тук също има вероятност нито едно от семената да не поникне. Затова ви съветваме семената на пипера да накиснете предварително.

Поставете семената върху парче влажна марля или друг плат. Много е важно да следите състоянието им и да ги засадите в почвата навреме. Това е така, защото семето на пипера има една особеност. Веднага след като растението има малък корен, той започва да расте в почвата. Ако пропуснете този момент, ще започне "растеж към плата".

9 ТАЙНИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА РАЗСАД ЗА ДОМАТИ И ПИПЕР

3.   Може ли да се използват закупени от магазина семена?

Определено препоръчваме да купувате семената си от специализирани магазини, а да не се доверявате на събрани от някого семена. Защо? Първо: не знаете дали събраните семена не са заразени с някоя болест, която ще внесат в градината ви и ще пострада цялата ви реколта. Освен това фирмите-производителки на семена ги дезинфекцират и обработват предварително за по-добро поникване, така ще имате по-добра кълняемост и в резултат по-богата реколта. При избора на сортовете ви препоръчваме комбиниран подход. Нека по-голяма част от сортовете да са такива, които добре познавате и сте отглеждали преди, заедно с тях включете и новите, с които искате да експериментирате. Така няма опасност да останете без реколта или да се разочаровето от вкуса. 

4.   Може ли да засеем разсада през януари?

Отговорът на този въпрос зависи от това къде ще отглеждате доматите. Ако ще ги сеете в градината – твърде е рано да подготвяте разсада от януари. Най-подходящо е това да става през март. За нормалното развитие на разсада са необходими около 2-2,5 месеца. Но ако отглеждате доматите в оранжерия можете да подготвите разсада и през януари.

5.   Колко време никнат семената на доматите и пипера?

Кълняемостта на семената зависи от много фактори:

  • Срока на годност на посадъчния материал
  • Сорта
  • Метода на засяване
  • Условията на съхранение и кълняемостта

Опитните градинари имат своите тайни и успешни методи за повишаване на кълняемостта. Универсален подход, който винаги работи, е следният: първо семената да се дезинфекцират с лек разтвор на калиев перманганат. Калиевият перманганат  се разтваря с вода в съотношение 1:100. След 20 минути семената се измиват старателно след това се слагат на един ред върху мокра марля и се поставят на топло. Обикновено първите семена поникват след 5-6 дена.

9 ТАЙНИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА РАЗСАД ЗА ДОМАТИ И ПИПЕР

6.   Колко дълбоко се засяват семената на пипера?

Еднозначен отговор на този въпрос няма. Всеки градинар има свое разбиране по темата и ще ви даде различен съвет. Специалистите обаче смятат, че оптималната дълбочина е 1,5 до 2 см.

7.   Кога да махнем покритието на разсада?

Още щом поникнат първите семена трябва да махнете покритието на съда, в който отглеждате разсада. Винаги трябва да се ориентирате по първите поникнали млади растения. Дори те да са само няколко на брой. Другите ще поникнат съвсем скоро след тях и по качество няма да им отстъпват. Свалянето на покритието от съда по никакъв начин няма да навреди на разсада. Поникването вече започнало и няма защо да се притеснявате.

8.   Колко домати и пипер са необходими за 5-членно семейство?

И тук не може да се даде точен отговор. Всичко зависи от конкретното семейство – колко обичат домати и пипер, правят ли зимнина и в какви количества. Затова е най-добре сами да прецените ситуацията и следващата година да заложите повече или по-малко семена.

9 ТАЙНИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА РАЗСАД ЗА ДОМАТИ И ПИПЕР

9.   Избор на сортове

Добре е да опитвате новите хибридни сортове, които ще ви зарадват с добра реколта дори и при лоши условия. Те са значително по-устойчиви на болести и на метереологични проблеми.

Изборът на конкретни сортове трябва да зависи и от това за какво отглеждате зеленчуците. Ако са за прясна консумация, подходящи са ароматните и сладки сортове домати, а ако са ви нужни за приготвяне на зимнина – избирайте консервни сортове. Те са с по-ниско съдържание на вода.

Ще ви предложим три от най-поръчваните при нас сорта домати:

Домат Зерси F1 Плодовете му са много вкусни, плътни, с наситено розов цвят и с тънка кожица, без зелен пръстен. Достигат тегло 320 - 350 грама, непукливи. Сортът е индетерминантен, средно ранен. Формира мощни растения, които раждат по 5-6 плода на китка. Насажденията понасят много добре стресови състояния и високи температури. Зерси F1 е подходящ за отглеждане в оранжерии и на открито.

Домат Каншин F1 - Ранен, едроплоден, високодобивен РОЗОВ домат. Има компактно растение с къси междувъзлия. Височина - 1.80м - 3.00м. Плодовете са изравнени, плоско-кръгли със средно тегло: 220-270 грама, на първите китки плодовете са едри. Прекрасни вкусови качества, месеста сърцевина.

Домат Исима F1 – Плодовете са закръглени, леко сплескани, големи, месести, плътни, привлекателни с розов цвят. Теглото им достига до 220-300 г., без зелен пръстен. Хибридът е вкусен и обилно плододаващ. Индетерминантен сорт.