Биотор от калифорнийски червеи

25.11.2021
2021-11-25 21:39:00

Безспорно растенията, които отглеждаме се нуждаят от подхранване. Почвата също се изтощава и е необходимо да я обогяваме с допълнителни елементи. Ние винаги препоръчваме това да става с органични продукти.

В последните години популярност придобива биохумусът или още вермикомпостът. Той е биологично активен, екологичен и естествен органичен тор. Образува се при обработката на органична материя в почвата от червени калифорнийски червеи.

С какво е полезен вермикомпостът?

Този тор съдържа комплекс от хранителни вещества, макро- и микроелементи, ензими, витамини и хормони на растежа, които са необходими за правилното развитие на растенията. Той има от 4 до 8 пъти по-голямо количество хранителна органична материя от говеждия тор, например.

Друго предимство на биохумуса е, че в него няма патогенна микрофлора, яйца на хелминти и семена на плевели. Може да се използва и за лечение на изтощената почва. Комбинира се добре с всякакви други органични вещества, подобрява вкуса на плодовете и повишава имунитета на растенията.

Влияние върху растенията

То се изразява в следните неща :

  • стимулира растежа и развитието на кореновата система
  • ускорява покълването на семената
  • повишава имунитета на растенията срещу различни заболявания
  • стимулира цъфтежа
  • ускорява узряването на плодовете, подобрява вкуса им
  • предотвратява натрупването на нитрати в растенията

При вермикомпоста не може да се получи предозиране. Голямото количество тор има само положителен ефект върху състоянието на почвата и растенията. Самото растение поема толкова хранителни вещества, колкото са му необходими.

БИОТОР ОТ КАЛИФОРНИЙСКИ ЧЕРВЕИ

Как да използваме биохумуса?

Той е изключително полезен при отглеждането на разсади на всякакви видове цветя, зеленчуци и плодове. Има само едно условие при използването му – по-добре е да се прилага на открито.

Вермикомпостът в чиста форма не е много подходящ за стайни растения, тъй като наторената почва е идеално място за местообитание и размножаване на мушици, от които е доста трудно да се отървете в апартамент.

Ако все пак трябва да подхраните почвата в саксиите си по-добре е да използвате течен биохумус и да го прилагате не повече от веднъж на два месеца.

В градината може да използвате и сух и течен биохумус. Той може да се прилага по всяко време от пролетта до есента. Специалистите препоръчват да се слага при прекопаване на почвата или да се добавя във всяка дупка при засаждане на разсад.

Дозировка на сухия биохумус

Както вече казахме няма опасност да предозирате вермикомпоста. Но за добър растеж и хранене на растенията трябва да се добави поне минималната доза.

Препоръчително е да се придържате към следните показатели.

Култура

Минимално количество сух биохумус

Картофи

200 г във всяко гнездо

Ягоди

150 г за всеки храст

Зимни култури

700 г на 1 квадратен метър се смесват с горния слой почва

Домат

100-200 г във всяка дупка

Други зеленчуци и подправки

500 г на 1 квадратен метър се смесват с горния почвен слой

Плодови дървета

5-10 кг за всяко дърво

 

За подхранване на дървета, храсти, зеленчуци и градински цветя през вегетационния период се слага 0,5 кг сух вермикомпост на 1 квадратен метър, смесен с горния слой на почвата и се полива обилно.

Дозировка на течния биохумус

Култура

Минимално количество течен биохумус

Спанак, маруля, лук, чесън

Веднъж седмично се подхранват с разтвор в концентрация 200 мл на 10 литра вода

Зеленчуци

100 мл за 10 литра вода. Торът се прилага веднъж седмично

Ягоди и други горски плодове

60 мл хумус на 10 литра вода - веднъж седмично

Градински цветя

Подхранват се 2 пъти месечно с разтвор в концентрация 10-15 мл вермикомпост на 1 литър вода

Грозде, цитруси

250 мл вермикомпост на 10 литра вода - 2 пъти месечно

 

Видове биохумус

При нас ще намерите както сух така и течен биохумус с изключително високо качество. Полската фирма Планта, чиито органични торове внасяме, предлага освен универсален биохумус и специални видове за различни култури.

БИОТОР ОТ КАЛИФОРНИЙСКИ ЧЕРВЕИ

Биохумус универсален

Той е много ефективен при отглеждането на домашни и градински декоративни растения и зеленчуци. 100% естествен източник на енергия за растенията. Универсалният биохумус е ефективен във всички субстрати и типове почви, стимулира биологичния им живот.

Биохумус зеленчукови и плодни храсти

Многокомпонентен естествен тор, предназначен за подхранване на зеленчукови и плодови храсти. Влияе на правилния растеж и развитие на растенията. Осигурява необходимите хранителни вещества и подобрява състоянието на растенията.

БИОТОР ОТ КАЛИФОРНИЙСКИ ЧЕРВЕИ

Биохумус за балконски растения

Течен многокомпонентен естествен тор, предназначен за торене на балконски цветя. Той е получен от отглеждането на калифорнийски земни червеи. Влияе на правилния растеж и развитие на цветята.

Осигурява необходимите хранителни вещества и подобрява състоянието на растенията. Както при отглеждане в саксии, така и при цветни лехи, той обогатява субстрата с органични вещества.

Биохумус за широколистни и цъфтящи декоративни растения

Изключително ефективен при отглеждането на декоративни зелени и цъфтящи растения. При отглеждане на цветята в саксии той обогатява субстрата с органични вещества.

Биохумус за орхидея

Биохумусът за орхидеи е органичен тор за почвата. Използването му стимулира растенията да произвеждат великолепни цветове и влияе положително върху цялостното развитие и здравето на орхидеите. Изключително ефективен при отглеждането на всички видове орхидеи.

Можете да разчитате на консултация от нашите агрономи относно употребата на различните видове. Клиентите ни от години използват и се доверяват на биохумуса. По тяхно мнение той дава забележителни резултати при отглеждането на домати, краставици, пипер и патладжан.