Да подготвим лехите за краставиците в градината

16.05.2023
2023-05-16 15:57:00

Снимки: Pixabay.com

Всеки градинар отглежда краставици в градината си. Отглеждането им е много вълнуващ и приятен процес. След няколко месеца от малко семенце израства мощно растение с много вкусни плодове.

Правила за оформяне на лехите

Трябва да избирате мястото за отглеждане на краставици през есента. Важно условие е спазването на сеитбооборота. Добри предходни култури са зелето, доматите или лука. Краставиците не трябва да се сеят на едно и също място в продължение на 3-4 години.

ДА ПОДГОТВИМ ЛЕХИТЕ ЗА КРАСТАВИЦИТЕ В ГРАДИНАТА

Лехата се оформя с размери: 1м ширина и около 5 м дължина. Необходимо е да добавите пилешки тор, компост и пясък към почвата в пропорции 1: 1: 5 кофи. Колкото по-тежка е почвата, толкова повече пясък трябва да добавите. Краставиците обичат лека, рохкава почва.

Не е необходимо да прекопавате лехата през есента. Това се прави през пролетта в началото на май. На съседните лехи трябва да засадите маруля, репички или ранни картофи - тези култури, които дават плод през юни. Така след прибиране на реколтата ще има място за краставиците.

Да засеем краставиците и да ги предпазим от студа

През втората половина на май семената на краставиците трябва да се засяват в подготвената почва. Не е необходимо предварително накисване. Те се засяват на дълбочина 2-3 см. Между редовете е необходимо да се оставят най-малко 10 см, за предпочитане 20 см. На хребетите е необходимо да се извърши мулчиране с торф. Отгоре семената се поливат с престояла вода със стайна температура. За да предпазите бъдещия разсад от студа, монтирайте тунели над лехите. Те ще пазят краставиците през нощта, докато заплахата от замръзване не премине.

До краставиците трябва да засадите царевица - през 1,5-2 м. Така ще можете да защитите краставиците от вятър, студ и ярко слънце. Високите класове ще ги пазят. Те могат да се използват и като опора за катерене на краставиците . Освен това през есента ще получите вкусна реколта от царевица.

ДА ПОДГОТВИМ ЛЕХИТЕ ЗА КРАСТАВИЦИТЕ В ГРАДИНАТАДА ПОДГОТВИМ ЛЕХИТЕ ЗА КРАСТАВИЦИТЕ В ГРАДИНАТА

Във фаза 2-3 същински лист се извършва пикиране. Между растенията  трябва да има най-малко 50 см. Малко разстояние няма да позволи на краставицата да расте и да дава плодове с пълна сила.

Торене и поливане

Течните торове трябва да се прилагат най-малко 2 пъти на сезон: до края на май, когато на стъблата се образуват 2-3 същински листа, и в началото на юли. Преди торене земята трябва да бъде добре навлажнена или да изчакате силен дъжд. Ние  ви препоръчваме специалните ни торове за краставици.

Пилешкият тор може да се използва като течен тор. Разреждате пилешкия тор с вода в съотношение 10: 1 или 15: 1. По-добре е разтворът да се използва веднага, защото в противен случай азотът ще започне да се изпарява. Ние предлагаме пилешки тор с изключително високо качество, на което може да се доверите.

Поливането се извършва равномерно, кореново. 1 кофа с разтвор е достатъчна за 5-метрова леха за поливане на 1 ред краставици.

ДА ПОДГОТВИМ ЛЕХИТЕ ЗА КРАСТАВИЦИТЕ В ГРАДИНАТА

През целия сезон краставиците се нуждаят от обилно поливане. Плевене и разрохкване на почвата е нужно само преди образуването на мустаците.

Нужно е да се поливат не само корените на краставиците, но и пръста между тях. Мустаците на краставиците имат нови корени, които допълнително осигуряват на растението влага и хранителни вещества.