Боровинката – полезна и вкусна

07.04.2021
2021-04-07 09:02:00

Снимки: Pixabay.com

Тези малки, вкусни плодчета, които можем да консумираме с кисело мляко, в десерти, на чай или по друг начин са и изключително полезни.

Боровинките помагат на :

  1. Зрението - На първо място те са много богати на витамин А. А той от своя страна помага на зрението.
  2. Сърцето – те предотвратяват натрупването на плаки и подобряват здравето на сърдечно-съдовата система, като наред с това понижават кръвното налягане.
  3. Отделителната система – боровинките са много полезни при възпаление на пикочните пътища.
  4. Мозъка – Боровинките са храна за мозъка. Те поддържат мозъчната дейност и паметта.
  5. Храносмилателната система – Те са богати на фибри и подпомагат храносмилането.
  6. Имунната система – богати са на витамин С и подпомагат имунната система.

Ако сте се впечатлили от полезните свойства на малките плодчета и сте решили да ги засеете в градината, ще ви дадем няколко полезни съвета как да ги отглеждате.

БОРОВИНКАТА – ПОЛЕЗНА И ВКУСНА

Какво е важно да знаете за боровинката?

Осигурете й кисела почва – боровинката вирее добре на кисел субстрат. Ако земята не е с подходящото pH листата на храстите са светлозелени, а плододаването е слабо.

При нас ще намерите специален тор за кисели почви. Предназначен е специално за всякакъв вид растения, които обичат кисела почва и особено боровинките. Ефективно намалява pH на почвата и създава благоприятни условия за тяхното развитие.

Тя вирее добре на слънце – трябва да изберете подходящо място за боровинката, което да се огрява от слънцето. Освен това важно е мястото да е защитено от вятър и течения.

Правилното подхранване – Много е важно боровинките да получават подходящи торове за правилното им развитие. Ние предлагаме специален тор за боровинки на полската фирма Планта. Той осигурява правилния растеж, подобрява вкусовите качества на плодовете и значително увеличава добивите.

Боровинката е влаголюбиво растение – затова трябва да й осигурите оптималното количество влага. Не бива да позволявате засушаване. Освен това през горещите летни дни, освен редовно поливане, ще трябва и добре да опръсквате боровинковите храсти с вода.

По-леки почви – боровинката предпочита по-леки почви и трудно вирее на тежките. Не й понасят също и глинестите и алкалните почви. 

Засаждане – най-добре е да я засеете през есента или пролетта. При нас може да закупите храсти боровинки, които да засадите. Предлагаме и специална тор за подхранването им, както и препарати, които да използвате при отглеждането. Нашите агрономи са на Ваше разположение, ако имате въпроси или се нуждаете от съвет.