Да подготвим градината за зимата!

30.09.2019
2019-09-30 00:00:00

Снимка: Pixabay.com

Едно от важните мероприятия, които стоят пред стопаните през есента, е почистването на градините от растителните остатъци. Много от клиентите ни питат необходимо ли е прибирането на окапалите листа, защо е нужно, какво ще се случи, ако листата изгният бавно под дърветата...

Първата и най-важна причина, която налага премахването на изсъхналите листа, е фактът, че по тях се запазват патогените на болестите. Презимували върху старата шума, те се събуждат за нов живот на следващата пролет, веднага щом намерят необходимите условия - влага и малко топлина. Затова окапалите листа трябва да се събират и да се унищожават чрез изгаряне. Ако ли не, изнесете ги на достатъчно голямо разстояние и ги изхвърлете на обозначените за смет места.

Други стопани намират решение за листата, които са приключили задачата си за годината, като ги събират и заедно с други растителни остатъци ги превръщат в компост. Компостът е полезен по ред причини, но трябва да имате предвид, че листата запазват патогените на болестите върху себе си повече от една година. Затова сами преценете кога и дали ще използвате окапалите листа за приготвяне на компост.

Като изключим този факт, килимът от есенни листа е очарователен. Той покрива корените на дърветата, предпазва от измръзване, разлагайки се, те подобряват състава и структурата на почвата, подхранва растенията...

Добрият стопанин винаги се грижи за това градината му да е чиста, прекопана и подредена. Заедно с прибирането на изсъхналата растителност, окапалите листа, счупените клонки, е добре да се оформят чашките около дърветата, около плодните и декоративните храсти, да се почистят пътеките, да се определят местата за новите фиданки / ако сте решили да засадите такива/.

Много важно е също така да огледате дърветата и храстите за счупени клони. Ако откриете такива – отрежете ги. И не забравяйте веднага да намажете отрязаното място с овощарска замазка Арбокол класик на фирма „Адама“. Тя oбразува филм, който изолира засегнатата част от външната среда. Изключително икономична! Нанася се тънък слой, който е достатъчен, за да защити растенията.

Важно през есента е да се извърши и подхранване на трайните насаждения с бавнодействащи торове. Препоръчваме ви органо-минералния тор А-Z Fert. Той е балансиран минерален и органичен тор, който комбинира в състава си макро и микроелементи с качествени органични компоненти и биологичен органичен въглерод. Продуктът е с по-високо съдържание на хранителни вещества и е по-ефективен от обикновените органични и минерални торове. Освен това A-Z Fert подобрява развитието на добри микроорганизми в почвата и предотвратява растежа на почвените патогени, тъй като съдържа в себе си инокулат от полезната гъба Trichoderma charzianum. Тя унищожава патогенните гъбички в почвата като питиум, фитофтора, Rhizoctonia, Fusarium, които са причина за гниенето. Съдържа също естествен тор.

След като изчистите градината си, разпръснете органо-минералния тор A-Z Fert и я прекопайте. Това е! Сега вече може спокойно да се отдадете на заслужена почивка. Вашата градината е подготвена за идващата зима и ще ви радва с плодовете си отново напролет.

Автор: инж. агроном И. Георгиева