Доматите цъфтят, но нямат завръз – какво да правим?

14.06.2021
2021-06-14 08:58:00

Снимки: Pixabay.com

Наши клиенти се оплакват, че срещат следния проблем: доматите им цъфтят, но нямат завръз. Каква може да е причината? Ако на растението му липсват хранителни вещества и влага, то няма да цъфти. Но щом растението цъфти, значи трябва да търсим проблема другаде.

1.   Температурният режим

Това може да е първата причина. През лятото в оранжерията е най-горещо. Въздухът в нея се прегрява. Ако не се проветрява температурата вътре може да достигне и до 40 градуса. В същото време температурата, при която полените на доматите стават стерилни, е 30-32 градуса по Целзий. В този случай стигаме до следната ситуация цветове има много, но няма да има завръзи, дори и ако в оранжерията има насекоми-опрашители. Можем ли да решим този проблем? Да, едно от решенията е да засенчите растенията. На южната стена и отгоре се слага бял покривен материал. Освен това проветрявайте оранжерията често. Поставете вътре няколко съда с вода, които да акумулират топлината. Закачете термометър в оранжерията и наблюдавайте показанията му: идеалната температура за образуване на завръзи при доматите е 20-25 градуса.

2.   В оранжерията е много влажно

Влажността е много важен показател. Тя не трябва да надвишава 70%. В противен случай доматеният прашец ще се слепи и ще стане неефективен. Затова поливането на доматите се пряви рядко, но обилно, задължително в корените и сутрин. За да овладеете изпарението е добре да мулчирате почвата под растенията. Доматите са много чувствителни и на конденз, защото той е идеална среда за развитието на бактерии. Затова освен термометър в оранжерията е добре да имате и влагомер и да следите и неговите показания.

ДОМАТИТЕ ЦЪФТЯТ, НО НЯМАТ ЗАВРЪЗ – КАКВО ДА ПРАВИМ?

3.   Цветовете на доматите не се опрашват

Плътно затворените врати на оранжерията от една страна защитават растенията от вятъра, но това означава, че в оранжерията няма и насекоми-опрашители. Следователно няма кой да опраши доматите. В тази ситуация има два изхода: привличането на пчели и други полезни насекоми в оранжерията или редовното проветряване. Ако и двата са невъзможни то тогава стопанинът поема ролята на опрашител. Това не е толкова трудно, колкото може би изглежда: просто сутрин и вечер трябва да влезете в оранжерията и да разклатите малко цветовете, тогава прашецът ще падне от тях и точно това е нужно.

4.   На доматите има твърде много култуци

Какво да правим в тази ситуация? Градинарят задължително трябва да се заеме с оформянето на храста. Това предполага, че е необходимо да се премахнат повечето от култуците, в зависимост от сорта, оставяйки 1-3 основни стъбла. Това се прави, така че култуците да не черпят сила от майчиното растение, което в крайна сметка отлага залагането на плодовете.

ДОМАТИТЕ ЦЪФТЯТ, НО НЯМАТ ЗАВРЪЗ – КАКВО ДА ПРАВИМ?

5.   На доматите не им достига Бор

Именно борът е веществото, което стимулира цъфтежа, благодарение на него се образува поленът, има плодове и семена. Затова понякога причината за липсата на завръзи е точно липсата на Бор. По правило това вещество е изключително малко в почвата; освен това растенията го усвояват трудно. Ако искате да получите богата реколта от домати, трябва допълнително да подхраните растението с бор. Ние Ви предлагаме точно такъв продукт, подходящ за допълнително внасяне на Бор - Микрап Боро 11 на фирмата „Хидроферт“. Микрап Боро 11 има висока концентрация на борен етаноламин. Борът образува комплекс с етаноламин, който се оказа най-подходящият вариант за осигуряване на елемента в растението.

ДОМАТИТЕ ЦЪФТЯТ, НО НЯМАТ ЗАВРЪЗ – КАКВО ДА ПРАВИМ?

Изключително полезен продукт е и натуралния Биона сет. Поради специфичното си съдържание той индуцира залагането на качествени цветни бутони, подобрява цъфтежа като стимулира образуването на полена, стимулира цъфтежния  процес, предотвратява оронването на завръза. По този начин продуктът обуславя  развитието на повече плодове.

Препоръчваме ви, ако имате проблем с отглеждането на Вашите домати, да се обърнете за съвет към нашите агрономи. Те ще ви дадат професионална консултация как да постъпите в дадена ситуация. Техният професионализъм е на Ваша страна!