Биофунгицидите – екологичен начин за борба с гъбичните заболявания

11.05.2020
2020-05-11 15:37:00

Фунгицидите са препарати, които са създадени за предпазване и лечение на растенията от гъбични заболявания. 

Основно се делят на два вида:

  • Системни - наричат ги още проникващи - попаднали в листата, те проникват в растенията и навлизат в техните тъкани, където унищожават заразата.
  • Контактни - познати още като защитни - те остават на повърхността на растенията и ги предпазват от бъдещи зарази. Действат при контакт на патогена с повърхността на растението. Затова е необходимо повторното им прилагане при отмиване от дъжд или други атмосферни фактори.

Препоръчително е контактните фунгициди да се използват превантивно, при появата на подходящи условия за развитието на болестта. Те трябва да се прилагат отново при отмиване от дъждове при порастване на растенията за защита на новите части.

Системните се прилагат при поява на първите признаци на болеста. Те проникват в растениято и унищожават заразата. Имат лечебно и изкореняващо действие.

Много често контактните фунгициди са фитотоксични за растенията и могат да го увредят, ако се абсорбират. Освен това фунгицидите съдържат токсични вещества, които могат да бъдат опасни за здравето на хората. Затова се посочва карантинен период, който задължително трябва да се спазва.

Различните патогени развиват резистентност към даден химически фунгицид и се налага употребата на все по-силни и нови препарати. 

Всичко това кара все повече хора да търсят екологична алтернатива и вече има такава.

Биофунгициди - безвредна и действаща алтернатива

В последните години скорост набира биоземеделието. Все повече хора предпочитат да използват екологични препарати и продукти за растителна защита.

Затова и биофунгицидите са все по-търсени. Те се борят ефективно с причинителите на болестите с екологични, безвредни и щадящи природата вещества. Фирма Аграра е вносител на биопрепарати и по-конкретно биофунгициди, които са произведени на основата на етерични масла или извлеци от различни растения, които имат защитно действие.

Предимствата на биофунгицидите са:

  • Те са безвредни и нетоксични за растенията и хората.
  • Изключително ефективни
  • Действат системно и контактно
  • Могат да се прилагат чрез системите за капково напояване.
  • Без карантинен срок
  • При високи нива на нападение, могат да се прилагат в кратки интервали.

Продуктите, които ви представяме, са произведени от фирма Биона. Те са с високо качество и са получени по екологични методи, с използването само естествени суровини.

Биона Екуизил - е направен от екстракти на полски хвощ

БИОФУНГИЦИДИТЕ – ЕКОЛОГИЧЕН НАЧИН ЗА БОРБА С ГЪБИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯВисокото съдържание на силициева киселина в Биона Екуизил го незаменим биофунгицид в борбата с Оомицетните гъби. Той има изсушаващо действие и срещу редица патогенни гъбни заболявания по растенията.

А именно алтернария, фитофтора, брашнеста мана, кубинска мана и др. Това го прави предпочитания биофунгицид. Той действа контактно, като избягва спорообразуването след като е „изсушил“ веднъж патогена. Алкалоидът, които се съдържа в този продукт - еквисетонин, благоприятства образуването на дебели и здрави клетъчни стени на растенията.

Биона Кобре – е комплексен меден разтвор

Липсата на микроелемента Мед блокира редица процеси  в растителната система. Приложението на  Биона Кобре стимулира метаболизма на азот, глюкоза, протеини и влияе на процеса на транспирацията в растенията.

Медта влиза в състава на редица ензимни системи, особено в синтеза на фитоалексини и лигнин. Приложението на Биона Кобре подобрява имунната система на растенията, вследствие на което инфекциите при тях намаляват.

Смесващият агент - хептаглюконова киселина, огражда молекулата на медта, и я разнася по-бързо в системата на растенията. Продуктът има отлично системно действие и усвояемост и се явява незаменим коректор на дефицита на мед.

Биона Цина – намалява вредите, причинени от гъбичките Ascomicetеs (Oidium)

Постига токсичен ефект върху патогените чрез генериране на вещества за самозащита. Той причинява в патогенния организъм разкъсване на цитоплазмената мембрана и инактивиране на клетъчните ензими, като задейства инхибирането на мицеларната кълняемост. Продуктът създава враждебна среда за появата на вредители и упражнява отблъскващ ефект срещу акарите.

Биона Енхансър

Действа почистващо спрямо медената роса, получена от вредителите, а също и от гъби, които се развиват върху нея. Това е фосфорен олеат с подкисляващ, почистващ, диспергиращ и овлажняващ ефект. Препаратът има също овициден и повърхностно-активен ефект.

Биона Мимоза

БИОФУНГИЦИДИТЕ – ЕКОЛОГИЧЕН НАЧИН ЗА БОРБА С ГЪБИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Биона Мимоза е направен от екстракти от бобови растения. Действието му е насочено срещу патогените на Фузариум, Ризоктония, Склеротиния, Питиум, Алтернария. Действа и срещу болестотворните бактерии, като провокира образуването на съединения, устойчиви на гниенето. П

родуктът действа по контактен и системен начин, уплътнява клетъчните  стени на растенията. Образува филм върху самите растения, като по този начин ги прави защитени от патогените.

Биона Рама

Биона Рама съдържа екстракти от равнец и пчелен прополис, с добавени Манган и Цинк. Съчетанието между  тях едновременно предпазва от гъбни заболявания и стимулира фотосинтезата. Двата елемента Манган и Цинк, са активни съставки от ензими, свързани с образуването на метаболитни съединения, които се явяват катализатори на различни съединения - ауксини, хлорофил и др. Съчетанието от равнец и прополис активира защитните сили на растенията срещу болести. Препоръчваме използването на Биона Рама в условия на воден дефицит или излишък на вода. Препаратът има превантивен характер.

Използва се за предпазване от гъбни заболявания. Благодарение на състава си Биона Рама подпомага защитата на растенията срещу гъбичките на фитофага.

Биона Силиенка

Биона Силиенка е продукт на базата на калиев силикат и има страхотно изсушаващо и стимулиращо действие за растението. Листното приложение образува микрокристали от кварц, които имат двойна растителна защита - срещу гъбни патогени и срещу вредителите. Микрокристалите обхващат спорите на гъбичките, премахвайки тяхната инфекция. Действието срещу вредителите е насочени към блокиране на яйчниците на насекомите. По този начин се намалява размножението на вредителите.

Биона Сулфо КуикБИОФУНГИЦИДИТЕ – ЕКОЛОГИЧЕН НАЧИН ЗА БОРБА С ГЪБИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Биона Сулфо Куик е микс от микронутриенти, Манган, Цинк и 31% Бионалична сяра. Продуктът осигурява по-голяма физическа  устойчивост на болести, причинени от патогените на брашнестата мана. Разработен е на базата на органична сяра със системно възходящо и низходящо действие.

Индуцира защитните сили на растенията, подобрява калусообразуването, повишава нивата на образуването на хлорофил. Биона Сулфо куик има контактно и системно действие. Помага растението да изгради устойчиви клетъчни стени, които да не позволят болестта да навлезе в него. Той има отлична дезинфекционна сила при изпаряването му, като също така деблокира някои макроелементи и микроелементи, присъстващи в почвата.

Биона Тотъл Кейър

Екстракт от смес от три щама микроорганизми, подходящи за предотвратяване на атаки от различни патогенни гъбички, като брашнеста мана, Botrytis, Sclerotinia или мана. Биона Тотъл Кейър помага за растежа на растенията, създавайки самозащита и укрепвайки клетъчните стени.

Препоръчва се при профилактика или ранен стадий на заболяванията. Действа като превантивен фунгицид и по време на първите етапи на гъбична инфекция. Миксът от микробиологични щамове помага на растението да инхибира развитието на гъбички.

Биофунгицидите са на Ваша страна в борбата с болестите. Те имат силно действие и същевременно са безвредни за околната среда и хората. Друго тяхно предимство е и, че в състава им влизат аминокиселини, микро и макроелементи, които подпомагат развитието на растенията.