Бегонията – как да я отглеждаме?

17.06.2021
2021-06-17 15:58:00

Снимки: Pixabay.com

Бегонията е едно от любимите цветя на много цветари. Те я отглеждат с много любов, а много наши клиенти дори могат да се нарекат и колекционери, защото имат най-различни сортове. Всъщност бегонията е едно от най-големите цветни семейства, и включва над 1000 вида и още около 2000 хибридни форми.

Отглеждане на бегонията като стайно растение

Най-често бегонията са отглежда като стайно цвете. Тя не е капризна, но има някои неща, които е добре да спазвате при грижата за нея.

Първо тя не обича промените. Затова е добре да изберете внимателно мястото, където ще я отглеждате.

Място

То трябва да бъде добре осветено, но и предпазено от преките слънчеви лъчи. Бегонията има нужда от светлина, особено цъфтящите видове. Затова ще е добре да я поставите източни или западни прозорци. Най-добрата температура за нейното развитие е около 18 градуса, макар че през лятото тя се развива добре и при по-високи температури.

Влажност

Влажността е много важна за бегонията, но не е добре да я пръскате с пулверизатора. Това не се отразява добре на листата й. Затова може да използвате варианта да поставите саксията върху керамзит, който да поддържате влажен, за да повиши влажността. Много е важно да следите този показател зимата, когато отоплителните уреди изсушават въздуха.

Бегонията обича свеж въздух, но внимавайте с проветряването, трябва да я предпазите от течение.

Засаждане

Засадете бегонията в средата на месец март, когато температурите са достатъчно високи, а и има достатъчно светлина за развитието на цветето.

Поливане

Бегонията обича влагата, но това не означава да я преполивате. По-скоро тя има нужда от повишена влажност на въздуха. За това трябва да й осигурите комфортен климат у дома.

По-обилно поливане ще е нужно в горещите летни дни, но все пак не бива да прекалявате. Следете да не се задържа вода в корените на бегонията. През зимата поливките трябва да се намалят, а за някои видове може дори да се прекратят напълно.

БЕГОНИЯТА – КАК ДА Я ОТГЛЕЖДАМЕ?

Подхранване

То зависи много от вида бегония. Цъфтящите сортове например не е добре да ги подхранване с торове, богати на азот, защото може да не цъфтят. Но азотът е добър за развиване на листна маса и е подходящ за видовете, които не са цъфтящи, а имат декоративни листа.

Цъфтящите бегонии, подхранвайте с калиево-фосфорни торове. Това трябва да се прави в периода на бутонизация и цъфтеж.

През зимата

Периодът на покой при нецъфтящите бегонии не е много ясно изразен. Грудковите бегонии напротив имат нужда от дълъг период на спокойствие.

Затова декоративните и храстовите видове бегония през зимата дръжте при температура 15-22 градуса, поддържайки висока влажност на въздуха.

Грудковите бегонии се подготвят за зимния покой още през есента. Листата увяхват, а когато надземната част на растението изсъхне саксията се пренася в тъмно помещение при температура 10-15 градуса до края на зимата.

Често срещани проблеми при отглеждането на бегонии

  1. Краищата на листата стават кафяви и започват да падат – най-вероятно цветето има нужда от поливане или от по-висока влажност на въздуха.
  2. Ако цветът на листата е блед, значи на бегонията не й достига светлина.
  3. Повечето влага и ниските температури може да станат причина за поява на гъбни болести при бегонията. В този случай ще е нужно да използвате подходящ фунгицид за лечение. 
  4. Ако бегонията не цъфти причините може да са няколко: на цветето не му достига светлина, температурата не е подходяща, влажността не е достатъчна или сте прекалили с торенето.
  5. Листата на бегонията пожълтяват – причина за това може да е недостатъчна влажност или липса на хранителни вещества.

Важно! Винаги поливайте бегонията с престояла поне 24 часа вода.

Отглеждане на бегонията в градината

Някои от сортовете бегония могат да се отглеждата и в градината. С нейните прекрасни цветове и обилен цъфтеж тя внася много цвят и настроение. Подходяща е за оформяне на цветни фигури и композиции.

И тук е много важно да изберете правилно мястото, където ще я засадите. То трябва да е достатъчно добре осветено, но и предпазено от преките слънчеви лъчи, както и от течение.

БЕГОНИЯТА – КАК ДА Я ОТГЛЕЖДАМЕ?

Поливане

То трябва да е умерено, но системно. Бегонията, както вече споменахме обича влажността, но трябва да внимавате да няма застой на вода, защото ще загният корените й. Добре дренираната почва е важно условие за правилното развитие на цветето.

Подхранване

По време на пролетно-летния сезон е нужно регулярно да внасяте торове през две седмици. Добре е да използвате специалните формули за цъфтящи цветя, които ще доставят всичко необходимо в този период на бегонията.

През зимата

През есента, в средата на октомври, грудките се изваждат от земята, заедно с надземната част. След това стеблата се изрязват почти напълно, оставяйки дължина 2-3 см.

Грудките се почистват от пръстта, измиват се и се изсушават в продължение на 7-10 дни. След това се съхраняват в тъмно и прохладно помещение до пролетта.

Приложение

Ландшафтните дизайнери препоръчват да използвате бегонията за групово засаждане. Като е добре да засадите различни цветове и сортове.

Бегонията се засажда на разстояние 15-20 см. При тази схема след време ще се оформи прекрасен цветен килим.

Бегонията е полезна

Бегонията освен красива е и полезна. Отглеждайки я у дома тя не само ще внесе красота в него, но и ще пречисти въздуха. Листата й са богати на фитонциди и благодарение на тях тя може да пречиства въздуха в помещенията. Учените са доказали, че присъствието на бегонията в стаята повишава имунитета, подобрява работоспособността и намалява умората.

В нашия каталог ще откриете изключително разнообразие от сортове бегония, които да отглеждате у дома или в градината. Нашите агрономи ще ви дадат полезни съвети относно отглеждането им. Може да се консултирате с тях при всеки проблем, който срещнете при отглеждането на бегониите. Уверени сме, че красотата на тези нежни цветя ще донесе много радост в деня ви.