Да отгледаме аспержи – мисията възможна!

29.07.2021
2021-07-29 15:07:00

Снимки: Pixabay.com

Аспержите не са много познати и не присъстват често на трапезата ни, а още по-рядко в градините ни. Много наши клиенти дори се съмняват, че могат сами да отгледат аспержи.

Истината е, че всъщност този кралски зеленчук не е капризен и се отглежда лесно. Така че ако решите да засеете аспержи, ще ви помогнем с някои основни съвета.

Засаждане

Аспержите могат да се отглеждат от семена. Ако ги засеете директно те ще поникнат по-бавно, затова се препоръчва отглеждането на разсад.

Може да засеете и коренища. Това става рано напролет или наесен. Схемата на засаждане е 30 см между коренищата, а между редовете около 60 см.

При засаждане на закупени коренища, направете поливка с био стимуланта  Био хийл в комбинация с Гроу куик.  Коренищата ще са предпазени от заболявания, подхранени и ще се адаптират много бързо във вашата градина.

Място

Трябва да изберете за аспержите слънчево място, защитено от ветрове. Подходящо е то да е близо до ограда или стена. Друго важно условие е на мястото да не се задържа вода, тъй като ще се отрази крайно негативно на развитието на растенията.

Не е подходящо и участъкът да е с високи подпочвени води. Много е важно да изберете мястото внимателно, защото аспержите може да се отглеждат на едно и също място 20-25 години.

ДА ОТГЛЕДАМЕ АСПЕРЖИ – МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА!

Почва

Аспержите се отглеждат най-добре в плодородна пясъчливо-глинеста почва.

Грижи

Както вече споменахме аспержите не са капризни растения и се отглеждат лесно. Те не изискват по-различни грижи от другите, засадени в градината растения.

Нужно е само да ги поливате регулярно, да ги плевите, прекопавате и подхранвате. Важно е да разрохквате почвата след дъжд или поливане, но това трябва да правите внимателно, за да не травмирате корените на растенията.

Поливане

Първите 10-15 дни след засаждането на разсада на аспержи трябва да му осигурите регулярно поливане. След това поливките се намалят, но трябва да следите влажността на почвата. Не бива да засушавате аспержите, защото те придобиват горчив вкус.

Подхранване

При засаждане на аспержите  почвата трябва да е наторена с троен суперфосфат и калиев сулфат. Напролет може да се тори с комбинирани торове.

Агрономите на Аграра препоръчват да се използват био торовете на фирма Хидроферт А-Z Fert и Bio Land. Те подобряват почвената структура, подхранват отлично, а включената в тях полезна гъба Триходерма харзианум, предпазва от почвени патогени.

ДА ОТГЛЕДАМЕ АСПЕРЖИ – МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА!

Реколта

Аспержи ще берете на третата година. През първите две години растението формира кореновата си система. Самото бране на аспержите трябва да става сутрин или вечер.

Когато започнете брането на аспержи не е желателно да откъсвате повече от 5 броя от храст, защото това ще изтощи растението. Когато с времето храстите станат по-силни ще може да берете и по 30 броя аспержи.

След като откъснете аспержите ги завийте в мокра кърпа и можете да ги съхранявате в хладилник до около 4 месеца.

Видове

Познати са три вида аспержи:

  • Зелени -  те са най-разпространени. Познати са още от Древен Рим, когато са били отглеждани като лечебно средство.
  • Бели – те са с деликатен вкус и нежна структура.
  • Виолетови или червени – този вид е най-рядко срещан и има оригинален вкус, леко горчив. Когато се сготвят аспержите придобиват зелен вид. 

Аспержите са изключително полезни. Те се определят като суперхрана. Богати са на фолиева киселина, витамин К, витамин Е и фибри. Съдържат и много антиоксиданти, затова е добре да ги включваме по-често в менюто си.

А ако решите да отгледате сами в градината си аспержи при нас може да закупите коренища или семена. Нашите агрономи са на Ваше разположение, в случай че срещнете проблеми при отглеждането им.