Биона – екологичен заместител на фунгициди и пестициди

23.03.2020
2020-03-23 07:05:00

Уважаеми клиенти, много от Вас се увериха в качествата на предлаганите от нас биостимуланти, направени на базата на растителни и животински екстракти, с включени живи организми, аминокиселини, органичен въглерод и други активни съставки. Тези продукти помогнаха на много от Вас да произведат здрави растения, с подобрени качества, а оттам и да получат и много по-висок добив.

От тази година фирма Аграра стана вносител на био препаратите за растителна защита на фирма Биона. Ще представим някои от тези био продукти, които добавихме към своята листа.

БИОНА – ЕКОЛОГИЧЕН ЗАМЕСТИТЕЛ НА ФУНГИЦИДИ И ПЕСТИЦИДИПървият продукт за растителна защита, който предлагаме на вашето внимание е био инсектицидът Биона Флай. Препаратът е създаден на базата на растителни екстракти и етерични масла. Той е изработен конкретно и предназначен за борба срещу белокрилката и тютюневата листна въшка. Той защитава растенията от всички нива на нападение от тези вредители.

Това е специфичен инсектицид и ларвицид. Продуктът е интересен с това, че може да се използва в кратки интервали от пръскане, няма карантинен срок и е приложим за всички културни растения.

Липсата на ниски температури през зимата провокира размножението не само на вредните насекоми, но и на почвената нематода. Алтернатива на нематоцидите, които досега използвахме е препаратът Биона Нематик.

Той е изработен на базата на екстракти от тагетес, с включени екстракти от водорасли и добавени микроелементи. Това го прави освен нематоцид, но и тор, който подхранва растенията, върху които е приложен.

Действието на този уникален продукт се изразява в елиминиране на кореновата нематода, поддържането на корените на растенията чисти от инфекции и отблъскването на нематодите за дълго. Освен това Биона Нематик изгражда в растенията имунитет срещу редица инфекции.

Препаратът Биона Нематик е ефективен срещу всички видове почвени нематоди. Той действа системно при поглъщане от вредителя и контактно при попадане върху него.

Изключително ефективен е чрез прилагане в системите за капково напояване, нетоксичен за хората и без карантинен срок. При високи нива на нападение от коренова нематода, продукта се прилага в кратки интервали.

Следващият продукт, който представяме е Биона Тич - био инсектицид, насочен срещу редица вредители. Продуктът действа чрез контакт- при попадане върху вредителя като разгражда хитиновата му обвивка, и чрез поглъщане като предизвиква свръх възбуждащ ефект.

В комбинация с овлажнителя Биона Енхансър, ефектът от продукта става много по-силен особено срещу акари по пипера. Биона Енхансър има разграждащ медената роса, почистващ и най- важното – овоциден ефект.

БИОНА – ЕКОЛОГИЧЕН ЗАМЕСТИТЕЛ НА ФУНГИЦИДИ И ПЕСТИЦИДИБио фунгицидите на Биона са изключително впечатляващи.

Биона Мимоза е направен от екстракти от бобови растения. Действието му е насочено срещу патогените на Фузариум, Ризоктония, Склеротиния, Питиум, Алтернария. Действа и срещу болестотворните бактерии, като провокира образуването на съединения, устойчиви на гниенето. Продуктът действа по контактен и системен начин, уплътнява клетъчните стени на растенията. Образува филм върху самите растения, като по този начин ги прави защитени от патогените.

Биона Екуизил- направен от екстракти на полски хвощ. Високото съдържание на силициева киселина го прави незаменим био фунгицид в борбата с Оомицетните гъби, той също има изсушаващо действие срещу редица патогенни гъбни заболявания по растенията. А именно алтернария, фитофтора, брашнеста мана, кубинска мана и др. Това го прави предпочитания био фунгицид.

Той действа контактно, като избягва спорообразуването след като е „изсушил“ веднъж патогена. Алкалоидът, които се съдържа в този продукт - еквисетонин, благоприятства образуването на дебели и здрави клетъчни стени на растенията.

Биона Сулфо куик е микс от микронутриенти, Манган, Цинк и 31% Бионалична сяра. Продуктът осигурява по-голяма физическа устойчивост на болести, причинени от патогените на брашнестата мана.

Разработен е на базата на органична сяра със системно възходящо и низходящо действие. Индуцира защитните сили на растенията, подобрява калусообразуването, повишава нивата на образуването на хлорофил.

Биона Сулфо куик има контактно и системно действие. Помага растението да изгради устойчиви клетъчни стени, които да не позволят болестта да навлезе в него.

За съставяне на схеми за растителна защита по различните култури, може да се обърнете към нашите агрономи.

Автор: Инж.агр.И. Георгиева