Без горчиви краставици – как?

09.10.2023
2023-10-09 13:55:00

Снимки: Pixabay.com

Вероятно сте се сблъсквали с този проблем, ако сте отглеждали краставици във Вашата градина. На какво се дължи той? Повечето съвременни сортове са хибридни и се отличават точно с това свое качество – липсата на горчивина.

Виновникът за горчивината на краставиците е кукурбитацинът. Концентрацията му в плодовете се влияе пряко от условията на отглеждане на растенията. Разрушаването на това вещество се улеснява чрез топлинна обработка. Ако краставиците имат високо съдържание на кукурбитацин, препоръчително е да ги консервирате. Друга техника, която премахва от пресните зеленчуци неприятната горчивина, е обелването. Струва си да разберете какво кара краставиците да имат горчив вкус, тъй като никой градинар не иска да ги отглежда, за да получи горчива реколта. Най-важни са условията и начинът на отглеждане. Затова следете за:

БЕЗ ГОРЧИВИ КРАСТАВИЦИ – КАК?

Влажността

Липсата на влага е най-честата причина за появата на горчивина в краставиците. Те произхождат от влажните, топли тропици и не виреят добре в сухо време. Навременното поливане позволява на влаголюбивата култура да „утоли жаждата си“. Ако отглеждате краставици трябва да ги поливате редовно.

Прекомерното поливане също има отрицателно въздействие. Избягвайте преполиване. Изключително погрешно е да поливате краставиците със струя от маркуча. Поради силния натиск корените се оголват и това води до кореново гниене и недостатъчно снабдяване с хранителни вещества. Резултатът е рязко повишаване на концентрацията на кукурбитацин.

Как е правилно да се поливат краставиците? И тук най-важна е златната среда. Трябва да се полива така, че да се постигне умерено влажна почва. Що се отнася до честотата на поливане, тя се влияе от времето и вида на почвата в градината. Препоръчително е да поливате със вода, престояла на слънцето и да го правите с помощта на лейка рано сутрин или вечер.

БЕЗ ГОРЧИВИ КРАСТАВИЦИ – КАК?

Торенето

Липсата на хранителни вещества в почвата също може да е причина за горчивината на краставиците, а също и за изкривяването им.

Лошо за културата е не само липсата на торове, но и прекалената им употреба. И тук най-важна е умереността.

Препоръчваме ви специалния тор на Планта за краставици. Те са разработени така, че да осигуряват всичко необходимо на Вашите насаждения. 

Почвеното торене се прави вечер. Полейте предварително краставиците, след това наторете. За да се избегнат изгаряния, е необходимо листното пръскане да се извършва рано сутрин или вечер.

БЕЗ ГОРЧИВИ КРАСТАВИЦИ – КАК?

Светлината

Особеното тук е, че краставиците се нуждаят от ярка, но разсеяна светлина. Директното излагане на преките слънчеви лъчи е нежелателно и води до изсъхване. Най-вкусни са плодовете, които растат засенчени от листа. Можете да осигурите засенчване и чрез мрежа. От друга страна липсата на достатъчно слънчева светлина може да е причина за появата на горчив вкус.

Стрес

Краставиците са деликатна култура и реагират на всякакви промени в средата, отделяйки кукурбитацин, което води до горчивина. Трудно бихме могли да повлияем на метереологичните условия, затова и много агрономи препоръчват краставиците да се отглеждат в оранжерия.

В случай на причинен стрес нашите агрономи препоръчват употребата на следните биопродукти:

Хидро голд супер е водоразтворим препарат, получен от хидролизата на висококачествени органични вещества. Благодарение на високото и балансирано съдържание на аминокиселини, олигопептиди, пептиди с ниско или средно молекулно тегло, този продукт е на едно от първите места между протеиновите органични торове. В случай на стрес, измръзване, градушка или коренова асфикция Хидро Голд Супер ускорява възстановяването на растенията.

Вигор L Рапидо е изцяло натурален продукт. Изключително добър продукт, поради съчетанието в себе си на Морски водорасли от вида Sargassum, Хуматни киселини и растителни протеини, фолиева киселина и витамини. При отслабване на растенията в резултат на стрес (фитотоксичност), измръзване, градушка или коренова асфикция, Вигор L Рапидо ще ускори тяхното вегетативно възстановяване. Продуктът се нуждае само от 3-6 часа, за да проникне в растенията и да започне да действа.

Микрап Рейм - съдържа мед и желязо, хелатирани с EDTA (т.е. етилендиаминтетраоцетна киселина). Продуктът предпазва от заболявания, които могат да се появят в резулат на липсата на тези два елемента.

Благодарение на обогатената си формула Микрап Рейм забавя преждевременното стареене и развалянето на плодовете, подобрява механичната им устойчивост, запазва органолептичните свойства на растението, намалява вредите, причинени от оксидантния стрес и увеличава устойчивостта на насажденията на атаките на патогени и бактерии при неблагоприятни климатични условия.

БЕЗ ГОРЧИВИ КРАСТАВИЦИ – КАК?

Сортовете

Както вече споменахме съвременните хибридни сортове са създадени така, че да имат намалено производство на кукурбитацин. Такива са сортовете на фирмата Китано, които са включени в нашия каталог: KS 90 F1, Kорнишони Домани, KS 80 F1 и др. При тях генетично отсъства горчивина на плодовете.