Биологична борба с болести и неприятели

13.07.2020
2020-07-13 15:49:00

Снимки: pixabay.com

Биопроизводството на зеленчуци и плодове е бъдещето на земеделието. Все повече наши клиенти се обръщат за съдействие към нас в желанието си да произведат чиста и безвредна продукция. Радваме се, че нашата мисия за биоземеделие се подкрепя и споделя  от все повече хора.

Основните притеснения на повечето стопани са, че чрез биопрепаратите няма да успеят да запазят своята продукция. Притесняват се, че безвредните алтернативи са по-слаби и нямат същия ефект като конвенционалните продукти.

Можем да ви успокоим – биопродуктите имат същото силно действие както и познатите ви досега химически продукти, но имат и едно огромно предимство – те са безвредни и щадящи природата. Да успееш да произведеш чиста, натурална и полезна храна е повече от удоволствие. А вкусът – той е несравним!

Биопродуктите, които предлагаме са на доказани на пазара световни лидери в тази сфера.

Какво съдържат?

Биопродуктите, включени в нашия асортимент, съдържат само чисти суровини. По-голяма част от тях са създадени на базата на екстракти от различни растения, които съдържат определени вещества, действащи срещу болестите и неприятелите. Учените, непрекъснато търсят и откриват натурални варианти за справяне с болестите. Вещества, които природата ни е осигурила и ние можем да използваме, за да предпазим безопасно реколтата си от болести.

Ето и няколко примера за такива вещества. Например продуктът Биона Екуизил е направен от екстракти на полски хвощ и успешно се справя срещу Оомицетните гъби. Той има изсушаващо действие срещу редица патогенни гъбни заболявания - алтернария, фитофтора, брашнеста мана, кубинска мана и др.

БИОЛОГИЧНА БОРБА С БОЛЕСТИ И НЕПРИЯТЕЛИ

Биона Лимон пък е изключително ефективен срещу акари и листни въшки. Той е създаден на базата на екстракти от етерични масла, намиращи се в цитрусовата кора.

Биона Рама е произведен от екстракти на равнец и пчелен прополис, с добавени Манган и Цинк. Съчетанието между тях едновременно предпазва от гъбни заболявания и стимулира фотосинтезата. Съчетанието от равнец и прополис активира защитните сили на растенията срещу болести.

Биона Капсаина е естествен репелент с високо съдържание на капсаицин. Той предотвратява увреждането на растенията от бозайници и птици, като причинява храносмилателни разстройства и силно дразнене в дихателните пътища.

В състава на Биона Флай влизат растителни екстракти и етерични масла, които му позволяват да защити растенията от всички степени на нападение на вредителите Оранжерийна белокрилка, Тютюнева листна въшка и други вредители. Биона флай е смес предимно от Daphne gnidium и Pipper auritum с добавени аминокиселини (6,2%).

Биона Мимоза е направен на основата на растителни екстракти от Мимоза тенуифлора и Кверкус робур, с добавени органични киселини. Действието му е насочено срещу патогените на Фузариум, Ризоктония, Склеротиния, Питиум, Алтернария.

Биона Нематик е създаден, за да намалява и елиминира популацията на нематоди в почвата. Той съдържа екстракти от Тагетес (Tagetes erecta), които гарантират нематоцидното и нематостатичното действие на този продукт срещу нематодите.

Освен това Биона Нематик съдържа и голямо количество органична материя от водораслите Аскофилум нодозум (Ascophyllum nodosum), включени в състава й, като така подобрява структурата на почвата и подхранва растенията (действа и като органичен тор). Добавени са и микроелементи.

Топ биопродуктът ни Био хийл пък съдържа невероятната гъба Trichoderma harzianum. Тя унищожава патогенните гъбички в почвата като питиум, фитофтора, Rhizoctonia, Fusarium, които са причина за гниенето. Също така намалява развитието на токсични съединения, които пречат на растежа.

Както можете да се убедите биопрепаратите съдържат само естествени суровини, които не вредят на природата. Те използват силата на натуралните природни вещества, за да се справят с болестите.

Как са създадени?

Фирма Аграра е официален представител на испанската фирма Биона, която произвежда биопрепарати. Биона използва най-съвременна нано технология за абсорбция. Тя гарантира пълно преместване, усвояване и асимилация на активните вещества от препаратите в растенията и така спомага да тяхното по-силно действие и гарантирана защита.

Продуктите са произведени по екологични методи, използвайки само естествени суровини.

Фирмата разполага със собствена лаборатория с научноизследователска и развойна дейност, която продължава да търси и открива нови растителни или минерални екстракти, които да използва срещу болестите и вредителите.

БИОЛОГИЧНА БОРБА С БОЛЕСТИ И НЕПРИЯТЕЛИ

Друга фирма, чиито продукти Аграра представлява за България, е Хидро Ферт. Hydro Fert s.r.l. подкрепя и развива идеята за отговорно торене, съчетаващо иновативни органични продукти и минерални торове. Основната цел на компанията е да направи така, че селското стопанство да се развива „в хармония с природата“.

Hydro Fert търси най-добрите суровини за производството на своите продукти, за да се запазят специфичните активни съставки и да се постигнат определени физиологични цели. Изборът на суровини се извършва стриктно с точни анализи, предоставени от акредитирани лаборатории.

След подбора и анализа на суровините идва ред на производствения процес. Той е в съответствие с най-високите стандарти за качество. По-специално, RS Технологията се отнася до иновативен производствен процес, който намалява размера на частиците в суспензията и това в последствие подобрява усвояването на продукта от растението.

Традиционните системи включват само контакт между твърдата част и течната, вследствие на центробежното смесване. Това е много бавен процес, а понякога и неефективен. Вместо това, благодарение на RS Технологията се получава микронизация на частиците, което води до разтвор/емулсия, която може да се разпредели равномерно върху растителни повърхности и/или да проникне по-добре през листата и корените.

Както можете да се убедите компаниите непрекъснато търсят нови високотехнологични методи, за да повишат ефективността на биопродуктите.

Как действат?

Както вече отбелязохме биопрепаратите са силни и могат да се справят успешно с болестите и вредителите. Една от причините е, че благодарение на това, че са използвани само органични суровини и са безвредни те могат да се прилагат често. Така при силно нападение на вредители или болести стопаните могат да ги прилагат с кратък интервал от време между отделните приложения и така да защитят реколтата си. Освен това те нямат карантинен срок.

Благодарение на добавените в продуктите допълнителни аминокиселини, минерали и други полезни вещества, растенията стават по-силни и по-устойчиви сами да се справят с болестите и да издържат на атаките от вредителите.

С грижа за природата и здравето

БИОЛОГИЧНА БОРБА С БОЛЕСТИ И НЕПРИЯТЕЛИ

Използвайки биопродукти за защита от болести и вредители вие не само ще защитите успешно своята реколта, но и ще сте напълно спокойни за здравето си. Те са напълно безвредни. Плодовете и зеленчуците произведени по натурален и органичен начин не съдържат вредни вещества, останали от химичните препарати и не вредят на здравето ви.

Земята ви остава чиста. Доказано е, че голяма част от химичните конвенционални препарати се отлагат в почвата и я замърсяват. Това няма как да се случи с биопрепаратите. Не само това, но обикновено те съдържат допълнителни органични субстанции, които подобряват качеството на почвата. Така че не само няма да й навредят, но дори и ще й помогнат.

Вкусът е уникален! Това ще изпитате сами, когато откъснете от градината си свеж, ароматен и вкусен плод или зеленчук. Органичните продукти са изключително вкусни, запазили всички полезни вещества в себе си. И може би точно вкусът ще ви убеди и ще наклони везните в полза на това да използвате биопрепарати, за да защитите своята продукция.

Нашите агрономи са на Ваше разположение със съвети и помощ при изготвянето на схеми за растителна защита на основата само на органични и безвредни препарати.