Декоративни растения за градината

27.06.2022
2022-06-27 14:05:00

Снимки: Pixabay.com

Декоративните растения в градината ще внесат не само красота и цвят, но могат да бъдат и функционални. Можете да използвате храстите за да зонирате пространството, да се скриете от любопитни погледи или да декорирате беседка или арка, а защо не и да закриете стара стена, например.

Освен красиви те могат да бъдат и функционални. Ще ви предложим няколко оригинални предложения, с които да превърнете Вашата градина в цветен оазис.

Абутилон

Много красиво растение. Цветовете му са с форма на камбанки и цъфти в бяло, жълто, розово, оранжево или червено. Има и двуцветни видове.

Цъфтежът продължава от април до ноември, а при стайна температура 10 – 15 градуса ще цъфти и през зимата. За да цъфти обилно, саксията трябва да му е малко тясна. Абутилонът е бързорастящо растение. Трябва редовно да се подрязва, за да цъфти обилно, да се разклонява и да придобие хубава форма.

ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА

Азалия

Тя е лесна за отглеждане. Цъфти обилно от средата до късна пролет в най-различни багри – червена, бяла, розова, синя и др. Азалиите се нуждаят от лека, пропусклива почва, която е кисела, постоянно влажна и умерено плодородна. Имат плитки корени, така че не засаждайте твърде дълбоко.

ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА

Бругманзия (Ангелски тромпет)

Внесете екзотика в градината си! Красивите и интересни цветове на това растение ще ви очароват. Тя цъфти в разнообразни багри: бяло, жълто, розово, червено и др. 

Ще ви радва през цялото лято с красотата си. Ароматът на цветята изпълва летните нощи. Вирее добре на слънчеви места. Достига височина 2 м. Бъдете внимателни, защото всички части на растението са отровни!

ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА

Вейгела

Това е красив многогодишен храст, цъфтящ в предимно розови и лилави тонове. Цветовете се появяват от началото на май до края на юни. При топло време може да се случи и повторен цъфтеж в средата на август. След като цъфтежът премине е добре храстът да се подрязва и да се оформя в желаната форма.

ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА

Вигна каракала

Многогодишно вечнозелено растение от семейство Бобови. Израства много бързо, като в началото на вегетацията растежът може да достигне до 20–30 см на ден.

Вигна каракалата е увивно, катерещо се растение, с което може да украсите арки, беседки, да прикриете стени или огради. Също така се ползва и за бърз почвопокривен ефект. Каракалата израства до 5 – 7 метра.

Листата са светлозелени, а цветовете са обагрени във виолетово, бяло или светло жълто. Цъфти от средата на лятото до есента (от юни до октомври). При нашите климатични условия се отглежда като едногодишно цвете в градината, като може да презимува в съдове на светло и хладно.

Глициния

Или още позната като Вистерия е невероятно красиво и ароматно дърво. По време на цъфтежа то се покрива с множество подобни на гроздове цветове, които като водопад се спускат надолу. Тя ще ви покори с красотата си и с невероятния си аромат.

Ще внесе в градината ви екзотика. С нея може да украсите беседката или оградата си, може да оформите кът за почивка или да създадете ефектен акцент в дизайна на градината си. Възрастните дървета достигат височина до 15-20 метра.

Цветовете са дълги около 50 см и могат да бъдат лилави, бели, розови, сини или пурпурни. Вистерията ще ви радва с цветовете си дълго време. Цъфтежът започва от началото на март и продължава до началото на септември.

Бъдете внимателни: всички нейни части са отровни. Но отравянето е възможно само ако частите бъдат погълнати.

Затова ако имате в двора си глициния предупредете децата, че нито цветовете, нито листата, нито каквато и да е част от дървото става за ядене. Бъдете предпазливи и с домашните си любимци. Използвайте ръкавици, когато подрязвате дървото или премахвате изсъхналите цветове.

ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА

Дива лоза

Най-широко разпространеното у нас влечащо растение. Отличава се с извънредно бързия си растеж. Представлява силно разклонен влечащ храст с дълги клонки, снабдени в повечето случаи с органи за прикрепване за околните предмети.

Листата ѝ са леко назъбени, едри, продълговати и заострени, като на есен добиват особено красива окраска - през септември и октомври те стават вишнево-червени.

Цветовете са незначителни и връзват изобилни, дребни, тъмносини плодчета. Расте изключително бързо, за година покрива около 2 м, дори повече.

Ако я оставим с годините може да достигне до 20 м дължина. Затова е добре да се подрязва, ако не искаме да завладее двора ни.

Дивата лоза не се закрепва за повърхностите, както бръшляна – с коренчета, а с тънки мустачета, които се захващат и увиват, а не се впиват и така по никакъв начин не вредят на сградата. Изключително непретенциозно растение. Вирее при всякакви температури.

Дойция

Компактен широколистен храст с опадващи листа. Наричат я още и Пясъчна Дойция. Достига височина до 1м и се разпростира на ширина до 1м.  Предпочита слънчеви изложения и богати на хранителни вещества почви. Цъфти през юни с атрактивни ароматни цветове.

ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА

Ерика

Храст, растящ до 60 см височина и 75 см широчина. Цъфти с красиви розови цветчета в края на зимата и началото на пролетта (от февруари до края на април). За разлика от някои растения от този род, той няма особени изисквания към почвата, но изисква добър дренаж и пълно слънце.

Жасмин

Издръжливо широколистно катерливо растение със зелени дъговидни клони, обсипани с малки яркожълти цветчета. Достига височина до 1,5 - 2,5 м. Цъфти през зимата и в началото на пролетта. Засадете в плодородна, влажна, добре дренирана почва.

Вирее на пълно или частично слънце и на защитено от ветрове място. Зимният жасмин е много популярно цвете именно заради цъфтежа му през зимата, когато имаме най-голяма нужда от багри. Жасминът се отглежда лесно и не е претенциозен.

Камелия

Изключително красив вечнозелен храст с лъскави, тъмнозелени листа и едри, кичести цветове в различни багри. Цъфти рано напролет. На височина може да достигне до 2 м, а на ширина до 1м.

Отглежда се на слънчеви терени, но може да понесе и леко засенчване. Предпочита добре дренирани, богати на хранителни вещества почви с неутрално pH.

ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА

Клематис

Многогодишна, студоустойчива лиана, изключително популярна заради ефектните си цветове и големите възможности, които дава за оформяне на пространството във височина.

Цъфтежът ѝ е обилен и продължителен, от май до късна есен. Оттенъците се променят в процеса на цъфтене, зависят от времето, почвата, климатичните условия и изложението.

Колкото по-висока е температурата на въздуха и по-обилна светлината - толкова по-ярки са цветовете. Те са светлолюбиви растения и най-добре се развиват на слънчеви места, но почвата около корените не бива да се прегрява. Клематисът се сади през пролетта - в края на април-началото на май.

ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА

Магнолия

Едно от най-красивите листопадни цъфтящи декоративни дървета, които напоследък се радват на все по-голям интерес по нашите ширини.

Съществуват над 200 вида магнолия, различаващи се по форма и цвят на цвета, време на цъфтеж и издръжливост. Дървото е впечатляващ акцент във всяка градина или в саксия на по-голям балкон или тераса. Повечето видове цъфтят рано напролет, още преди разлистването и радват с първи цвят след сивата зима.

При добро отглеждане в края на лятото цъфти повторно и много по-впечатляващо тъй като листната маса вече е добре развита и откроява чудесно красивите цветове.

ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА

Полигонум

Бързорастящ увивен, листопаден храст с атрактивни бели цветове. Цъфтежът е дълготраен - от началото на май до края на септември - октомври. Цветовете са медоносни, дребни, бели - около 2см, многобройни и ароматни. Достига височина до 15 м и се разпростира на ширина до 4м. Предпочита слънчево изложение. Подрязва се късна есен.

Хибискус

Лесен за отглеждане храст, много издръжлив. Цъфти от средата на лятото и през есента. Хибискусът е подходящ за по-малките градински или вътрешни дворове. Достига около 1,2-1,5 метра височина, ако не бъде подрязан. Хибискусите могат да бъдат засадени в редица, за да образуват необичаен широколистен жив плет.

ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ ЗА ГРАДИНАТА

Хортензия

Листопаден храст, който цъфти през май-август в бяло, розово, синьо, лилаво. Образува конусовидни туфи с височина 1,20 - 1,80 см. и ширина - 1,80 - 2,40 см.

Листата са тъмнозелени, подобни на дъбовите. Те, както и цветовете, си променят цвета през сезоните. През есента стават сребристи или пурпурни. Хортензията не изисква много грижи.

Тя понася силно слънце до частична сянка. Най-добре расте в богата, средно влажна, добре дренирана почва. Киселинността и трябва да е с pH 6.5 - 4.5.

Ако имате нужда от консултация нашите специалисти по ландшафтен дизайн ще ви помогнат да изберете най-подходящите за Вашата градина декоративни растения, с които да оформите красиви композиции.