Без червеи в ябълките

14.10.2022
2022-10-14 13:02:00

Снимки: Pixabay.com

Ябълката може да е лъскава, сочна, хрупкава и ароматна, но когато забележите по нея дупка от червей най-вероятно няма да я опитате. Защо плодовете са нападнати, как червеят прониква вътре и как да опазим ябълките и крушите?

Старателната грижа и спазването на всички изискванията на агротехниката не могат да бъдат гаранция, че реколтата от сочни ябълки ще бъде с наистина високо качество. Едно дърво може да роди много ябълки, но каква полза ако всички до една са червиви. Подобен проблем е много често срещан и затова трябва да се погрижите за овошките още през пролетта.

БЕЗ ЧЕРВЕИ В ЯБЪЛКИТЕ

Как се появяват червеите в ябълките?

Обилното плододаване на червиви ябълки доказва, че дървото е било нападнато от ябълков плодов червей. Той оцелява и поразява овошките, защото е трудно да се забележи. Сиво-кафявата пеперуда е почти неразличима на фона на кората на дървото. Когато ябълковият цвят опада тези насекоми в продължение на няколко месеца снасят яйца върху плодовете, младите издънки и листата. Излюпените гъсеници влизат в плода през кората или вдлъбнатината близо до дръжката. Входът на плода е запушен с преработена храна и червеят се придвижва до най-вкусния деликатес за него - семената - и изяжда сърцевината. В резултат на това плодовете спират да се развиват, загниват и окапват. Няма да успеете да съхраните такива плодовете дълго време, а и те изглеждат доста неапетитно.

БЕЗ ЧЕРВЕИ В ЯБЪЛКИТЕ

Какво представлява ябълковият плодов червей?

Това е пеперуда-вредител с характерен сиво-кафяв цвят. Едно насекомо е в състояние да снесе повече от сто яйца, като ги прикрепя към достъпна опора доста надеждно. Откриването им е доста трудно, защото са млечнозелени на цвят и имат само 1 мм диаметър. Не пеперудите са опасни за реколтата от ябълки и круши, а техните ларви. Те достигат 18 мм дължина и са познати на всички със светлорозовия си цвят и кафява глава. Една такава гъсеница може да увреди 5 плода. Когато ябълката падне на земята, вредителят излиза от нея и се качва на дървото. Така до 95% от реколтата става неизползваема. Можете да срещнете гъсеницата и в други плодове: кайсии, орехи, праскови, сливи. Такива паразити презимуват добре, криейки се в кората на дърво или разположени в горните слоеве на почвата, увити в плътни пашкули. През пролетта гъсеницата се превръща в пеперуда и повтаря цикъла.

БЕЗ ЧЕРВЕИ В ЯБЪЛКИТЕ

За да предпазите овошките си от нашествието на ябълковия плодов червей, следвайте следните три съвета:

 1.   Създавате неподходящи условия за живот на вредителя

Трябва да положите всички усилия насекомите –вредители въобще да не посещават градината ви, защото веднъж заселили се ще е трудно да ги премахнете и да се борите с тях.

Опадалите ябълки трябва да събирате ежедневно. Освен това разтръсквайте ежедневно дървото, за да паднат заразените плодове, които не са  го направили все още.

През пролетта и есента овошките трябва да бъдат внимателно разгледани и почистени от старата кора. Варосването на стволовете също ще има добър ефект. В непосредствена близост до земята можете да облепите ствола с лепяща лента за мухи. Така гъсениците, които се опитват да се покатерят отново на дървото ще попаднат в този капан. Листата и плодовете трябва да са влажни, пеперудите не обичат мокри повърхности.

През есента е препоръчително да прекопавате почвата близо до ствола, както и да засадите ароматни растения под дърветата, които привличат насекоми - врагове на червеите.

БЕЗ ЧЕРВЕИ В ЯБЪЛКИТЕ

 2.   Народни средства против ябълковия плодов червей

Ако времето за профилактика вече е изпуснато и насекомите са се появили в градината ви можете да използвате някои прости и безвредни народни средства,  с които да ги прогоните.

Например, отвара от пелин ви позволява да се отървете от вредителя, ако пръскате дърветата с нея.

Подобен ефект има и тинктурата от невен, а брезовият катран и камфоровият спирт също се използват за борба с червея. С тях се намокрят стари парцали и се окачват на короната на дървото на различни места. Острата миризма отблъсква насекомите и те не снасят яйца на такова дърво.

3.   Професионлани средства за борба с ябълковия червей

Препоръчваме ви употребата на два продукта, които са биологични и безвредни, но имат страхотен ефект. Това са биоинсектицидите на испанската фирма „Биона“.

Биона Тич – е разработен на базата на растителни екстракти и действа срещу редица вредители. Създаден е за защита от фитопатогенни насекоми. Действа чрез контакт и поглъщане. Блокира развитието на листни въшки, акари, молец, трипс, както и на много други насекоми. Приложенията на Биона Тич имат лечебен ефект върху растенията, елиминирайки атаките на вредителите и избягвайки развитието на листни въшки, молец, трипс и акари.

БЕЗ ЧЕРВЕИ В ЯБЪЛКИТЕ

Биона Флай - В състава му влизат растителни екстракти и етерични масла, които му позволяват да защити растенията от всички степени на нападение на вредителите Оранжерийна белокрилка, Тютюнева листна въшка и други вредители. Продуктът е специфичен, разработен конкретно срещу тези вредители, с действие срещу ларвите и възрастните индивиди. Смес е предимно от Daphne gnidium и Pipper auritum с добавени аминокиселини (6,2%). Действа, активирайки защитните сили на растенията. Той блокира развитието на белокрилката, листните въшки и други вредители и по-конкретно избягва развитието на възрастни и ларви и в това е голямото му предимство пред другите, предлагани на пазара подобни продукти.