Доматите не поникват – пет възможни причини

15.05.2023
2023-05-15 17:15:00

Случвало ли Ви се е внимателно да сте подготвили всичко, да сте положили много труд и старание и въпреки това Вашите домати да не поникват? Това може да донесе много разочарование на градинарите. За да ви помогнем да избегнете тази ситуация, ще разгледаме 5 от най-честите причини за непоникването на доматите и ще ви дадем съвети как да се справите с тях.

За нетърпеливите още сега ще посочим, че е много важно да следите за:

  • да използвате пресни семена,
  • правилната подготовка за сеитба,
  • дезинфекцирането на почвата и съдовете,
  • избора на точната дълбочина на засяване на семената,
  • подходящи условията за покълване.

ДОМАТИТЕ НЕ ПОНИКВАТ – ПЕТ ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ

 1.   Стари семена

Една от основните причини, поради които доматите не поникват, е използването на семена с изтекъл срок на годност. Семената на доматите имат срок на годност, който обикновено е 3-5 години. С течение на времето способността им за покълване намалява, което може да доведе до ниска кълняемост или пълна липса на кълнове. За да избегнете проблеми с покълването, следвайте тези указания:

  • Проверете срока на годност върху опаковката, преди да купите семената. Уверете се, че сте избрали пресни семена с достатъчно време преди изтичане на срока на годност.
  • Съхранявайте семената на сухо, хладно и тъмно място. Правилното съхранение ще помогне за удължаване на срока на годност на семената и ще увеличи шансовете за успешно покълване.
  • Ако се съмнявате в качеството, направете тест за покълване. Накиснете няколко семена във влажна кърпа и оставете на топло място за няколко дни. Ако покълнат по-малко от половината, по-добре е да закупите нов пакет за сеитба.

Използвайки пресни семена и съхранявайки ги правилно, можете да увеличите шансовете си за успешно покълване на доматите и богата реколта.

ДОМАТИТЕ НЕ ПОНИКВАТ – ПЕТ ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ

2.   Неправилна подготовка на семената за сеитба

Неправилната подготовка на семената за сеитба също може да е причина семената да не покълнат. Има определени методи за предсеитбена обработка, които помагат за успешното покълване и укрепване на растенията.

Следвайте тези съвети, за да подготвите правилно семената за засяване: 

  • Накиснете за 8-12 часа в топла вода (25-30°C) преди сеитба. Това ще ускори процеса на покълване и ще увеличи кълняемостта.
  • Третирайте с противогъбично средство. Това ще предотврати появата на гъбични заболявания и ще предпази семената от вредни микроорганизми.
  • Подсушете върху суха кърпа или хартия. Поставете сухите семена в хладилника за 24-48 часа (при около 5°C). Този процес ще помогне за укрепване на растенията и ще ги направи по-устойчиви на температурни промени.

Като следвате тези препоръки, вие ще осигурите по-висока степен на покълване на доматените семена и ще предотвратите възможни проблеми, свързани с покълването. Ние Ви препоръчваме за целта да използвате Био Хийл.

ДОМАТИТЕ НЕ ПОНИКВАТ – ПЕТ ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ

3.   Пропусната дезинфекция на почвата и съдовете

Пропуснатата дезинфекция на почвата и съдовете може да е причина семената на доматите да не покълнат, заради вредни микроорганизми и гъбички, които затрудняват покълването на семената и причиняват болести по растенията. Дезинфекцията на почвата и съдовете е важна стъпка в подготовката за сеитба. Следвайте следните стъпки:

  • Използвайте специална почва за разсад или дезинфекцирайте обикновена почва. За целта можете да използвате фурна (на 180°C за 30 минути) или микровълнова фурна (на максимална мощност за 5-10 минути). След като почвата се охлади, добавете към нея минерални торове, за да осигурите плодородието й.
  • Преди употреба изплакнете добре всички саксии или тави за разсад, след което ги третирайте с разтвор на калиев перманганат, за да унищожите възможни вредни микроорганизми.

Като спазвате правилата за дезинфекция на почвата и съдовете, ще намалите риска от болести по растенията и ще увеличите вероятността за успешно покълване на семената. Здравият разсад ще служи като основа за богата реколта от домати в бъдеще. За дезинфекция използвайте: Биона Регулатор.

ДОМАТИТЕ НЕ ПОНИКВАТ – ПЕТ ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ

4.   Неправилна дълбочина на сеитба на семената

Неправилната дълбочина на засяване е друга причина доматите да не покълнат. Засаждане, което е твърде плитко или твърде дълбоко, може да попречи на покълването и да доведе до лош резултат. 

  • Обикновено се препоръчва семената на доматите да се засаждат на дълбочина, равна на два до три диаметъра на семената, тоест около 1-1,5 см. Това им позволява да получат достатъчно кислород и светлина за успешно покълване.
  • Когато сеете в тави или саксии за разсад, нека между семената има разстояние около 2-3 см. Това ще предотврати пренатрупването им и ще осигури достатъчно място за растеж на корените и развитие на растенията.
  • След засяването на семената се уверете, че почвата е равномерно навлажнена. Избягвайте преполиването, тъй като това може да причини гниене или гъбични заболявания.

Спазвайки оптималната дълбочина на засяване и осигурявайки правилното разстояние между семената, вие ще можете да постигнете добра кълняемост и здравословен растеж на растенията.

ДОМАТИТЕ НЕ ПОНИКВАТ – ПЕТ ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ

5.   Неподходящи условия

Изключително важно за покълването на семената е да им осигурите подходящи условия за развитие. Какви са те:

  • Идеалната температура за покълване е 22-25°C. По-ниските или по-високите температури могат да забавят процеса на покълване или дори да го стопират.
  • Осигурете на разсада достатъчно светлина - около 12-14 часа на ден. Това допринася за правилното развитие на растенията и ги предпазва от издължаване.

ДОМАТИТЕ НЕ ПОНИКВАТ – ПЕТ ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ

  • Поддържайте влажността на почвата 70-80% през целия период на поникване. Можете да използвате фолио и да покривате съдовете, за да запазите влагата, но не забравяйте да проветрявате саксиите всеки ден.
  • Редовното проветряване е от съществено значение за здравия растеж на растенията. Това помага да се предотврати развитието на гъбични заболявания и осигурява кислород на корените на растенията.

И един последен съвет, за да се развиват доматите  Ви препоръчваме да използвате специалните торове за домати.