Директна сеитба на краставици

12.05.2021
2021-05-12 10:14:00

Снимки: pixabay.com

Доматът и краставицата са зеленчуци, които присъстват във всяка градина. Отглеждането на краставици е увлекателно занимание – за няколко месеца от малкото семенце в градината се появява здраво растение, отрупано с вкусни плодове. Предлагаме ви вариант на директна сеитба на семената в градината, без отглеждане на разсад. За да се случи това е важно да обърнете внимание на някои детайла в отглеждането на този вкусен зеленчук.

1.   Място

Мястото, където ще засеете краставиците, трябва да изберете още през есента. Задължително спазвайте правилата на сеитбооборота. Добри предшественици на краставиците са доматите, зелето и лукът. Поне 3-4 години на това място не трябва да сте отглеждали краставици или дини.

ДИРЕКТНА СЕИТБА НА КРАСТАВИЦИ

2.   Почва

Краставиците обичат лека и рохкава почва. Ако почвата на избраното от вас място е тежка, може да добавите към нея пясък.

3.   Подготовка

Лехата прекопайте в началото на май. Като съседи на краставиците е добре да изберете салати, репички или ранни картофи.

4.   Размер на лехата

Подходящ размер е например 1 м ширина и около 5 м дължина.

5.   Засяване

Във втората половина на месец май засейте семената на краставиците в лехата на дълбочина 2-3 см. Между редовете оставете разстояние около 20 см. Семената се поливат с престояла, не студена вода.

ДИРЕКТНА СЕИТБА НА КРАСТАВИЦИ

6.   Защитете ги с найлон

Оформете т.нар. тунели и покрийте засятите семена с найлон. Това е нужно, за да защитите младите растения от нощните студове. Найлонът ще ви е нужен до втората половина на юни. Много градинари съветват да засеете до краставиците царевица. Така високите растения ще предпазят краставиците от вятър, студ и ярко слънце.

7.   Пикиране

Във фаза 2-3 същински лист трябва да се направи пикиране. Между растенията трябва да оставите не по-малко от 50 см разстояние.

8.   Подхранване

На краставиците им е необходимо подхранване поне 2 пъти за сезон – в края на май, когато на стъблото се образуват 2-3 същински листа и в началото на юли. Преди самото подхранване е необходимо добре да овлажните почвата.

9.   Поливане

През целия вегетационен цикъл краставиците имат нужда от обилно поливане. Ако влажността не е достатъчна, в плодовете се получава горчивина.