Ароматни и вкусни сортове ягоди от Аграра

12.04.2021
2021-04-12 16:43:00

Вкусни, сочни и много ароматни – ягодите са любим плод. Те се консумират свежи, добавят се в десерти, с тях се правят сокове, сладка, конфитюри, компоти... Няма градина, където малките сладки плодове да не са намерили своето място.

Ягодите могат да се засяват през пролетта до началото на лятото и от късното лято до началото и средата на есента. Традиционно у нас ягодите се засаждат през пролетта, но ако изберете да ги засеете в края на лятото нека да е по-рано.

По този начин те ще могат през зимата да се вкоренят добре и да натрупат хранителни запаси. Така по-успешно ще презимуват и ще ви зарадват с плод още на следващата година.

Засаждане

Най-добре е ягодите да се сеят едноредово. Редовете е добре да са на разстояние 60-70 см. Самите ягоди вътре в редовете се садят на разстояние 25-30 см. Много разпространено е и засяването на ягоди върху черно фолио.

Предимствата на този начин са следните няколко :

  • Не се налага мулчиране.
  • Под фолиото не се развиват плевели.
  • Създава се по-благоприятен хранителен режим.
  • Почвата се затопля по-бързо и ягодите узряват по-рано.

Мястото

За ягодите трябва да изберете слънчево място, което се огрява добре от слънцето. То трябва да е защитено от ветрове и течение.

Почва

Почвата не трябва да е кисела. Разбира се, върху плодородна почва ще отгледате по-богата реколта.

АРОМАТНИ И ВКУСНИ СОРТОВЕ ЯГОДИ ОТ АГРАРА

Поливане

То е изключително важно. Трябва нито да не преполивоти ягодите, нито да ги засушавате. Следете състоянието на почвата – тя ще ви подскаже кога е най-добре да поливате. Но да кажем, че поливането веднъж седмично е добър ориентир. 

Подхранване

За да подхраните вашите ягоди ви препоръчваме да използвате специалния тор за ягоди, който предлагаме. Той съдържа всички необходими вещества за доброто развитие на ягодите.

Освен това допринася за здрави и сладки плодове, увеличава добива и устойчивостта на растенията. Специалната разработка на полската фирма Планта и е доказала своите положителни качества и плодотворно въздействие.

Сортове

Предлагаме Ви изключително разнообразие от сортове ягоди, които може да поръчате при нас. Ще ви представим някои от тях, които определено ще ви впечатлят.

Вима Занта (Vima Zanta)

АРОМАТНИ И ВКУСНИ СОРТОВЕ ЯГОДИ ОТ АГРАРАВима Занта е средно ранен сорт градински ягоди. Те са получени чрез кръстосване на сортовете Elsanta и Corona. Растението е изправено, енергично, добре облистено.

Ягодите Vima Zanta имат правилна кръгла форма. Цветът им е наситено червен. Сърцевината е светлочервена, сочна, средно плътна. Вкусът на този сорт ягоди е богат, много сладък и ярък, понякога дори захарен, с подчертан аромат, на истинска ягода.

Вима Рина (Vima Rina) -

АРОМАТНИ И ВКУСНИ СОРТОВЕ ЯГОДИ ОТ АГРАРАВима Рина е холандски сорт ягода. Отзивите и коментарите, за нея са само положителни. Този сорт ягоди е лесен за отглеждане, защото е непретенциозен.

Дава плодове до падането на първите слани и има отлични вкусови качества. Не се нуждае от специална защита за зимата. Започва да узрява в началото на юли, дава плодове до първата слана.

Плододава от три до четири години без пресаждане. Този сорт има големи червени плодове, с форма на конус, с тегло до 45 г. Зрелите ягоди имат лъскава повърхност, сладка, плътна, сочна сърцевина. Почти невидими малки семена. Въпреки късното узряване, плодовете остават големи през целия сезон.

Вима Тарда (Vima Tarda) -

АРОМАТНИ И ВКУСНИ СОРТОВЕ ЯГОДИ ОТ АГРАРАВима Тарда са средно късен неремонтантен сорт градински ягоди. Растението е мощно, средно голямо и има много листа. Ягодите са скрити под листата, което ги предпазва от парещото слънце и това прави плододаването малко по-дълго.

Плодовете са много едри, а цветът им е наситено червен. Те са много сладки и вкусни. Самата сърцевина на ягодите е плътна, тъмночервена на цвят, с прекрасен аромат.

Въпреки факта, че Вима Тарда принадлежи към твърдоплодните сортове, това по никакъв начин не разваля страхотния вкус на ягодите. Ягодите имат сладък вкус с полезна фина киселинност, която само подчертава сладостта.

Гигана (Senga Gigana)

АРОМАТНИ И ВКУСНИ СОРТОВЕ ЯГОДИ ОТ АГРАРАГигана ще ви впечатли с едрите си ягоди. Плодовете са наситено червени и много едри, достигащи до 5 см в диаметър. Реколтата от огромни, лъскави плодове, които са много сладки, ще ви впечатли.

Узряват между юни и август. Невероятната сладост и аромат на този сорт ягоди ги прави предпочитани да се консумират свежи. Senga Gigana е устойчива на болести.

Дарселект - (Darselect)

АРОМАТНИ И ВКУСНИ СОРТОВЕ ЯГОДИ ОТ АГРАРАДарселект е средно ранен сорт градински ягоди. Той е кръстоска на сортовете Parker и Elsanta. Тази ягода е много популярна в Европа и е включена в списъка на основните търговски сортове във Франция.

Оценява се заради едрите си плодове, добрия добив, отличния вкус. Сортът е подходящ за отглеждане, както от хоби градинари, така и на големи площи с търговска цел. Плодовете на Дарселект са предимно конични по форма. Имат наситен червен цвят.

Сърцевината е светлочервена, сочна, много плътна, но без хрускане при захапване и има подчертан ягодов аромат. Ягодата Дарселект има многостранен вкус, с перфектно балансирано съотношение на сладост и ненатрапчива киселина.

Елиани (Elianny) -

АРОМАТНИ И ВКУСНИ СОРТОВЕ ЯГОДИ ОТ АГРАРАЕлиани е известна с красивите си еднородни плодове, отличния си вкус и високия си добив. Ягодите са еднородни, имат правилна леко удължена конична форма с къса шийка. Цветът им е яркочервен, лъскав, когато е напълно узряла, тя може да придобие по-тъмен нюанс.

Сърцевината е много нежна, много сочна, има прекрасен многостранен аромат, с леки флорални нотки. Вкусът на сорта е прекрасен, много ярък и многостранен, предимно сладък, но с грациозен намек за киселинност, който само добавя великолепие на небцето.

Кимбърли (Kimberly)

АРОМАТНИ И ВКУСНИ СОРТОВЕ ЯГОДИ ОТ АГРАРАКимбърли е ранен сорт градински ягоди. Отгледан е от холандски специалисти чрез кръстосване на Горела и Чандлър. Отличава се със сладък вкус с нотки на карамел. Освен отличен вкус, той има и високи добиви, с които много други популярни сортове не могат да се похвалят.

Препоръчва се за отглеждане на открито. Ягодите Kimberly имат правилна конусовидна форма, често с форма на сърце, особено когато се берат за първи път. Имат наситеночервен блестящ цвят.

Сърцевината също е червена, но малко по-светла. Има богат аромат. Ягодата има страхотен вкус, тъй като ароматът на плодовете е много интензивен, често с карамелени нюанси. Според градинарите Кимбърли е един от най-вкусните сортове.

Ламбада (Lambada) -

АРОМАТНИ И ВКУСНИ СОРТОВЕ ЯГОДИ ОТ АГРАРАЛамбада е ранен сорт ягоди, подходящ както за ранно форсиране, така и за отглеждане на открито. Отглеждана на полето ягодата узрява около седмица преди Елсанта.

Плодовете на Ламбада са блестящо червени отвън и светло червени отвътре. Сортът има добър набор от плодове. Ягодите са големи, донякъде конични и много еднородни по размер и форма.

Мара де Бу (Mara des Bois)

АРОМАТНИ И ВКУСНИ СОРТОВЕ ЯГОДИ ОТ АГРАРАМара де Бу се характеризира с плодове подобни на горската ягода. Ароматът е силен. Самото му име е преведено от френски означава „Горски плодове“.

Плодовете са конични, с наситен червен цвят, лъскави. Сърцевината им е сочна, ароматна и с изискан вкус. Според градинарите вкусът на ягодата Mara des Bois е наистина изключителен.

Добивът е висок, а пролетното плододаване е най-масово. Плодовете са толкова вкусни, че се използват изключително пресни. Растенията може да се използват и за украса на балкони и тераси.

Селва (Selva)

АРОМАТНИ И ВКУСНИ СОРТОВЕ ЯГОДИ ОТ АГРАРАСелва е целогодишен сорт. Той ще ви зарадва с едри, твърди и сладки плодове. Ягодите могат да се отглеждат като висящи или катерещи се растения.

Плодовете са едри, много големи, с форма на сърце. Наситено червен цвят с блясък. Сърцевината е сочна и твърда, с яркочервен цвят. Ароматна и сладка.

Симфония (Symphony)

АРОМАТНИ И ВКУСНИ СОРТОВЕ ЯГОДИ ОТ АГРАРАСимфония е късен сорт ягода. Има фантастичен аромат и ражда прекрасни тъмночервени плодове дълго време. Това е къснозреещ, високодобивен сорт.

Селектиран е в Холандия. Сортът Symphony ще ви зарадва с плодове още през първата година след засаждането. Плододаване през юни-юли. Плодовете са много големи и средни, лъскави, конични и широко конични по форма. Вкусът е невероятен.

Соната (Sonata)

АРОМАТНИ И ВКУСНИ СОРТОВЕ ЯГОДИ ОТ АГРАРАСоната ще ви зарадва с прекрасни, сладки плодове в средата на сезона. Ягодите са с еднаква форма, едри, с наситен червен цвят. Плодовете са яркочервени, вътрешният цвят е розов. Соната на вкус е малко по-сладка и по-сочна от Елсанта.

Флоренс (Florence)

АРОМАТНИ И ВКУСНИ СОРТОВЕ ЯГОДИ ОТ АГРАРАФлоренс е много вкусен късен сорт ягоди. Плодовете са едри, добре оформени и твърди. Ягодите обикновено узряват от края на юни, до около средата на юли.

Сортът е устойчив на повечето болести и понася добре слана. Плодовете са много вкусни, сладки и ароматни. Сърцевината е сочна с наситен червен цвят.

Хонеое (Honeoye)

АРОМАТНИ И ВКУСНИ СОРТОВЕ ЯГОДИ ОТ АГРАРАХонеое от много години е един от най-добрите ранни видове. Ароматни, добре оформени, доста твърди, червени и блестящи плодове.

Американски сорт с висока адаптивна способност, култивиран в много европейски страни. Ароматен, силен вкус. Твърда, яркочервена и сочна сърцевина. Перфектно издържа на транспортиране.

Който и сорт да изберете да отглеждате сигурни сме, че ще се насладите на прекрасни ягоди. Нашите агрономи ще ви помогнат с консултации и полезни съвети, относно отглеждането на отделните сортове ягоди. Ако срещнете проблем може да разчитате на техния професионализъм и опит.