Червените картофи са изключително полезни

08.06.2021
2021-06-08 11:39:00

Снимки: pixabay.com

Още в началото трябва да уточним, че в статията ще говорим за картофите с червена кора, а не с червена сърцевина или батати. Сигурно сте забелязали вече в търговската мрежа и по пазара червените картофи и вероятно сте се запитвали каква е разликата им с обикновените.

Оказва се, че картофите с червена кора и жълта вътрешност са много по-полезни от светлите картофи. Това се дължи именно на по-наситеното оцветяване. Червеният цвят на кората е доказателство за наличие на антоцианин.

Антоцианините са вещества, които имат антиоксидантни свойства и защитават организма от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Освен това те повишават еластичността на стените на кръвоносните съдове, подобряват синтеза на колаген (благодарение на което състоянието на кожата се подобрява), укрепват ретината на окото.

Трябва обаче да бъдетете внимателни, защото антоцианините могат да предизвикат алергична реакция. Затова с консумацията на червевни картофи трябва да бъдат предпазливи хората, алергични към ягоди, домати и други червени плодове и зеленчуци.

Макар че, някои специалисти твърдят, че при термична обработка – варене, печене – те не биха могли да предизвикат алергична реакция.

ЧЕРВЕНИТЕ КАРТОФИ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНИ

Видове

Различните сотове картофи с червена кожа, имат различни периоди на узряване, различно съдържание на нишесте, добивност, съхраняемост, устойчивост на болести и др. На външен вид основната разлика е в това дали вътрешността им е с бял или жълт цвят.

Много по-предпочитани и търсени са картофите с жълта сърцевина. Оказва се, че и те са по-полезни, защото съдържат по-голямо количество каротеноиди. Те са много важни за организма, защото имат антиоксидантни, противовъзпалителни свойства и подобряват зрението.

Отглеждане

Относно отглеждането, червените сортове нямат някакви специални изисквания, по-различни от тези изобщо за отглеждането на картофи. Нужно е почвата да е рохкава и плодородна. Важно е плевенето и загърлянето на картофите. Не бива да забравяте и поливането и подхранването, а също така и защитата от болести и вредители.

Добивност

Добивността на някои червени сортове, определено ще ви впечатли. Но като цяло тя зависи основно от сорта и положените грижи.

ЧЕРВЕНИТЕ КАРТОФИ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНИ

Консумация

Често се среща мнението, че червените картофи са подходящи за приготвяне на супи, за печене, за готвене, за задушаване, но не стават за пюре. Причината е, че количеството на нишесте в тях е по-малко.

Но всъщност в много от сортовете червени картофи, съдържанието на нишесте е доста високо и те чудесно подхождат за приготвянето на картофено пюре, което става фино, нежно и много вкусно.

Съхранение

Червените сортове картофи са издръжливи и подходящи за съхранение.

Трябва обаче да съблюдавате следните изисквания:

  • да създадете благоприятни условия в помещението, където ще съхранявате картофите – температурата не трябва да е много ниска, но и да не надвишава 5 градуса.
  • Важно е също и да няма влажност.
  • Не трябва да прониква светлина, за да не покълнат картофите.

Добре е да включвате в менюто си от червените картофи, защото те ще ви помогнат да се храните по-здравословно. Ако сте решили да отгледате някои от сортовете, попитайте нашите агрономи. Те ще ви консултират кой точно сорт червени картофи да изберете, а също и ще ви дадат насоки, как да го отглеждате.