Бъдете внимателни с тези добавки към почвата

30.03.2021
2021-03-30 16:28:00

Снимка:pixabay.com

Качественият разсад е гаранция за добра реколта. Но има нещо също толкова важно и то е почвата, в която ще отглеждате разсада.

В нашия каталог ще намерите специални торфени смеси за разсади. Те са фини и в тях са използвани само чисти органични материали и натурални минерални добавки. Фината структура на сместа подпомага бързото покълване и лесната адаптация след пресаждане. Освен това торфът е обогатен и с тор. Разтворимият минерален тор осигурява на растението всички първични хранителни вещества, необходими за развитието. Подобрява вкореняването, цъфтежа, образуването на плодове, внася микробиологична активност в почвата. Естествен варовик. Регулира pH на почвата, доставя основни хранителни вещества Ca + Mg.

Някои градинари предпочитат сами да си подготвят почвата за разсад. Чували сме за прибавянето на всякакви допълнителни съставки, които подобряват състава на почвата. Има обаче такива добавки, с които трябва да сте внимателни, макар че интернет изобилства от „доказателства“, че те влияят добре на разсада.

Кои са те?

1.   Глина

Тя уплътнява почвата и я прави по-тежка. Не позволява на въздуха, влагата и хранителните вещества да достигат до корените и това е причина за увяхването на разсада.

2.   Пясък

Не трябва да вземате строителен или кариерен пясък, тъй като той съдържа много глина и няма витамини и минерали. Най-добре е да използвате пясък от речно корито. Той е чист и лек и съдържа примеси.

3.   Тор

Пресният оборски тор образува газове и допълнителна топлина, което има вредно въздействие върху корените на разсада. Особено опасно е „торенето“ с оборски тор на култури, които трудно понасят кисела почва. Прясната тор съдържа патогенни бактерии, семена от плевели и ларви на вредни насекоми.

4.   Опилки

Семената се развиват добре в този субстрат. Опилките обаче нямат хранителни вещества и затова не могат да заменят почвата. Разсадът, който е израснал в опилки е жълт на цвят и неговият растеж се забавя. Семената покълват добре в опилките, благодарение на запаса от хранителни вещества, който имат. Но запасите свършват до появата на първия същински лист. Веднага след това трябва да се премести в почва. Използвайте опилки от широколистни дървета, защото иглолистните създават кисела среда, която не понася на краставиците.

5.   Утайка от кафе

Зърната на кафето съдържат много полезни вещества:

  • азот
  • калий
  • фосфор
  • магнезий
  • калций

Но трябва много добре да изсушите утайката, за да не заразите разсада с гъбни болести.

6.   Сено и слама

Това е универсално средство. Използва се за мулчиране и покриване на растенията, за да ги предпази от измръзване. Повишава плодородието на почвата и ви позволява да отглеждате зеленчуци. Стабилността на органичните остатъци е добре да се използва само преди началото на излагането на микроорганизми. Смесването на почвата със сламен субстрат провокира разлагане и генерира топлина. Той уврежда разсада, а киселиността причинява бавен растеж и лошо развитие на корените поради недостиг на азот.

7.   Есенни листа

Листният хумус е богат на силиций и фибри, фосфор и азот, но трябва да се приготви правилно. Характеристиките му са подобни на оборския тор. Нарушаването на технологията за приготвяне води до нежелани последици. Не използвайте заразени листа. Това обикновено се случва поради невниманието на собствениците и един болен лист е достатъчен, за да развали напълно хумуса. Крехките кълнове умират от прегряване на кореновите системи.

Макар и да се полезни някои от изброените съставки, ви съветваме да сте внимателни. Най-добре е да се доверите на професионално подготвените смеси, които предлагаме в нашия каталог. Ние гарантираме, че те съдържат необходимите хранителни вещества и са напълно обеззаразени.