Често срещани проблеми при отглеждането на разсад

26.02.2021
2021-02-26 08:56:00

Снимки: pixabay.com

Да отгледаш собствен разсад не е трудно, но е важно да са спазват определени правила и да се избягват някои често допускани грешки.

Нека започнем с някои от най-често срещаните проблеми.

1. Проблем -  След пикирането разсадът спира да расте 

След като сте пикирали разсада, забелязвате, че той спира да расте на височина. На какво може да се дължи това? Вариантите са няколко:

-      Естествена реакция на растенията след прищипване – когато правят пикирането много градинари прищипват основния корен. Така се дава възможност да се развият по-добре страничните коренчета. Това е стресираща процедура за растенията и следователно им трябва време, за да я преодолеят и да се възстановят. Оставете ги на спокойствие около 3-4 седмици. Вероятно след това те ще започнат отново да растат.

-      Някои градинари не прищипват корена при пикиране – в този случай често той също спира да расте на височина. Причината са дългите корени. Те се преплитат и се чупят, което води до спиране на растежа, а понякога и до гибел. В този случай пресадете отново разсада, но само ако корените са здрави. Ако установите наличие на гниене, по-добре е да отстраните тези растения, защото е почти невъзможно да оздравеят.

-      Не са осигурени добри условиятемпература, вода, почва. За да се развива добре разсадът трябва да му осигурите оптимални условия за развитие. Температурата на въздуха да не е по-ниска от 13 градуса. Водата, с която поливате растенията, също трябва да е с температура около 24 градуса и повече.

-      Недостатъчно подхранване на растенията – разсадът често започва да се развива зле след пресаждането, заради недостатъчно хранене – растежът се забавя, растенията имат нездрав вид, започват процеси на загниване. Ако установите подобен проблем, трябва да подхраните разсада с комплексни торове, които съдържат максимални количества от веществата, необходими за нормалното развитие на разсада. Важно е избраният продукт да не съдържа хлор.

Торът се разтваря в топла вода и се правят три приема:

a)   Първият - в момента на поява на първите същински листа от 2 до 4 броя

b)   Вторият е след 10 дни

c)   Третият прием се прави 12 дни след засаждането на разсада на открито или в оранжерия.

ЧЕСТО СРЕЩАНИ ПРОБЛЕМИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА РАЗСАД

2. Проблем – Прорастване на разсада

Проблемът може да бъде в резултат на една от следните четири причини: повишена температура на въздуха или почвата, липса на свободно пространство за развитие на растенията, слаба светлина, излишна влага.

-      Висока температура - За да изберете правилния температурен режим, е необходимо да прочетете условията за отглеждане на културата, представени на опаковката със семена. Например зелето се нуждае от по-хладен климат. Расте слабо, ако температурата на въздуха се повиши над 12 ° C.

-      Растенията са много нагъсто - За да може разсадът да се развива добре, трябва да спазвате схемата за засаждане. Ако ги засеете твърде нагъсто, те започват да се борят за място на слънце, хранителни вещества и влага, което води до прерастване. При липса на свободно пространство е по-добре да се използват по-малко семена и да се получи здрав разсад, отколкото да се получат слабо развити растения.

-      Недостатъчно светлина - Проблемът може да възникне поради липса на светлина. За да се предотврати прорастването на разсада, трябва да му бъде осигурено висококачествено осветление. Нормата за растенията е най-малко 12 часа дневна светлина. За да се премахне дефицитът на светлина, е необходимо да се монтират лампи до разсада. Отражателен екран, инсталиран срещу прозореца, също помага. Можете да го направите сами от фолио.

-      Излишна влага - Прекомерното поливане е причина разсадът да започне активно да расте нагоре. В този случай корените се развиват слабо. За да избегнете този проблем, поливайте растенията само след като на повърхността на почвата се появи суха кора. Можете незабавно да се справите с прекомерната влага, като добавите пепел или добре изсъхнал пясък към почвата. В бъдеще се препоръчва да се използва спрей за поливане.

3. Проблем – блед цвят на разсада

Цветът на здравите растения е наситено зелен. Ако листата и стъблото са с бледо зелен цвят, това показва липса на светлина или полезни елементи в почвата. Как да се справим с първия проблем беше споменато по-горе. Във втория случай разсадът трябва да се подхранва с азотен тор. Липсата на този елемент често причинява бледност. Азотът играе важна роля в образуването на хлорофил от растителните клетки, който участва във фотосинтезата.

4. Проблем – увяхване и гибел на разсада

Ситуацията е типична за случаите, когато се нарушават правилата за поливане и торене. За да се коригира ситуацията с липса на влага, помага разрохкването на почвата и последващото умерено поливане. Водата се приема леко топла, внася се на малки порции.

Ако причината за увяхването е в почвата, бедна на хранителни вещества, проблемът се решава чрез прилагане на торове. За хранене на растенията се препоръчва да изберете продукт, богат на азот, фосфор, калий, магнезий, бор, цинк. Това са съществени елементи за здравословното развитие на разсада.

5. Проблем – Поява на лилави петна

Цветът на листата може да се промени поради хипотермия на почвата или недостиг на фосфор. В първия случай е достатъчно да поставите разсада на по-топло място. Ако проблемът се крие в липсата на фосфор, използвайте за подхранване торове с високо съдържание на този елемент.

Каквито и трудности да срещнете при отглеждането на разсада можете да се обърнете за съвет към нашите агрономи. Те ще ви посъветват как да постъпите в дадена ситуация. Освен това ще ви препоръчат  биопродукти, с които да подхраните почвата и с които да засилите развитието на кореновата система на разсада, за да отгледате здрави и жизнени растения. Дългогодишният опит на нашите агрономи е на Ваша страна! Доверете им се!