Биохумусът - ценен органичен тор

21.01.2021
2021-01-21 20:20:00

Снимки: planta.pl

Еко тенденцията в селското стопанство, която се стараем да следваме ни кара да търсим и предлагаме на нашите клиенти все по-органични и безвредни продукти. Когато отглеждаме зеленчуци и плодове за собствени нужди, ние се стараем да използваме органични торове, които осигуряват правилен растеж на растенията. Биохумусът е един от органичните торове, който става все по-популярен.

Биохумусът, иначе известен като вермикомпост, не е нищо повече от органична материя, разпределена в храносмилателния процес на калифорнийския червей.

Как се произвежда биохумус?

Биохумусът се предлага в нашите агроаптеки в течна форма. Това е воден разтвор на компост от земни червеи. Този компост се произвежда от калифорнийския червей, иначе известен като компостен червей. На пръв поглед се различава от обикновения червей по цвят. По-червен е. Калифорнийският червей се храни с органични вещества (битови и градински отпадъци, изрезки от трева, развалени плодове и зеленчуци, оборски тор). Той е дълголетен, живее до 16 години и се размножава бързо при благоприятни условия. Оптималните условия за живот са 10 - 20ºC и 80% влажност на основата. Калифорнийските червеи са относително леснодостъпни и всеки може да ги култивира. Създавайки подходящите условия за тях, ние имаме лесен достъп до ценен тор.

БИОХУМУСЪТ - ЦЕНЕН ОРГАНИЧЕН ТОР

Предимства на използването на биохумус

Биохумусът е тор, богат на органични вещества, които подобряват качеството на посевите. Растенията, хранени с него, съдържат по-малко тежки метали и нитрати, което ги прави по-добри на вкус. Поради това той често се използва и при производството на здравословна храна. Голямото предимство на вермикомпоста е също така, че може да се използва през целия вегетационен период, както в декоративната, така и в зеленчуковата градина. Може да се използва за хранене както на градински, така и на стайни растения. В същото време съществува лек риск от преторяване. Биохумусът осигурява правилния растеж и развитие на растенията и намалява стреса от пресаждането им. Той позволява по-бързо вкореняване на растенията и ускорява развитието им. Освен това има положителен ефект върху структурата на почвата, наторява я и поддържа влажна. Освен това е безопасен за хората, животните и растенията.

Видове биохумус

Биохумусът се предлага в агроаптеките на Аграра в течна форма. Кафяв е на цвят и няма неприятна миризма. Истинският вермикомпост не трябва да съдържа никакви минерални примеси. Течният биохумус може да се използва както за почвено, така и за листно приложение. Преди употреба го разредете с вода според препоръките на производителя. Понякога биохумусът може да се използва неразреден при спешно торене на растения.

По материали от Planta.pl