Биоинсектициди – силна защита без вреда

19.05.2020
2020-05-19 14:03:00

Снимка: Pixabay.com

Инсектицидите са химически препарати предназначени за борба с вредителите. Инсектицид (на латински: insectum — насекомо и caedo – убивам) представлява химически препарат използван за унищожаване на вредни насекоми. Инсектицидите са химични съединения с различен химичен състав и се разделят на различни групи.

В последните години обаче много учени твърдят, че употребата на инсектициди вреди на природата – унищожават се пчелите, както и други полезни насекоми. Затова наблюдаваме и тенденция в световен мащаб за намаляване на употребата им.

Все повече хора насочват погледа си към безвредните биоинсектициди. Те са бъдещето. Създадени на основата на растителни екстракти, те са щадящи и екологични.

Учените, проучвайки флората, установяват, че има растения, които имат прогонващ ефект към определени вредители. И използват точно този факт при разработката на биоинсектицидите.

Представяме ви новото поколение биоинсектициди, разработени от испанската фирма Биона.

Предимства на биоинсектицидите:

  • безвредни
  • от органични продукти
  • не са фитотоксични
  • безопасни за пчелите
  • могат да се използват в биоземеделието
  • могат да се прилагат в кратък период от време
  • без карантинен срок

Биона Флай срещу оранжерийна белокрилка и тютюнева листна въшка

В състава на Биона Флай влизат растителни екстракти и етерични масла, които му позволяват да защити растенията от всички степени на нападение на вредителите. Продуктът действа срещу ларвите и възрастните индивиди. Биона Флай е системен и контактен биоинсектицид.

Действа при поглъщане от вредителя като предизвиква превъзбуждане на ЦНС, а при попадане върху вредителя - разгражда хитиновата му обвивка. При голямо нападение се препоръчва третиране на засегнатите растения в интервал от 4-10 дни.

Биона Лемон срещу акари и листни въшки

БИОИНСЕКТИЦИДИ – СИЛНА ЗАЩИТА БЕЗ ВРЕДАБиона Лемон е създаден на базата на етерични масла от кората на цитруси. Има системно и контактно действие. Оптималното съдържание на Манган в Биона Лемон преодолява мангановия дефицит в растенията, като по този начин се стимулират процесите на фотосинтезата, увеличава се производството на зелените пигментни вещества, влизащи в състава на хлорофила и способстващи за улавянето на светлинната енергия и влиза в състава на редица ензими.

Биона Силеника - биоинсектицид и биофунгицид в едно

Биона Силеника е разработен на базата на калиев силикат и има страхотно изсушаващо и стимулиращо действие за растението. Листното приложение образува микрокристали от кварц, които имат двойна растителна защита- срещу гъбни патогени и срещу вредителите.

Микрокристалите обхващат спорите на гъбичките, премахвайки тяхната инфекция. Действието срещу вредителите е насочени към блокиране на яйчниците на насекомите. По този начин се намалява размножението на вредителите.

Биона Тич срещу редица вредители

Биона Тич е един изключителен продукт от каталога с биоинсектициди на Биона. Разработен на базата на растителни екстракти, който действа срещу редица вредители. Биоинсектицидът е едновременно с контактно действие - разрушава хитиновата обвивка на насекомите при попадане върху тях, и системно - при поглъщане от насекомите като предизвиква ефект на свръхвъзбудимост.

Съдържанието на аминокиселини и азот стимулират израстването на растенията и ускоряването на метаболизма. Биона Тич е фоторазградим продукт, затова препоръчваме прилагането му да е в ранните часове на деня.

 Биона Уртика – за здрави растения

 Биона Уртика е напълно натурален продукт. Формулировката му включва хранителни вещества, които влияят върху метаболизма на растението и фотосинтезата. Действа като увеличава устойчивостта на растенията срещу нападение от вредители, болести и неблагоприятни условия на околната среда. Продуктът подобрява превръщането на азота в нитратни форми, за да могат да бъдат по-лесно асимилирани от растенията. Освен това той стимулира образуването на ауксини.

Продуктите, които ви представяме, са с високо качество и са получени по екологични методи, с използването само на естествени суровини.